Kanser Belirtileri
ana sayfa bize ulaşın hakkımızda üyelik site haritası         English ENGLISH
danışma kurulu gıda güvenliği dergisi bilimsel görüş ve raporlar haberler etkinlikler & projeler şehir efsaneleri efsa videoları sıkça sorulan sorular yararlı linkler


Sıkça Sorulan Sorular
Bunları Biliyor Muydunuz?

Gıda alerjisi ile gıda intoleransı arasındaki farkı biliyor muydunuz?

Son zamanlarda çok fazla karşımıza çıkan iki kavram: Gıda Alerjisi ve Gıda İntoleransı

Gıda alerjisi, bazı insanların bağışıklık sisteminin gıdalarda bulunan bazı proteinlere karşı koruma amaçlı geliştirdiği alerjik bir tepkidir. Gıda intoleransı ise bağışıklık sistemi ile ilgili değildir, bir gıdanın sindirilmesinde veya emilmesinde yardımcı olacak enzimin o kişide bulunmaması veya yeterli miktarda bulunmamasıdır.  Gıda intoleransı daha çok sindirim sistemi sorunları şeklinde ortaya çıkar.

yukarı...

Meyvelerin solunum yaptığını biliyor muydunuz?

Meyvelerin gelişim süreci farklı basamaklardan oluşur. Bazı meyveler toplandıktan sonra da olgunlaşmaya devam eder. Olgunlaşan meyvelerde solunum hızı yüksektir ancak zaman geçtikçe solunum hızı düşer. Solunum, olgunluğa ulaşan meyvelerdeki kompleks moleküllerin daha basit moleküllere dönüşmesini ve bu süreçte gerçekleşen biyokimyasal tepkimeler için gerekli olan enerjinin üretilmesini sağlar. 

yukarı...

Mikrodalgada gıdaların ısıtılmasının sağlık riski taşımadığını biliyor muydunuz?

Mikrodalgada gıdalarımızı ısıtmak herhangi bir sağlık riski yaratmaz. Mikrodalga ile ısıtma işlemi,  gıdada bulunan maddelerin yapısını değiştirmez sadece ısınmalarına neden olur.  Biraz daha teknik bir açıklama yapacak olursak; mikrodalga, yüksek enerjiye sahip bir elektromanyetik dalgadır. Mikrodalgalar gıdada bulunan su gibi artı (+) ve eksi (-) yükleri olan polar moleküller tarafından emilir. Su molekülleri  enerjiyi alınca titreşmeye  başlar  ve titreşimler sonucu açığa çıkan ısı sayesinde yemeğimiz ısınır.

yukarı...

Yeşil ile siyah zeytin arasındaki farkı biliyor muydunuz

Siyah zeytin elde etmek için, zeytinler olgunlaştıktan sonra toplanır ve tuz çözeltisine konularak fermante olması sağlanır. Fermantasyon sonrasında da zeytinler renklerinin okside olup kararması için hava ile temas ettirilir. Böylelikle de siyah zeytin elde edilir.  Yeşil zeytin için ise zeytinler henüz olgunlaşmadan yeşilken toplanır ve yine tuz çözeltisinde fermante edilir. Aralarındaki fark ise zeytinin yeşil kalabilmesi için hava ile temas ettirilmemesidir.

yukarı...

caretta iletisimTAYBO.NET