Kanser Belirtileri
ana sayfa bize ulaşın hakkımızda üyelik site haritası         English ENGLISH
danışma kurulu gıda güvenliği dergisi bilimsel görüş ve raporlar haberler etkinlikler & projeler şehir efsaneleri efsa videoları sıkça sorulan sorular yararlı linkler


Sıkça Sorulan Sorular
Meşrubat

Kolalı içeceklerde kafein kullanılır mı?
Evet kullanılır. Kafein karışım miktarına bağlı olarak alkolsüz içeceklere hafif acı, hoş bir tat kazandırması amacıyla kullanılır.   yukarı...

Kolalı içeceklerde kullanılan kafein bağımlılık yapar mı?
Hayır yapmaz. Yapılan araştırmalar kafeinin bağımlılık yapmadığını ortaya koymuştur. Kafein vücutta birikmez, alındıktan birkaç saat sonra vücuttan atılır. yukarı...

Kolalı içeceklerin üretiminde renk vermesi için cochineal kullanılır mı?
Hayır kullanılmaz. Kolalı meşrubatlara rengini veren "renklendirici karameldir". yukarı...

Kolalı meşrubatların üretiminde meyan kökü kullanılıyor mu?
Hayır kullanılmaz. yukarı...

Meşrubat üretiminde kullanılan sular temiz midir?
İzinli üretilen meşrubatlarda her türlü analizi yapılmış, filtreleme ve arıtma işlemlerinden geçirilmiş temiz su kullanırlar. yukarı...

Meşrubatlar kemik erimesine yol açar mı?
Hayır yol açmaz. Yapılan çalışmalar fosforik asit içeren kolalı meşrubatların kemiklerdeki kalsiyum dengesizliğine etki etmediğini göstermiştir. Meşrubatlarla osteoporoz arasında herhangi bir bağlantı bulunmamaktadır. yukarı...

Meşrubatlarda alkol var mı?
Meşrubatlarda bulunan ethanol, doğal olarak meyve ve sebzelerde bulunur. Üretim sırasında herhangi bir alkol ilavesi yapılmaz. yukarı...

Meşrubatlarda kullanılan aspartam zararlı mıdır?
Aspartam Amerika Gıda ve İlaç İdaresi ile Avrupa Gıda Güvenliği Örgütü tarafından onaylı bir gıda katkı maddesidir. Uzun yıllardır üzerinde çalışmalar yapılmıştır ve düzenli olarak da yapılmaktadır. İzinli meşrubat üreticileri enerji alımını azaltmak amacıyla aspartamı Türk Gıda Kodeksi'nin ilgili tebliğinin öngördüğü sınırlar içinde kullanırlar. yukarı...

Meşrubatlarda kullanılan gıda katkı maddeleri nelerdir?
Meşrubatlarda Avrupa Birliği mevzuatı ve Türk Gıda Kodeksi'nin uygun gördüğü gıda katkı maddeleri kullanılır. Bunlar temel olarak asitlik düzenleyiciler, koruyucular, tatlandırıcılar ve renklendiricilerdir. yukarı...

Meşrubatlarda neden aspartam kullanılıyor?
Aspartamın kalori miktarını azaltmak, bazen de tamamen ortadan kaldırmak için kullanılır. yukarı...

Meşrubatlardaki şeker, şeker hastalığına neden olur mu?
Meşrubatlarla alınan şekerin şeker hastalığına yol açtığına dair bilimsel bir kanıt yoktur. Şeker hastalığı genetik bir hastalıktır. yukarı...

Meşrubatların içindeki şeker diş sağlığı açısından zararlı mıdır?

Diş çürüklerinin birden çok nedeni vardır, bunlar arasında şeker alımı tek başına belirleyici değildir. Sağlık otoriteleri diş çürüklerinin tüketilen şekerden değil, ağız ve diş sağlığına özen gösterilmemesinden ve florür alımının yeterli olmamasından kaynaklandığı ortak görüşünü savunmaktadır.

yukarı...

Meşrubatların içindeki şeker doğal şeker mi?
Şekeri doğal ve yapay olarak ayırmak doğru değildir. Vücut şekeri sindirirken tüm şekerleri aynı olarak algılar ve kullanır. Meyve, sebze ve meyve sularında şeker doğal olarak bulunur. Bazı gıdalara ise üretim ve pişirme aşamalarında şeker ilave edilir. yukarı...

caretta iletisimTAYBO.NET