Kanser Belirtileri
ana sayfa bize ulaşın hakkımızda üyelik site haritası         English ENGLISH
danışma kurulu gıda güvenliği dergisi bilimsel görüş ve raporlar haberler etkinlikler & projeler şehir efsaneleri efsa videoları sıkça sorulan sorular yararlı linkler


Sıkça Sorulan Sorular
Makarna

"Ispanaklı" ya da "domatesli" ibareleri ile satılan kırmızı ya da yeşil renkli makarnalarda ne tür katkı maddeleri kullanılır?
Ispanaklı ve domatesli makarnalarda hiçbir katkı maddesi kullanılmaz. Bu tür makarnalara rengini veren, üretim sırasında irmik ve suyun içine katılan ıspanak tozu ve domates salçasıdır. yukarı...

Kaynama değil, demleme usulü az suyla pişirmek besin değeri açısından daha mı yararlıdır?
Hayır değildir. Makarna üreticilerinin verdikleri pişirme tariflerinde bol suyla pişirme önerilmektedir. Demleme usulü bir damak zevki tercihidir. Makarnanın içindeki besin, protein, karbonhidrat ve nişastanın kaynama suyuna geçen kısmı çok küçük bir miktardır. yukarı...

Makarna paketi açıldıktan sonra nasıl saklanmalıdır?
Makarna paketi açıldıktan sonra da raf ömrü boyunca saklanabilir. Kuru gıda olduğu için mikrobiyolojik bulaşma ve çevresel faktörlerden etkilenme konusunda dayanıklıdır. Serin ve kuru bir yerde saklanması önemlidir. yukarı...

Makarna taneleri üzerinde zaman zaman görülen siyah ya da kahverengi noktalar nedir ve zararlı mıdır?
Makarna üzerinde görülebilecek siyah ve kahverengi noktalar, buğdayın öğütülmesi sırasında kabuğunda bulunan kepek gibi maddelerden kaynaklanır. İnsan sağlığı için herhangi bir tehlike oluşturmaz. Makarnalarda ne düzeyde siyah ve kahverengi nokta olabileceği Türk Gıda Kodeksi'nde belirtilmiştir. yukarı...

Makarna üretimi sırasında elle insan müdahalesi söz konusu mudur?
Hayır, makarnanın üretim aşamalarının tamamı paketleme aşamasına kadar el değmeden gerçekleştirilir. yukarı...

Makarnada böcek olmazsa bazen görülen böceklerin kaynağı nedir?
Makarnalarda böcek, makarnanın kendisinden değil, depolama şartlarına uyulmaması nedeniyle görülebilir. Özellikle bakliyatlarla yan yana depolanması ya da sevk edilmesi halinde bakliyatlardan böcek geçmiş olabilir. yukarı...

Makarnada böcek olur mu?
Makarna yüksek sıcaklık ve basınç altında üretildiği için üretim teknolojisi gereği, üründe herhangi bir böceğin, larvasının ya da yumurtasının bulunması mümkün değildir. Makarnada böceklenme ancak depolama koşullarına uyulmaması halinde başka kaynaklardan bulaşma şeklinde görülebilir. yukarı...

Makarnada herhangi bir katkı maddesi var mıdır?
Hayır yoktur. Makarna katkı maddesi içermeyen doğal bir gıdadır. Avrupa Birliği mevzuatı ve Türk Gıda Kodeksi, makarna üretiminde herhangi bir katkı maddesi ya da renklendirici kullanılmasına izin vermez.   yukarı...

Makarnada lezzet veren katkı maddesi olarak yağ kullanılır mı?
Makarnanın üretimi sırasında yağ kullanılmaz. Öte yandan makarna buğday irmiğinin doğal yapısından gelen düşük oranda yağ içerir. Bu yağın oranı yüzde 1,5 civarındadır. yukarı...

Makarnayı pişirirken nişastasının çıktığı su yararlı mıdır?
Makarnanın pişirilmesi sırasında suya küçük bir miktar nişasta çıkar. Nişastanın suya karışması makarnanın besin değerinin azaldığı anlamına gelmez. B vitamini ve proteinler makarnanın gövdesinde bulunmaya devam eder. Pişirme suyunun özel bir yararı yoktur. yukarı...

Üretim esnasında siyah ve kahverengi noktaları ayırmak mümkün mü?
Bugün dünya üzerinde kullanılan değirmen teknolojileri ile bu noktaları tamamen irmik içerisinden ayırmak mümkün değildir. Bu noktaların belli bir miktarın üzerinde olmaması yönünde üretim standartları uygulanır.   yukarı...

caretta iletisimTAYBO.NET