Kanser Belirtileri
ana sayfa bize ulaşın hakkımızda üyelik site haritası         English ENGLISH
danışma kurulu gıda güvenliği dergisi bilimsel görüş ve raporlar haberler etkinlikler & projeler şehir efsaneleri efsa videoları sıkça sorulan sorular yararlı linkler


Sıkça Sorulan Sorular
Cips ve Çerez

Bazen cips paketlerinin içindeki cipslerde küfler görülüyor? Neden?
Normal koşullarda cips üretiminde mikroorganizmaların oluşumu için herhangi bir koşul mevcut değildir. Paketin içinden çıkan küflenmiş cips, ambalajın bir şekilde hava aldığını gösterir. yukarı...

Bazen cips paketlerinin içindeki cipslerde küfler görülüyor? Neden?
Normal koşullarda cips üretiminde mikroorganizmaların oluşumu için herhangi bir koşul mevcut değildir. Paketin içinden çıkan küflenmiş cips, ambalajın bir şekilde hava aldığını gösterir. yukarı...

Cips paketleri neden şişkin görünüyor?
Cips paketlerinin havaları alındıktan sonra içerlerine azot gazı basılarak ağızları kapatıldığı için şişkin görünür. Bu işlemin iki nedeni vardır:

  • Paketin içinde mikroorganizma oluşumunun engellenmesi.
  • İkincisi ise cipsin kırılmaması için bir nevi yastık görevi görmesidir.
yukarı...

Cips paketlerine basılan azot gazı sağlığa zararlı mıdır?
Hayır değildir. Azot gazı kullanılmasının amacı mikroorganizma üremesini engellemektir. Azot gazı 24-48 saat içerisinde ürün içinde kendiliğinden ortadan kalkar. yukarı...

Cips paketlerinin bazısının üzerinde domatesli, bazısının üzerinde ise domates aromalı yazıyor. İkisinin arasındaki fark nedir?
Cips ambalajının üzerinde domatesli, peynirli ya da fıstıklı çerez yazıyorsa, içeriğinde mutlaka domates, peynir ya da fıstık olmalıdır. Aromalı cipslerde ise gıda maddelerinin doğal hali ürün içinde bulunmaz. yukarı...

Cips üreticileri istedikleri ürünü üretebilirler mi?
Hayır, üretemezler. Üretimden önce Tarım ve Köy İşleri Bakanlığı'na başvurulur ve onay alınır. yukarı...

Cips üretiminde kullanılan çeşni maddeleri firmalar tarafından nasıl kullanılır?
Tarım Bakanlığı izniyle üretilen cipslerde çeşni, aroma ve katkı maddeleri Türk Gıda Kodeksi'nin Çeşniler ve Katkı Maddeleri Tebliği'nin öngördüğü sınırlar içinde kullanılır.   yukarı...

Cips üretiminde kullanılan yağlar nereden temin ediliyor?
İthal ediliyor. Cips üretimende kullanılan palm ve HOSO  yağı Türkiye'de üretilmemektedir. Üreticiler, ürünlerinin uluslararası kalite standartlarında olmasını sağlamak için üretimde kullandıkları bitkisel yağları ithal ederler.   yukarı...

Cips üretiminde ne tür yağ kullanılır?
Cips üretiminde palm yağı temelli bitkisel yağ kullanılır. Çocuk ürünlerinde özel, doymamış yağ oranı yüksek bir ayçiçeği yağı türü kullanılabilmektedir. yukarı...

Cipslerdeki tuz oranı nasıl belirlenir?
Patates ve mısır cipsinde kullanılan tuz oranıyla ilgili bir gıda kodeksi tebliği yoktur. O nedenle patates ve mısır cipslerindeki maksimum tuz oranı TSE'nin öngördüğü standartlara uyar. yukarı...

Cipslerin kızartıldığı yağın kontrolü nasıl yapılıyor?
İzinli üreticiler ürünlerinin kalitesini koruyabilmek için yağları sürekli analiz ederler.

 

yukarı...

Çocuklara yönelik cips ürünlerinde katkı maddesi kullanılıyor mu?
İzinli cips üreticileri çocuklara yönelik olarak ürettikleri cips ürünlerinde hiçbir katkı maddesi kullanılamaz. yukarı...

Patates cipsi şişmanlatır mı?
Patates cipsi kalorisi yüksek bir gıdadır. Ancak esas olan dengeli beslenmedir. Tüm gıda maddeleri için olduğu gibi cips ürünleri de dengeli olarak belirli miktarlarda tüketilmelidir. yukarı...

caretta iletisimTAYBO.NET