ana sayfa bize ulaşın hakkımızda üyelik site haritası         English ENGLISH
danışma kurulu gıda güvenliği dergisi bilimsel görüş ve raporlar haberler etkinlikler & projeler şehir efsaneleri efsa videoları sıkça sorulan sorular yararlı linkler

Makaleler

Sayfa: 1 2         sonraki»   son»»

Gıda Kaynaklı Salmonella İnfeksiyonları ve Son Durum 23 Ocak 2013, Çarşamba

Şireli, U.T1 İplikçioğlu Çil, G.1 Saner, S. 2

1Ankara Üniversitesi Veteriner Fakültesi, Gıda Hijyeni ve Teknoloji ABD, Ankara

2 Kalite Sistem Laboratuarlar Grubu, İstanbul

Dünya genelinde alınan önlemler ve kontrol uygulamalarına rağmen gıda kaynaklı Salmonella infeksiyonları halk sağlığını tehdit etmeye devam etmektedir. Gıda kaynaklı infeksiyonlara neden olan etkenler arasında Salmonella ilk sıralardaki yerini korumakta, binlerce kişinin etkilendiği ve ölümlerle sonuçlanan salgınlara neden olmaktadır.

devamı...

Yeni Gıda Mevzuatı 18 Nisan 2012, Çarşamba

Samim Saner

Gıda Güvenliği Derneği Başkanı

5996 Sayılı Veteriner Hizmetleri, Bitki Sağlığı, Gıda ve Yem Kanunu'nun TBMM'de 11 Haziran 2010 tarihinde kabul edilmesi ile birlikte ülkemiz gıda mevzuatında yepyeni bir dönem başladı. AB Mevzuatı'na uyum sağlamayı temel hedef olarak alan bu Kanun, gıda ve yem sektörünü bire bir ilgilendiren Dörtlü Hijyen Paketi'nin yanı sıra, 12. Fasıl kapsamındaki birçok konuyu da kapsayacak şekilde düzenlenerek yayımlandı.

 

devamı...

Geleneksel Ürünlerin Kontrol ve Sertifikasyonu 17 Nisan 2012, Salı

Dr. Bediha Demirözü

Gıda Mühendisleri Odası II. Başkanı

 

Yöresel ürünler olarak da adlandırılan geleneksel ürünler, sınırları belirli bir coğrafik alanın, yani belli bir yörenin kültür gelenekleriyle bağlantılı olan ürünlerdir. Bu ürünler, 5996 sayılı Kanundan yetki alan Türk Gıda Kodeksi Yönetmeliği'nde yer aldığı şekli ile "geleneksel hammaddeler kullanılarak üretilen veya geleneksel bir bileşim ya da geleneksel bir üretim biçimi ile tanımlanan veya doğrudan geleneksel bir üretim biçimine dayanmamakla birlikte, böyle bir üretim tarzını yansıtan işlemlerden geçirilmiş olması nedeniyle aynı kategorideki benzer ürünlerden açıkça ayrılabilen ürünü" ifade eder.

devamı...

Gıda Katkıları ve Sanal E Tartışmaları 2 Kasım 2010, Salı

Prof.Dr.Aziz Ekşi 

Ankara Üniversitesi Gıda Mühendisliği Bölümü

Gıda katkısı; bir gıdaya, belirli bir işlevi yerine getirmesi için ,bilinçli olarak katılan madde grubunun adıdır. Bilimsel yaklaşıma göre;özellikle  gıda kalitesinin geliştirilmesi ve raf ömrünün uzatılması açısından gereklidir.Zararsızlık dozları da bilinmekte ve bilinenlere E kodu verilmektedir.Tüketici algılamasına göre ise; gıda katkısı gerekli değildir, herhangi bir yararı olmadığı gibi  zararlıdır ve E kodu zararlı olduğunu göstermektedir. 

 

 

devamı...

Gıda güvenliğini tehdit eden kimyasallar 11 Ağustos 2010, Çarşamba

Gıda güvenliğinin sağlanması, halk sağlığının korunması ve gıda üretimi için yaşamsal öneme sahip bir konudur. Gıdalarda bulunan tehlikeli kimyasallar çok çeşitlidir ve bunlar gıdaya ve yeme üretim, işleme, taşıma, hazırlama ve tüketim aşamalarının herhangi bir noktasında bulaşabilir.

 

Umran Uygun, Hamit KökselHacettepe Üniversitesi Gıda Mühendisliği Bölümü, Beytepe, Ankara  devamı...

"Gıda Güvenliğinde Yeni Bir Yönetim Sistemi : FSSC 22000" 8 Haziran 2010, Salı

Gıda güvenliği konusu gıda ticareti içerisinde tarladan çatala konuyla ilgili taraflar arasında önemi gittikçe artan  küresel bir konu haline gelmiştir. Tarlada başlayan ve  zirai üretim, proses, ambalaj, lojistik gibi çeşitli alanlarla yakından ilgili olan gıda güvenliği konularında hem taraflar arasındaki, hem de ülkeler arasındaki gıda güvenliği bazlı ilişkilerin düzenlenmesinde ise bir ortak lisana olan ihtiyaç net ve aşikardır.

Hüray Zor Arabacı, Gıda Mühendisi

ISACert Belgelendirme Türkiye Operasyon Müdürü

devamı...

Gıda güvenliğinde mikrobiyolojik kriterler 4 Haziran 2010, Cuma

Gıda güvenliği, FAO-WHO Codex Alimentarius uzmanlar komisyonu tarafından " sağlıklı ve kusursuz gıda üretimi sağlamak amacı ile gıdaların, üretim, işleme, muhafaza ve dağıtım sırasında gerekli kurallara uyulması ve önlemlerin alınması" olarak tanımlanmıştır.

Doç. Dr. Zübeyde ÖnerSüleyman Demirel Üniversitesi Mühendislik-Mimarlık Fakültesi Gıda Mühendisliği Bölümü devamı...

Avrupa'dan bir Listeria vakası 2 Haziran 2010, Çarşamba

2010 Ocak ayında Avusturya ve Almanya sağlık otoriteleri geçen sene Listeria ile kontamine olmuş Prolactal marka  peynir yiyen 6 kişinin hayatını kaybettiğini bildirmiştir. Ölenlerin 4'ünün Avusturya 2'sinin Almanya'dan olduğu bildirilmiştir. 

Mehmet Onur Türkdoğru, Uzman Biyolog

 

devamı...

Su Kalitesinin Gıda Güvenliği ve İnsan Sağlığına Etkisi 18 Ocak 2010, Pazartesi

Günümüzde ekonomik büyüme ile artan insan nüfusu ve yaşama standardı, teknolojik açıdan rahatlık getirmiş olmakla beraber, su kirliliği gibi dünyamızı yaşanmaz duruma getirebilecek bir tehlikenin de ortaya çıkmasına sebep olmuştur. Gelişmekte olan ülkelerde evsel ve endüstriyel atık suların yeterli arıtım işlemine tabi tutulmadan doğaya bırakılmaları ve bu kirli suların gerek tarımsal arazilerinin sulanmasında gerekse gıda endüstrisinde bilinçsizce kullanılmaları, insan sağlığını tehdit eden birçok gıda kaynaklı hastalığın ortaya çıkmasına neden olmuştur.

Yrd. Doç. Dr. Birce Mercanoğlu Taban

Gazi Üniversitesi, Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu, 06830, Gölbaşı, Ankara

devamı...

İklim Değişikliği ve Gıda Güvenliği 13 Kasım 2009, Cuma

İklim değişikliği ve tarımsal üretim (gıda güvencesi) arasındaki ilişki sürekli olarakson günlerin gündemde olan bir konu. Bu yazının amacı ise iklim değişikliğinin gıda güvenliği üzerindeki olası etkilerini incelemek ve bir takım önerilerde bulunmak.

Samim SANER

Kalite Sistem Laboratuarları Genel Müdürü

devamı...

Sayfa: 1 2         sonraki»   son»»

caretta iletisimTAYBO.NET