ana sayfa bize ulaşın hakkımızda üyelik site haritası         English ENGLISH
danışma kurulu gıda güvenliği dergisi bilimsel görüş ve raporlar haberler etkinlikler & projeler şehir efsaneleri efsa videoları sıkça sorulan sorular yararlı linkler
Banner


Sıkça Sorulan Sorular
Bal

Arı sütü nedir?
Arı sütü, genç işçi arıların (bakıcı arılar), genç larvaları ve kraliçe arıyı beslemek için salgıladıkları bir sıvıdır. yukarı...

Arı sütünün yararları nedir?
Arı sütünde A, B1, B2, B6, C, D ve E gibi önemli vitaminler bulunmaktadır. Ayrıca, arı sütü kuvvet ve enerji verici, organizmayı yenileyici ve zindeleştirici bir etkiye sahiptir. Kozmetik ürünlerde de kullanılır. yukarı...

Bal ekşir mi?
Evet ekşiyebilir. Çiçek özlerindeki mayaların bala geçmesi ve faaliyetlerini sürdürmesi sonucunda balın aroma ve lezzeti zamanla bozulabilir. yukarı...

Bal, çayda tatlandırıcı olarak kullanılabilinir mi?
Evet kullanılabilir. Balın içerisinde doğal şeker bulunur.  yukarı...

Bala antibiyotik ve ilaç kalıntıları bulaşır mı?
Evet bulaşabilir. Arıcıların arı hastalıklarına karşı kullandıkları antibiyotikler, ilaçlar, petekleri saklamak için kullandıkları maddeler ve üretim alanlarında kullanılan pestisitler bala çeşitli yollarla bulaşabilir. yukarı...

Balda kalıntı olur mu? Bu kalıntılar tespit edilebilir mi?

Ballarda arı hastalıklarının ve zararlılarının tedavisinde bazı kimyasal ilaçların kullanılması nedeniyle kalıntı olabilir. Kalıntılar yapılan testlerle tespit edilebilir.

yukarı...

Balın kristalleşmesi (şekerlenmesi) normal midir?
Evet normaldir. Doğal ve saf bal, soğukta muhafaza edilmesi halinde bir süre sonra kristalleşir. Bu balda hile olduğunu göstermez. Kristalleşen bal olduğu gibi ya da kristalleri çözdürüldükten sonra güvenle tüketilebilir  yukarı...

Balın sahte olduğu nasıl anlaşılır?

Balın sahte olduğu ancak gelişmiş analiz teknikleri ile anlaşılabilir. Balın sahte olup olmadığını bakarak ya da tadarak anlamak mümkün değildir

yukarı...

Çam balı ile çiçek balı arasında farklar nedir?

  • Çam balının en önemli özelliği kıvamı bozulmadan veya kristalleşmeden uzun süre saklanabilmesidir.
  • Çam balının rengi çiçek balından daha koyudur.
  • Çam balları daha az tatlıdır ve boğazda yakıcı bir his bırakmaz.
  • Çam balları çiçek ballarından daha fazla miktarda enzim, aminoasit ve mineral madde içerir.
yukarı...

Gerçek ve sağlıklı bal nasıl anlaşılır?
Bir balın gerçek ve sağlıklı bir bal olup olmadığı tadından ve görüntüsünden anlaşılamaz. Bunun için gelişmiş laboratuar analizlerine ve uzman değerlendirmelerine ihtiyaç vardır. yukarı...

Hangi bal daha kalitelidir?
Balların kalitesi hilesiz ve kalıntısız olmalarıyla ilgilidir. Balın tadı, kokusu veya rengine bakarak kalite kriteri belirlenemez. yukarı...

Krem bal nedir?

Krem bal, balın kontrollü olarak kristalleşmesinin sağlanmasıyla elde edilen tereyağı gibi sürülebilir özelliğe sahip bir üründür. Kristalleşme işleminin istenilen şekilde homojen ve uygun dokuda gerçekleşmesini ve kristalleşmenin başlamasını sağlamak için, süzme balın içerisine (starter adı verilen) kristalleşmeyi başlatıcı olarak önceden krem bal olarak işlenmiş uygun özellikteki bir kristalleşmiş baldan belli miktarda ilave edilir ve hazırlanan karışım uygun sıcaklıkta saklanarak ürün krem bal haline getirilir

yukarı...

Krem bal sağlıklı mıdır?
Evet, sağlıklıdır. Krem bal, balın kristalleşmesiyle elde edilen tereyağı gibi sürülebilir özelliğe sahip bir üründür. yukarı...

Küçük çocuklara bal vermek zararlı mıdır?
0-1 yaş arası bebeklere bal verilmesi tavsiye edilmez. Havada, toprakta, tozda ve ham tarımsal ürünlerde bulunan bir cins bakteri sporunun bebeklerde, bebek botulizmi denilen ölümcül bir hastalığa neden olduğu kanıtlanmıştır.   yukarı...

Petek bal sağlıklı mıdır?
Sağlıklıdır, ancak arı üreticilerinin arı hastalıklarına karşı bilinçsizce kullandıkları ilaç kalıntıları temel peteklere bulaşabilir. Bu durumdaki petek ballar sağlığa uygun değildir. yukarı...

Petekli balda hile olur mu?
Teknik olarak hile yapılması mümkündür. Bu nedenle ürünü satın alırken ambalajlı ve Tarım ve Köy İşleri Bakanlığından üretim izni olmasına dikkat etmenizi öneririz.   yukarı...

Polen nedir?
Polen, arılar tarafından çiçeklerden toplanır, protein, vitamin ve bazı eser elementleri içerir. yukarı...

Polenin yararları nedir?
Yüksek miktarda aminoasit, C ve B vitaminleri, folik asit, mineral ve enzimler içerir.

  • Yüksek oranda enerji sağlar.
  • Sindirimi kolaylaştırır.
  • İştah açar, zindelik verir.
yukarı...

Propolis nedir?
Propolis, işçi arıların, kovan içerisindeki besinleri, yavru arıları ve kendilerini çeşitli mikroorganizmalardan korumak amacıyla kullandıkları bir üründür. Arılar bitkilerin yaprak, gövde, tomurcuk gibi kısımlarından topladıkları reçinemsi maddeleri ve bitki nektarlarını, başlarında yer alan salgı bezlerinden salgılanan enzimlerle biyokimyasal değişikliğe uğratarak propolis üretirler. yukarı...

Propolisin yararları nedir?

  • Doğanın antibiyotiği olarak adlandırılır.
  • Sindirim ve üriner sistem rahatsızlıklarında etkilidir.
  • Bağışıklık sistemini güçlendirir.
yukarı...

Şeker hastaları bal tüketebilir mi?
Şeker hastaları bal tüketmeden önce mutlaka uzman bir doktora başvurmalıdır. yukarı...

Şekerlenmiş bal nasıl eski haline getirilir?
Bal kristalleşmiş haliyle de tüketilebileceği gibi, benmari usulü bir ısıtma işlemiyle (sıcak su dolu bir kabın içerinde balın kendi kabıyla ısıtılması) kristaller çözdürülüp tüketilebilir. yukarı...

Şekerli bal, yapay bal, hileli bal nedir?
Şekerli ballar arıların, şeker şurubuyla beslenmeleri neticesinde elde edilen ballardır.

Yapay ballar şeker şuruplarına aroma ve boya ilavesi ile üretilen ürünlerdir. Bu durumun etiketlerinde mutlaka belirtilmesi gerekir.

Hileli bal ise, doğal ballara çeşitli şeker şurupları, su, nişasta vs. katılarak ürün miktarı artırılarak elde edilen üründür. yukarı...

caretta iletisimTAYBO.NET