Kanser Belirtileri
ana sayfa bize ulaşın hakkımızda üyelik site haritası         English ENGLISH
danışma kurulu gıda güvenliği dergisi bilimsel görüş ve raporlar haberler etkinlikler & projeler şehir efsaneleri efsa videoları sıkça sorulan sorular yararlı linkler


Sıkça Sorulan Sorular
Su

Ambalajlı su nasıl saklanmalıdır?

  • Sular serin (5-15 derece), karanlık (güneş ışığından uzak) ve kuru (yüzde 50 nemden az) ortamlarda saklanmalıdır.
  • Sular özellikle kimyasallar, deterjanlar, temizlik maddeleri, benzin ve bunun gibi maddelerden mümkün olduğunca uzak tutulmalıdır.
yukarı...

Ambalajlı suyun ömrü ne kadardır?
Ambalajlı suyun ömrü ambalajın geçirgenlik derecesi ve suyun yapısına göre üretici firma tarafından belirlenir ve ambalajın üzerinde belirtilir. yukarı...

Arsenik sudan ayrıştırılabilir mi?
Arsenik filtreme işlemleriyle kolayca ayırt edilebilir. yukarı...

Çeşme suları kaynatılırsa mikropları ölür mü?

Suyun 15 dakika 72 derecenin üzerinde kaynatılması bazı mikroorganizmaları ortadan kaldırır. Fakat kaynatma işleminin arsenik, demir ve partikül bileşenleri üzerinde herhangi bir etkisi olmaz.

 

yukarı...

Doğal kaynak suları tamamen doğal mıdır, yoksa mineral ilavesi yapılmakta mıdır?
Ambalajlı doğal kaynak sularının tadı tamamen doğaldır, mineral ilavesi yapılması yasaktır. yukarı...

Doğal kaynak sularına ters ozmoz işlemi uygulanabilir mi?
Hayır uygulanmaz. Doğal kaynak sularında yalnızca filtrasyon işlemleri yapılabilir. Filtrasyon işlemiyle yüksek orandaki mineraller yasaların izin verdiği düzeylere indirilir. yukarı...

Doğal kaynak suyu ile işlenmiş içme sularının mineral yapısı aynı mıdır?
Hayır değildir. İşlenmiş içme suyunda mineraller ilave edildiği için her zaman aynı düzeyde tutulabilir. Fakat doğal kaynak sularında ise mineral yapısı mevsimsel olarak değişir. yukarı...

Doğal kaynak suyu mu, işlenmiş içme suyu mu tercih edilmeli?
Bu tüketicinin beğenisiyle ilgili bir karardır. Markalı ambalajlı su üreticilerinin hem doğal kaynak suyu, hem de işlenmiş içme suyu ürünleri sağlık açısından güvenilirdir. Aralarında yalnızca lezzet ve mineral değer farklılıkları vardır. yukarı...

Doğal kaynak suyunun kaynağı belli midir?
Evet bellidir. Yasal olarak doğal kaynak suyu üreticilerinin şişeledikleri suyun kaynağını ambalajlarının üzerine yazması zorunludur.  yukarı...

Evdeki filtreler suyu tamamen arındırır mı?

Musluklara takılarak kullanılan filtreler, kullanım ilkelerine uygun kullanıldığı takdirde suyun sertliğini azaltma konusunda işlev görebilir. Ev tipi filtreler genellikle yalnızca kimyasal arıtma yapar, mikrobiyolojik açıdan arıtma yapamazlar. 

Diğer taraftan evdeki filtre sisteminde UV (Ultra viyole) lamba veya Gümüş filtre gibi özel birimler kullanılırsa su mikroplardan arındırılabilir. Ancak böyle bir sistemin sağlıklı çalışabilmesi için UV lambasının su girişinde hiçbir tortu ve fiziksel partikül olmamalıdır ve lambanın ömrü bitmemiş olmalıdır.

 

yukarı...

Filtrasyon işlemi nedir, sağlığa zararlı mıdır?

Suyun içinde bulunabilecek mikron düzeyindeki partikülleri temizleyerek, kalitesini ve sağlığını standardize eden bir işlemdir. Önerildiği şekilde yapıldığı takdirde sağlığa zararı yoktur.

 

yukarı...

İşlenmiş içme sularında bulunan mineraller yeterli midir?
Evet yeterlidir. Kaliteli bir su için gereken her türlü minerali barındırır. yukarı...

İşlenmiş içme suyu nedir?
İşlenmiş içme suyu, yer altı su havzalarından elde edilen, ters ozmoz denilen ileri teknoloji ile saflaştırılan, ozonlama işleminden geçirilen, damak zevkine uygun minerallerin ilave edilmesiyle tüketiciye sunulan sudur. yukarı...

Klorlanan sular mikrop içerir mi?
İçerebilir. Klorlama işleminin mikrobiyolojik açıdan öldüremeyeceği mikroplar vardır. yukarı...

Kuyu suları içilir mi?
Kuyu sularının içilebilmesi için içerdiği mineral yapısının ve mikroorganizmaların bilinmesi gerekir. Su üreticileri bu suları farklı yöntemlerle içilebilir bir hale getirebilir. yukarı...

Neden ambalajlı su kullanılmalı?
Çünkü yasal ve yerel yönetimlerin denetimi altında ambalajlanan sular kaliteli, temiz ve dengeli mineral yapısına sahip olan sulardır ve öngörülen şartlarda üretilirler. yukarı...

Ozonlama nedir, zararlı mıdır?
Ozonlama işlemi ürünün uzun süre bozulmadan saklanabilmesini sağlayan bir işlemdir. Ozon gazı suyun dezenfeksiyonunu sağlar. Kapak açılmadığı sürece su temiz kalır. Kullanım şartlarına uyulduğu takdirde insan sağlığına herhangi bir zararlı etkisi yoktur. yukarı...

Satın alınan sularda ozon var mıdır?
Eğer ozonlama işlemi uygulanıyorsa, ürün etiketinde bu bilginin yer alması zorunluluğu vardır. yukarı...

Sert su nedir?
Yağmur suyu ile muhtelif kaya katmanlarından çözülen kalsiyum karbonat mineralleri taşıyan sulara "sert su" denir. yukarı...

Sert su yararlı mıdır?
Sert suyun yararlı olduğu yönündeki inanış doğru değildir. Lezzet ve sertlik talebi kişisel beğeniye bağlı bir şeydir. Türkiye'de genellikle düşük ph'li sular tercih edilir yukarı...

Sodalara ilave edilen karbondioksit gazı zararlı mıdır?
Hayır değildir. Ürünlerde mevzuatta belirtilen ölçülerde kullanılır.
  yukarı...

Sodalara mineral ilavesi yapılır mı?
Sodalara herhangi bir mineral ilave edilemez, yalnızca litresine, suyun kaynağı baz alınarak çıkarılış sırasında uçan karbondioksit gazı düzeyi kadar gaz ilave edilir. yukarı...

Suda arsenik zararlı mıdır?
İçilebilir sularda Dünya Sağlık Örgütü'nün belirlediği standart olan litre başına 10 mikrogramdan az olması durumunda zararlı değildir. yukarı...

Türkiye'de ambalajlı su üretimi ve denetimi hangi kurumun yetkisindedir?
Üretim izni ve denetim yetkisi Sağlık Bakanlığı'ndadır. yukarı...

Yolda satılan pet şişelerdeki sular alınabilir mi?
Ambalajlı suları satış noktalarından almanızı tavsiye ederiz. Satış noktaları ambalajlı su firmalarının yetkililerince sürekli denetlenmektedir. yukarı...

caretta iletisimTAYBO.NET