Kanser Belirtileri
ana sayfa bize ulaşın hakkımızda üyelik site haritası         English ENGLISH
danışma kurulu gıda güvenliği dergisi bilimsel görüş ve raporlar haberler etkinlikler & projeler şehir efsaneleri efsa videoları sıkça sorulan sorular yararlı linkler


Sıkça Sorulan Sorular
E-Kodları

E-100 Nedir?

E100 (i): Kurkumin
E100 (ii): Turmerik
CI 75300, Doğal sarı 3, diferuloilmetan

Kaynağı:
Doğal renk pancardan ve Yellowroot'un gövdesinden (Curcuma longa ve Curcuma domestic) izole edilir. Turmerik ham ekstrakt iken kurkumin saf bileşiktir. Köri tozundaki sarı rengi verir.

Fonksiyon ve Özellikleri :
Gıda renklendiricisi, pH'ya (asitlik) bağlı olarak renk sınıfı sarıdan kırmızıya. Suda çok çözünmez.

Ürünler :
Birçok farklı ürün.

Kabul edilebilir günlük alım miktarı :
Kurkumin için vücut ağırlığı üzerinden 1 mg/kg, ve turmerik için 0.3 mg/kg.

Yan etkileri :
Gıdalarda kullanılan konsantrasyonlarda bilinen yan etkisi yoktur.

Kullanımındaki sınırlamalar :
Yoktur; bütün din grupları, etin yanı sıra süt ve süt ürünleri de yemeyen vejetaryanlar ve yalnızca et yemeyen vejeteryanlar tarafından E100 tüketilebilir.

yukarı...

E-101 Nedir?

E101 (i): Riboflavin
E101 (ii): Riboflavin- 5-Sodyum Fosfat (E106 olarak tanımlanır)
Vitamin B2, laktoflavin

Kaynağı :
Doğal renk süt, yumurta, karaciğer ve sebzeler gibi birçok gıda da mevcuttur. Ticari olarak mayalardan hazırlanır böylece sentetik olarak üretilir.

Fonksiyon ve Özellikleri :
Sarı gıda renklendiricisi. Suda çok çözünmez.

Ürünler :
Birçok farklı ürün.

Kabul edilebilir günlük alım miktarı :
Vücut ağırlığı üzerinden 0.5 mg/kg.

Yan etkileri :
Gıdalarda kullanılan konsantrasyonlarda bilinen yan etkisi yoktur.

Kullanımındaki sınırlamalar :
Yoktur; E101 bütün din grupları, yalnızca et yemeyen vejeteryanlar ve etin yanı sıra süt ve süt ürünleri de yemeyen vejetaryanlar tarafından tüketilebilir. Sütten üretilmesine rağmen, bu ticari olarak yapılmaz.

yukarı...

E-102 Nedir?

E102: Tartrazin  

CI 19140 Gıda sarı 4, Asit sarı 23.

Kaynağı :
Sentetik azo boyası.

Fonksiyon ve Özellikleri :
Sarı gıda renklendiricisi. Suda çok çözünür.

Ürünler :
Birçok farklı ürün.

Kabul edilebilir günlük alım miktarı :
Vücut ağırlığı üzerinden 7.5 mg/kg.

Yan etkileri :
Tartrazine bir azo boyasıdır. Salisilatlara (aspirin, dut, meyveler) intoleransı olan insanlar hariç saf tartrazinin bilinen yan etkisi yoktur; bu sorundan dolayı, tartrazin intolerans semptonlarına dahi neden olur. Benzoatlarla kombinasyonları (E210-215) sonucunda tartrazin, çocuklarda ADHD sendromu (hiperaktivite) vakalarının büyük bir yüzdesini oluşturur. Tartrazinin tüketimini takiben astım benzeri belirtiler gözlenmiştir, histamini serbest bırakan ajan olarak bilinir.

Kullanımındaki sınırlamalar:
Yoktur; E102 bütün din grupları, yalnızca et yemeyen vejeteryanlar ve etin yanı sıra süt ve süt ürünleri de yemeyen vejetaryanlar tarafından tüketilebilir.

yukarı...

E-104 Nedir?

E104: Kinolin sarısı  

CI 47005, Gıda sarı 13

Kaynağı :
Sentetik olmayan azo boyası. 

Fonksiyon ve Özellikleri :
Sarı gıda renklendiricisi . Suda çok çözünür.

Ürünler:
Birçok farklı ürün.

Kabul edilebilir günlük alım miktarı :
Vücut ağırlığı üzerinden 10 mg/kg.

Yan etkileri :
Histamin serbest bırakıcısı olarak rol oynamasına rağmen, kullanılan konsantrasyonlarda yan etkisi bilinmemektedir.

Kullanımındaki sınırlamalar :
Yoktur; E104 bütün din grupları, yalnızca et yemeyen vejeteryanlar ve etin yanı sıra süt ve süt ürünleri de yemeyen vejetaryanlar tarafından tüketilebilir.

yukarı...

E-141 Nedir?

  

E 141: Klorofil Bakır Kompleksleri 

E141 (i) Bakır faeofitin
E141 (ii) Klorofil Bakır Komplekslerinin sodyum yada potasyum tuzları

CI 75810

Kaynağı :
Klorofilin sentetik bakır kompleksi (E140), bütün bitkilerde ve alglerde bulunan doğal yeşil renklendiricidir. E141 ticari olarak ısırgandan, çimenden ve yoncadan ekstrakte edilir. Klorofilin deesterifikasyonundan dolayı phaeophytine formundadır.

Fonksiyon ve Özellikleri :
Yeşil gıda renklendiricisi. E141 (i) suda çözünürken E141 (ii) yağda çözünür.

Ürünler :
Birçok ürün.

Kabul edilebilir günlük alım miktarı :
Vücut ağırlığı üzerinden 15 mg/kg.

Yan etkileri:
Bilinen yan etkisi yoktur. E141 ısıltıldığı zaman bakır serbest kalır; bununla beraber, bakırın bu bileşik içindeki bakır konsantrasyonu toksik seviyelere ulaşmaz.

Kullanımındaki sınırlamalar :
Yoktur; E141 bütün din grupları, yalnızca et yemeyen vejeteryanlar ve etin yanı sıra süt ve süt ürünleri de yemeyen vejetaryanlar tarafından tüketilebilir.

yukarı...

E-142 Nedir?

CI 44090, Yeşil S, Gıda Yeşil 4, Gıda Yeşil S

Kaynağı :
Sentetik yeşil renk.

Fonksiyon ve Özellikleri:
Yeşil gıda renklendiricisi. E142 suda çözünür, fakat asit ve alkali çözeltilerde karalı değildir.

Ürünler :
Birçok ürün.

Kabul edilebilir günlük alım miktarı :
Vücut ağırlığı üzerinden 5 mg/kg.

Yan etkileri :
Bilinen birkaç yan etkisi vardır. Bazı durumlarda alerji ve anemi rapor edilmiştir.

Kullanımındaki sınırlamalar :
Yoktur; E142 bütün din grupları, yalnızca et yemeyen vejeteryanlar ve etin yanı sıra süt ve süt ürünleri de yemeyen vejetaryanlar tarafından tüketilebilir.

yukarı...

E-153 Nedir?

E 153 : Bitkisel karbon

CI 77266, karkoal, Norit

Kaynağı :
Doğal element, sebzelerin yanması ile üretilir.

Fonksiyon ve Özellikleri :
Siyah, suda çözünmeyen renklendirici. Bu yüzden filtrasyon ajanı olarak kullanılır.

Ürünler :
Birçok ürün, fakat suda çözünmemesi nedeniyle kullanımı sınırlıdır.

Kabul edilebilir günlük alım miktarı :
Belirlenmemiştir.

Yan etkileri :
Kullanılan konsantrasyonlarda bilinen yan etkisi yoktur. Anti-diarrhoeal ajanı olarak tıpta kullanılır.

Kullanımındaki sınırlamalar :
Yoktur; E153 bütün din grupları, yalnızca et yemeyen vejeteryanlar ve etin yanı sıra süt ve süt ürünleri de yemeyen vejetaryanlar tarafından tüketilebilir.

yukarı...

E-162 Nedir?

E 162 : Pancar kökü kırmızısı

Kaynağı:
Doğal renklendirici, ticari olarak pancardan üretilir.

Fonksiyon ve Özellikleri:
Kırmızı gıda boyası.

Ürünler:
Geniş ölçüde kullanılır, fakat renk nadiren kararsızdır.

Kabul edilebilir günlük alım miktarı:
Belirlenmemiştir.

Yan etkileri:
Yan etkisi bilinmemektedir. İdrarla değiştirilmeden atılır.

Kullanımındaki sınırlamalar:
Yoktur; E162 bütün din grupları, yalnızca et yemeyen vejeteryanlar ve etin yanı sıra süt ve süt ürünleri de yemeyen vejetaryanlar tarafından tüketilebilir.

yukarı...

E-163 Nedir?

E 163 : Antosiyan(in)ler 

E163a sianidin
E163b delfinidin
E163c malvidin
E163d pelargonidin
E163e peonidin
E163f petunidin
E163(i) üzüm kabuğu ekstraktı
E163(ii) antosiyan karışımı
E163(iii) Frenk üzümü ekstraktı

Kaynağı:
Antosiyaninler ve antosyanidinler doğal renklendiricilerin geniş bir grubudur. Bu renklendirici meyvelerde, çiçeklerde, dutlarda, antosiyaninler ve antosyanidinlerin kombinasyonlarını içerir. Antosiyaninler her zaman karbonhidrat molekülü içerir, bunun yanında antosyanidinler de bu moleküllerden çok az bulunur. Bireysel bileşenler farklı türlerden ekstrakte edilir. E163(i)-(iii) karışımdır.

Fonksiyon ve Özellikleri:
E163a sianidin; kırmızı
E163b delfinidin; mavi
E163c malvidin; pembe
E164d pelargonidin; turuncu
E164e peonidin; kırmızı-kahverengi
E165f petunidin; koyu kırmızı

Ürünler
Geniş ölçüde kullanılır, fakat nadiren renk kararsızdır. Sıcaklık, ışık ve pH rengi etkileyebilir.

Kabul edilebilir günlük alım miktarı:
E163(ii) hariç belirlenmemiştir. Vücut ağırlığı üzerinden 2.5 mg/kg

Yan etkileri:
Yan etkisi bilinmemektedir.

Kullanımındaki sınırlamalar:
Yoktur; tüm bileşikler, bütün din grupları, yalnızca et yemeyen vejeteryanlar ve etin yanı sıra süt ve süt ürünleri de yemeyen vejetaryanlar tarafından tüketilebilir.

yukarı...

E-170 Nedir?

E 170 Kalsiyum karbonat 

E170(i) kalsiyum karbonat
E170(ii) kalsiyum hidrojen karbonat (CI 77220)
calk

Kaynağı:
Doğal metal.

Fonksiyon ve Özellikleri:
Yüzey kaplamak için beyaz renk; anti-katılaştırma ajanı, dolgu ajanı (eczacılıkla ilgili), konserve meyvelerde stabilizör.

Ürünler:
Geniş ölçüde kullanılır.

Kabul edilebilir günlük alım miktarı:
Belirlenmemiştir.

Yan etkileri:
Yan etkisi bilinmemektedir.

Kullanımındaki sınırlamalar:
Yoktur; E170 bütün din grupları, yalnızca et yemeyen vejeteryanlar ve etin yanı sıra süt ve süt ürünleri de yemeyen vejetaryanlar tarafından tüketilebilir.

yukarı...

E-174 Nedir?

E 174: Gümüş 

CI 77820

Kaynağı:
Doğal metal.

Fonksiyon ve Özellikleri:
Gümüş gri renkli. Sadece yüzey kaplamak için kullanılır.

Ürünler:
Nadiren kullanılır.

Kabul edilebilir günlük alım miktarı:
Belirlenmemiştir.

Yan etkileri:
Katkı maddesi olarak yan etkisi bilinmemektedir.

Kullanımındaki sınırlamalar:
Yoktur; E174 bütün din grupları, yalnızca et yemeyen vejeteryanlar ve etin yanı sıra süt ve süt ürünleri de yemeyen vejetaryanlar tarafından tüketilebilir.

yukarı...

E-175 Nedir?

E 175: Altın 

CI 77480

Kaynağı:
Doğal metal.

Fonksiyon ve Özellikleri:
Altın renkli. Sadece yüzey kaplamak için kullanılır.

Ürünler:
Nadiren kullanılır .

Kabul edilebilir günlük alım miktarı:
Belirlenmemiştir.

Yan etkileri:
Katkı maddesi olarak yan etkisi bilinmemektedir.

Kullanımındaki sınırlamalar:
Yoktur; E175 bütün din grupları, yalnızca et yemeyen vejeteryanlar ve etin yanı sıra süt ve süt ürünleri de yemeyen vejetaryanlar tarafından tüketilebilir.

yukarı...

E-200 Nedir?

E 200: Sorbik asit 

Kaynağı:
Sorbik asit, Avrupa dağ- ağacının meyvesinde doğal olarak bulunur (Sorbus aucuparia) , ardından asit isimlendirilir.Ticari olarak birçok farklı kimyasal yollarla üretilir.

Fonksiyon ve Özellikleri:
Sorbik asit özellikle mantar ve mayalara karşı, bir koruyucudur. Bakterilere karşı etkili değildir. En iyi aktivitesi 6.5 ‘in altındaki pH değerlerindedir (asidik ve az asidik gidalar).

Ürünler:
Sorbik asit geniş aralıktaki ürünler için kullanılmaktadır, örnegin yoğurt ve diger fermente süt ürünleri, meyve salataları, tatlı; pasta; şekerleme ve bunun gibi ürünler, limonata, peynir, çavdar ekmeği, kekler ve fırında pişirilen ürünler, pizza, kabuklu deniz hayvanı, limon suyu, şarap, elma şarabı ve çorbalar.

Kabul edilebilir günlük alım miktarı:
25 mg/kg vücut ağırlığına kadar.

Yan etkileri:
Kulllanılan konsantrasyonlarda yan etkileri yoktur. Yalnızca insanların çok küçük bir yüzdelik oranı hafif yalancı – alerjik reaksiyonlar gösterirler.

Kullanımındaki sınırlamalar:
Yoktur- sorbatlar bütün dini gruplar, yalnızca et yemeyen vejeteryanlar ve etin yanı sıra süt ve süt ürünleri de yemeyen vejeteryanlar tarafından tüketilebilirler.

yukarı...

E-201 Nedir?

E 201: Sodyum sorbat / Sorbik asit sodyum tuzu 

Kaynağı:
Sorbik asitin sodyum tuzu (E200), Avrupa dağ- ağacının meyvesinde (Sorbus aucuparia) doğal olarak bulunur , ardından asit isimlendirilir.Ticari olarak birçok farklı kimyasal yollarla üretilir.

Fonksiyon ve Özellikleri:
Sorbik asit özellikle mantar ve mayalara karşı, bir koruyucudur. Bakterilere karşı etkili değildir. En iyi aktivitesi 6.5 ‘in altındaki pH değerlerindedir (asidik ve az asidik gidalar). Sodyum sorbat sıklıkla kullanılır, çok daha iyi çözünür olduğu gibi, aktivitesi sorbik asit ile benzerdir.

Ürünler:
Sodyum sorbat,sorbik asit gibi aynı aralıktaki gıdalarda kullanılır, örneğin, yoğurt ve diğer fermente süt ürünleri, meyve salataları, şekerlemeler, limonata, peynir, çavdar ekmeği, kekler ve diğer fırında pişirilen gıdalar, pizza, kabuklu deniz hayvanı, limon suyu, şarap, elma şarabı ve çorbalar.

Kabul edilebilir günlük alım miktarı:
25 mg/kg vücut ağırlığına kadar.

Yan etkileri:
Kulllanılan konsantrasyonlarda yan etkileri yoktur. Yalnızca insanların çok küçük bir yüzdelik oranı hafif yalancı – alerjik reaksiyonlar gösterirler.

Kullanımındaki sınırlamalar:
Yoktur- sorbatlar bütün dini gruplar, yalnızca et yemeyen vejeteryanlar ve etin yanı sıra süt ve süt ürünleri de yemeyen vejeteryanlar tarafından tüketilebilirler.

yukarı...

E-202 Nedir

E 202: potasyum sorbat / Soarbik asit potasyum tuzu 

Kaynağı:
Sorbik asitin potasyum tuzu (E200), Avrupa dağ- ağacının meyvesinde (Sorbus aucuparia) , doğal olarak bulunur ardından asit isimlendirilir.Ticari olarak birçok farklı kimyasal yollarla üretilir.

Fonksiyon ve Özellikleri:
Sorbik asit özellikle mantar ve mayalara karşı, bir koruyucudur. Bakterilere karşı etkili değildir. En iyi aktivitesi 6.5 ‘in altındaki pH değerlerindedir (asidik ve az asidik gidalar).

Ürünler:
Birçok ürün

Kabul edilebilir günlük alım miktarı:
25 mg/kg vücut ağırlığına kadar.

Yan etkileri:
Kulllanılan konsantrasyonlarda yan etkileri yoktur. Yalnızca insanların çok küçük bir yüzdelik oranı hafif yalancı – alerjik reaksiyonlar gösterirler

Kullanımındaki sınırlamalar:
Yoktur- sorbatlar bütün dini gruplar, yalnızca et yemeyen vejeteryanlar ve etin yanı sıra süt ve süt ürünleri de yemeyen vejeteryanlar tarafından tüketilebilirler.

yukarı...

E-203 Nedir?

E 203: Kalsiyum sorbat / Sorbik asit kalsiyum tuzu 

Kaynağı:
Sorbik asitin kalsiyum tuzu (E200), Avrupa dağ- ağacının meyvesinde (Sorbus aucuparia) doğal olarak bulunur. Ticari olarak birçok farklı kimyasal yolla üretilir.

Fonksiyon ve Özellikleri:
Sorbik asit, özellikle mantar ve mayalara karşı bir koruyucudur. Bakterilere karşı etkili değildir. En iyi aktiviteyi 6.5 ‘in altındaki pH değerlerinde gösterir (asidik ve az asidik gıdalar). Kalsiyum sorbat başlıca süt ürünlerinde kullanılır; aktivitesi sorbik asitinkine benzerdir.

Ürünler:
Kalsiyum sorbat başlıca süt ürünlerinde ve çavdar ekmeğinde kullanılır.

Kabul edilebilir günlük alım miktarı:
25 mg/kg vücut ağırlığı

Yan etkileri:
Kulllanılan konsantrasyonlarda yan etkileri yoktur. Yalnızca insanların çok küçük bir yüzdelik oranı hafif yalancı – alerjik reaksiyonlar gösterirler.

Kullanımındaki sınırlamalar:
Yoktur- Sorbatlar bütün dini gruplar, yalnızca et yemeyen vejeteryanlar ve etin yanı sıra süt ve süt ürünleri de yemeyen vejeteryanlar tarafından tüketilebilirler.

yukarı...

E-210 Nedir?

E-210 Benzoik asit 

Kaynağı:
Benzoik asit, benzoatlar ve benzoik asit esterleri genellikle meyvelerin çoğunda, özelliklede kirazda bulunur. Kızılcık benzoik asitin oldukça zengin bir kaynağıdır. Meyvelere ek olarak, benzoatlar mantarlarada, tarçında, karanfilde ve bazı süt ürünlerinde ( bakteriyel fermentasyon sonucu) doğal olarak bulunurlar. Ticari amaçlar için, benzoik asit toluenden kimyasal olarak hazırlanır.

Fonksiyon ve Özellikleri:
Benzoik asit ve benzoatlar asidik gıdalarda ,hem mayalara hem de mantara karşı koruyucu olarak kullanılır. Bakterilere karşı çok etkili değildirler ve pH 5 in üzerindeki ürünlerde ( zayıf asidik veya nötr ) etkisizdirler. Yüksek konsantrasyonları sonucunda ekşi tat ortaya çıkar, bu uygulamaları sınırlandırır. Daha iyi çözünebilmesine bağlı olarak, benzoatlar sıklıkla hazırlanır.

Ürünler:
Benzoik asit ve benzoatlar geniş bir aralıktaki asidik ve zayıf asidik ürünlerde kullanılır.

Kabul edilebilir günlük alım miktarı:
5 mg/kg vücut ağırlığı

Yan etkileri:
Kullanılan konsantrasyonlarda yan etkileri yoktur. Bazı insanlarda benzoik asit ve benzoatlar histamini serbest bırakabilir ve böylece yalancı - alerjik reaksiyonlara neden olur.

Kullanımındaki sınırlamalar:
Yoktur – benzoik asit ve benzoatlar bütün dini gruplar, yalnızca et yemeyen vejeteryanlar ve etin yanı sıra süt ve süt ürünleri de yemeyen vejeteryanlar tarafından tüketilebilirler .

yukarı...

E-211 Nedir?

E 211: Sodyum benzoat / Benzoik asit sodyum tuzu 

Kaynağı:
Benzoik asit, benzoatlar ve benzoik asit esterleri genellikle meyvelerin çoğunda, özelliklede kirazda bulunur. Kızılcık benzoik asitin oldukça zengin bir kaynağıdır. Meyvelere ek olarak, benzoatlar mantarlarada, tarçında, karanfilde ve bazı süt ürünlerinde ( bakteriyel fermentasyon sonucu) doğal olarak bulunurlar. Ticari amaçlar için, benzoik asit toluenden kimyasal olarak hazırlanır.

Fonksiyon ve Özellikleri:
Benzoik asit ve benzoatlar asidik gıdalarda ,hem mayalara hem de mantara karşı koruyucu olarak kullanılır. Mantarlara karşı çok etkili değildirler ve pH 5 in üzerindeki ürünlerde ( zayıf asidik veya nötr ) etkisizdirler. Yüksek konsantrasyonları sonucunda ekşi tat ortaya çıkar, bu uygulamayı sınırlandırır. Daha iyi çözünebilmesine bağlı olarak, benzoatlar sıklıkla tercih edilirler.

Ürünler:
Benzoik asit ve benzoatlar geniş bir aralıktaki asidik veya zayıf asidik ürünlerde kullanılırlar.

Kabul edilebilir günlük alım miktarı:
5 mg/kg vücut ağırlığı

Yan etkileri:
Kullanılan konsantrasyonlarda yan etkileri yoktur. Bazı insanlarda benzoik asit ve benzoatlar histamini serbest bırakabilir ve böylece yalancı - alerjik reaksiyonlara neden olur.

Kullanımındaki sınırlamalar:
Yoktur – benzoik asit ve benzoatlar bütün dini gruplar, yalnızca et yemeyen vejeteryanlar ve etin yanı sıra süt ve süt ürünleri de yemeyen vejeteryanlar tarafından tüketilebilirler .

yukarı...

E-212 Nedir?

E 212: Potasyum benzoat / Benzoik asit potasyum tuzu 

Kaynağı:
Benzoik asit, benzoatlar ve benzoik asit esterleri genellikle meyvelerin çoğunda, özelliklede kirazda bulunur. Kızılcık benzoik asitin oldukça zengin bir kaynağıdır. Meyvelere ek olarak, benzoatlar mantarlarada, tarçında, karanfilde ve bazı süt ürünlerinde ( bakteriyel fermentasyon sonucu) doğal olarak bulunurlar. Ticari amaçlar için, benzoik asit toluenden kimyasal olarak hazırlanır.

Fonksiyon ve Özellikleri:
Benzoik asit ve benzoatlar asidik gıdalarda ,hem mayalara hem de mantara karşı koruyucu olarak kullanılır. Mantarlara karşı çok etkili değildirler ve pH 5 in üzerindeki ürünlerde ( zayıf asidik veya nötr ) etkisizdirler. Yüksek konsantrasyonları sonucunda ekşi tat ortaya çıkar, bu uygulamayı sınırlandırır. Daha iyi çözünebilmesine bağlı olarak, benzoatlar sıklıkla tercih edilirler.

Ürünler:
Benzoik asit ve benzoatlar geniş bir aralıktaki asidik veya zayıf asidik ürünlerde kullanılırlar.

Kabul edilebilir günlük alım miktarı:
5 mg/kg vücut ağırlığı

Yan etkileri:
Kullanılan konsantrasyonlarda yan etkileri yoktur. Bazı insanlarda benzoik asit ve benzoatlar histamini serbest bırakabilir ve böylece yalancı - alerjik reaksiyonlara neden olur.

Kullanımındaki sınırlamalar:
Yoktur – benzoik asit ve benzoatlar bütün dini gruplar, yalnızca et yemeyen vejeteryanlar ve etin yanı sıra süt ve süt ürünleri de yemeyen vejeteryanlar tarafından tüketilebilirler .

yukarı...

E-213 Nedir?

E 213: Kalsiyum benzoat / BEnzoik asit kalsiyum tuzu 

Kaynağı:
Benzoik asit, benzoatlar ve benzoik asit esterleri genellikle meyvelerin çoğunda, özelliklede kirazda bulunur. Kızılcık benzoik asitin oldukça zengin bir kaynağıdır. Meyvelere ek olarak, benzoatlar mantarlarada, tarçında, karanfilde ve bazı süt ürünlerinde ( bakteriyel fermentasyon sonucu) doğal olarak bulunurlar. Ticari amaçlar için, benzoik asit toluenden kimyasal olarak hazırlanır.

Fonksiyon ve Özellikleri:
Benzoik asit ve benzoatlar asidik gıdalarda ,hem mayalara hem de mantara karşı koruyucu olarak kullanılır. Mantarlara karşı çok etkili değildirler ve pH 5 in üzerindeki ürünlerde ( zayıf asidik veya nötr ) etkisizdirler. Yüksek konsantrasyonları sonucunda ekşi tat ortaya çıkar, bu uygulamayı sınırlandırır. Daha iyi çözünebilmesine bağlı olarak, benzoatlar sıklıkla tercih edilirler.

Ürünler:
Benzoik asit ve benzoatlar geniş bir aralıktaki asidik veya zayıf asidik ürünlerde kullanılırlar.

Kabul edilebilir günlük alım miktarı:
5 mg/kg vücut ağırlığı

Yan etkileri:
Kullanılan konsantrasyonlarda yan etkileri yoktur. Bazı insanlarda benzoik asit ve benzoatlar histamini serbest bırakabilir ve böylece yalancı - alerjik reaksiyonlara neden olur.

Kullanımındaki sınırlamalar:
Yoktur – benzoik asit ve benzoatlar bütün dini gruplar, yalnızca et yemeyen vejeteryanlar ve etin yanı sıra süt ve süt ürünleri de yemeyen vejeteryanlar tarafından tüketilebilirler .

yukarı...

E-234 Nedir?

E 234: Nisin  

Kaynağı:
Nisin Lactococcus lactis bakterisi tarafından üretilen bir polipeptid ( kısa protein ) antibiyotiktir, normalde peynir üretiminde kullanılır.

Fonksiyon ve Özellikleri:
Nisin Gram-pozitif gıda maddelerini bozan (çürüten) bakterilere karşı bir koruyucu olarak kullanılır.

Ürünler:
Peynir, krema,konserve meyveler, v.s.

Kabul edilebilir günlük alım miktarı:
33000 birim/kg vücut ağırlığı

Yan etkileri:
Bir protein olduğu gibi, vücut tarafından da öyle muamele görür, ve ince bağırsakta sindirilir.

Kullanımındaki sınırlamalar:
Yoktur – nisin bütün dini gruplar, etin yanı sıra süt ve süt ürünleri de yemeyen vejetaryenlar ve yalnızca et yemeyen vejeteryanlar tarafından tüketilebilir.

yukarı...

E-235 Nedir?

E 235: Pimarasin

Kaynağı:
Pimarasin Streptomyces natalensis ve S. chattanoogensis bakterileri tarafından üretilen bir antibiyotiktir.

Fonksiyon ve Özellikleri :
Çoğunlukla mantara karşı kullanılan bir koruyucudur.

Ürünler :
Peynir , et ürünleri ( dış yüzeyi ), v.s.

Kabul edilebilir günlük alım miktarı :
0.3 mg / kğ vücüt ağırlığı

Yan etkileri :
Karaciğer tarafından metabolize edilir ve vücuttan atılır. Kullanılan konsantrasyonlarda yan etkileri yoktur.

Kullanımındaki sınırlamalar:
Yoktur– pimarasin bütün dini gruplar, yalnızca et yemeyen vejeteryanlar ve etin yanı sıra süt ve süt ürünleri de yemeyen vejeteryanlar tarafından tüketilebilir .

yukarı...

E-242 Nedir?

E 242: Dimetilkarbonat 

Kaynağı:
Kimyasal olarak sentezlenir.

Fonksiyon ve Özellikleri:
İçeceklerin içinde( soguk-sterlizasyon ) koruyucu olarak kullanılır.

Ürünler:
Hafif içecekler.

Kabul edilebilir günlük alım miktarı:
Belirlenmemiştir. DMDK ürün içerisinde çözündüğü zaman bileşenlerine ayrışır.

Yan etkileri:
Yoktur.

Kullanımındaki sınırlamalar:
Yoktur - DMDK bütün dini gruplar, yalnızca et yemeyen vejeteryanlar ve etin yanı sıra süt ve süt ürünleri de yemeyen vejeteryanlar tarafından tüketilebilir.

yukarı...

E-251 Nedir?

E 251: Sodyum nitrat 

Kaynağı:
Doğal oluşan mineral.Neredeyse bütün sebzelerin içerisinde de bulunur.

Fonksiyon ve Özellikleri:
Beyaz toz, doğal renklerin solmasına karşı ve koruyucu olarak kullanılır.

Ürünler:
Peynir, et ve et ürünleri, pizza, v.s.

Kabul edilebilir günlük alım miktarı:
3.7 mg/kg vücut ağırlığı

Yan etkileri:
Nitratların yan etkileri yoktur ; bununla birlikte, ısıtılarak veya miğdenin içerisinde bulunduğunda nitratlar nitrite çevrilebilirler.

Kullanımındaki sınırlamalar:
Yoktur – nitritler ve nitratlar bütün dini gruplar, yalnızca et yemeyen vejeteryanlar ve etin yanı sıra süt ve süt ürünleri de yemeyen vejeteryanlar tarafından tüketilebilirler.

yukarı...

E-252 Nedir?

E 252: Potasyum nitrat

Kaynağı:
Doğal oluşan mineral.Neredeyse bütün sebzelerin içerisinde de bulunur.

Fonksiyon ve Özellikleri:
Beyaz toz, doğal renklerin solmasına karşı ve koruyucu olarak kullanılır.

Ürünler:
Peynir, et ve et ürünleri, pizza

Kabul edilebilir günlük alım miktarı:
3.7 mg/kg vücut ağırlığı

Yan etkileri:
Nitratların yan etkileri yoktur,fakat ısıtılarak veya miğdenin içinde nitrit'e (E250) dönüştürülebilir.

Kullanımındaki sınırlamalar:
Yoktur – nitritler ve nitratlar bütün dini gruplar, yalnızca et yemeyen vejeteryanlar ve etin yanı sıra süt ve süt ürünleri de yemeyen vejeteryanlar tarafından tüketilebilirler.

yukarı...

E-260 Nedir?

E 260: Asetik asit 

Kaynağı:
Doğal bir asit, birçok meyvenin içerisinde bulunur. Bakteriyal fermentasyonla üretilir ve böylece tüm fermente ürünlerin içerisinde bulunur.Ticari olarak seker, melas, veya alkolden bakteriyal fermentasyon ile veya asetaldehitten kimyasal sentez ile üretilir.

Fonksiyon ve Özellikleri:
Asetik asit bakteri ve mantarlara karşı koruyucu olarak kullanılır. Mayonez içerisine Salmonella' nın inaktivasyonunu arttırmak için eklenir. En yüksek aktivitesi düşük pH değerlerindedir. Asidik gıdalarda buffer olarak da kullanılır. Bir aroma bileşeni olarak da kullanılır.

Ürünler:
Birçok farklı (asidik) ürünler

Kabul edilebilir günlük alım miktarı:
Limitsiz.

Yan etkileri:
Yan etkileri yok, asetik asit tüm vücut hücreleri için normal bileşendir. Yalnızca (çok nadiren) sirkeyi tolere edemeyen insanlar tarafından sakınılınmalıdır.

Kullanımındaki sınırlamalar:
Yoktur, asetik asit ve asetatlar bütün din grupları, etin yanı sıra süt ve süt ürünleri de yemeyen vejetaryenler ve yalnızca et yemeyen vejetaryenler tarafından tüketilebilirler. Asit alkolden üretilebilmesine rağmen, hiç alkol içermez.

yukarı...

E-261 Nedir?

E 261: Potasyum asetat 

Kaynağı:
Asetik asitin potasyum tuzu, doğal bir asit, birçok meyvenin içerisinde bulunur. Bakteriyal fermentasyonla üretilir ve böylece tüm fermente ürünlerin içerisinde bulunur.Ticari olarak seker, melas, veya alkolden bakteriyal fermentasyon ile veya asetaldehitten kimyasal sentez ile üretilir.

Fonksiyon ve Özellikleri:
Asetatlar koruyucu ve buffer olarak kullanılırlar.

Ürünler:
Birçok farklı ürün.

Kabul edilebilir günlük alım miktarı:
Limitsiz.

Yan etkileri:
Yan etkileri yok, asetatlar tüm vücut hücreleri için normal bileşenlerdir. Yalnızca (çok nadiren) sirkeyi tolere edemeyen insanlar tarafından sakınılınmalıdır.

Kullanımındaki sınırlamalar:
Yoktur, asetik asit ve asetatlar bütün din grupları, etin yanı sıra süt ve süt ürünleri de yemeyen vejetaryenler ve yalnızca et yemeyen vejetaryenler tarafından tüketilebilir. Alkol içermez.

yukarı...

E-262 Nedir?

E262(i) sodyum asetat, E262(ii) sodyum diasetat

Kaynağı:
Asetik asitin sodyum tuzu, doğal bir asittir, birçok meyvede bulunur.Bakteriyal fermentasyon sonucu üretilir ve böylece tüm fermente ürünlerde bulunur.Ticari olarak seker ,melas veya alkolün bakteriler tarafından fermentasyonu ile yada acetealdehyde dan kimyasal sentez ile üretilir.

Fonksiyon ve Özellikleri:
Asetatlar koruyucu ve buffer olarak kullanılırlar.

Ürünler:
Birçok farklı ürün

Kabul edilebilir günlük alım miktarı:
15 mg / kg vücut ağırlığı

Yan etkileri:
Yan etkisi yok, asetatlar tüm vücut hücreleri için normal bileşenlerdir. Yalnızca (çok nadir) sirke tolere edemeyen insallar tarafından sakınılmalıdır.

Kullanımındaki sınırlamalar:
Yoktur, asetik asit ve asetatlar bütün dini gruplar, yalnızca et yemeyen vejeteryanlar ve etin yanı sıra süt ve süt ürünleri de yemeyen vejeteryanlar tarafından tüketilebilir . Asit alkolden üretilebilmesine rağmen, hiç alkol içermez.

yukarı...

E-263 Nedir?

E 263: Kalsiyum asetat 

Kaynağı:
Asetik asitin kalsiyum tuzu, doğal bir asit, birçok meyvenin içerisinde bulunur. Bakteriyal fermentasyonla üretilir ve böylece tüm fermente ürünlerin içerisinde bulunur.Ticari olarak seker, melas, veya alkolden bakteriyal fermentasyon ile veya asetaldehitten kimyasal sentez ile üretilir.

Fonksiyon ve Özellikleri:
Asetatlar koruyucu ve buffer olarak kullanılırlar. Kalsiyum asetat özellikle ekmeğin içerisinde bazı spor – oluşturan organizmalara karşı kullanılır.

Ürünler:
Ekmek ve fırında pişirilen ürünler

Kabul edilebilir günlük alım miktarı:
Limitsiz

Yan etkileri:
Yan etkileri yok, asetatlar tüm vücut hücreleri için normal bileşenlerdir. Yalnızca (çok nadiren) sirkeyi tolere edemeyen insanlar tarafından sakınılınmalıdır.

Kullanımındaki sınırlamalar:
Yoktur, asetik asit ve asetatlar bütün din grupları, etin yanı sıra süt ve süt ürünleri de yemeyen vejetaryenler ve yalnızca et yemeyen vejetaryenler tarafından tüketilebilir. Alkol içermez.

yukarı...

E-280 Nedir?

E 280: Propionik asit 

Kaynağı:
Birçok gıdanın içerisinde küçük miktarlarda bulunan doğal bir asit, bazen bakteriler tarafından fermente gıdaların içerisinde yüksek konsantrasyonlarda üretilir, örnegin İsviçre peynir çeşitleri.Kalın bağırsaktaki bakteriler tarafından büyük miktarlarda da üretilir.Terinde normal bir bileşenidir.

Fonksiyon ve Özellikleri:
Propionik asit ve propionatlar başlıca mantarlara karşı koruyucu olarak kullanılırlar.Propionik asit sıklıkla fırında pişirilen gıdalarda bakteriyal bozulmaya karşı kullanılır. Güçlü kokusuna bağlı olarak kullanımları sınırlıdır.

Ürünler:
Fırında pişirilen ürünler, et ve et ürünleri, pizza

Kabul edilebilir günlük alım miktarı:
Limitsiz

Yan etkileri:
Yan etkileri yoktur. Propionat normal küçük bir yağ asidi zinciridir ve vücutta bir çok metabolik yolda kullanılır.

Kullanımındaki sınırlamalar:
Yoktur- propionik asit ve propionatlar bütün dini gruplar, yalnızca et yemeyen vejeteryanlar ve etin yanı sıra süt ve süt ürünleri de yemeyen vejeteryanlar tarafından tüketilebilirler.

yukarı...

caretta iletisimTAYBO.NET