Kanser Belirtileri
ana sayfa bize ulaşın hakkımızda üyelik site haritası         English ENGLISH
danışma kurulu gıda güvenliği dergisi bilimsel görüş ve raporlar haberler etkinlikler & projeler şehir efsaneleri efsa videoları sıkça sorulan sorular yararlı linkler

Dünyadan Haberler
Gıda kaynaklı hastalıklardan her yıl yüz binler ölüyor

Dünya Sağlık Örgütü (WHO), gıda kaynaklı hastalıkların tahmini global yıkımı ile ilgili bir rapor yayımladı. Rapora göre her yıl 600 milyon kişi kimyasallar, bakteri, virüs, parazit ve toksin gibi maddelerle bulaşan gıdaların tüketilmesi sonucu hastalanıyor. Ortalama bir hesapla Dünyada her 10 kişiden biri gıdalarda yer alan bulaşanlar nedeniyle hastalanıyor. Bulaşıya uğramış gıdalar ciddi miktarlarda ölümlere de neden oluyor. Bu tür gıdaların yarattığı hastalıklarda her yıl 420 bin kişi hayatını kaybediyor. Bu rakamın 125 bini, beş yaş altı çocuklardan oluşuyor.

Gıda kaynaklı hastalıkların yarısından fazlasını da ishal vakaları oluşturuyor. Her yıl 550 milyon kişide gıda kaynaklı ishal vakaları görülüyor. Çocuklar gıda kaynaklı ishallere çok daha hassas durumdalar. Yılda 96 bini çocuklar olmak üzere 230 bin kişi ishal nedeniyle hayatını kaybediyor. İshal vakaları ağırlıkla norovirus, Campylobacter, tifo oluşturmayan Salmonella ve patojenik E. Coli ile bulaşan; çiğ veya az pişirilmiş et, yumurta, taze üretilmiş süt ürünlerinden kaynaklanıyor. Diğer yaygın gıda kaynaklı hastalık etmeni grubu ise tifo ateşi, Hepatit A, halk arasında ‘şerit'  olarak bilinen tenya ve aflatoksinden oluşuyor. Tifo oluşturmayan Salmonella gibi kimi hastalıklar düşük ve yüksek gelirli tüm ülkelerde yaygın olarak görülürken; tifo ateşi, gıda kaynaklı kolera, patojenik E. Coli kaynaklı olanlar düşük gelirli ülkelerde daha yaygın görülüyor. Yüksek gelirli ülkelerde ise Campylobacter yaygın görülen önemli bir patojen olarak karşımıza çıkıyor.

Hastalık ve ölümler en çok Afrika ve Güneydoğu Asya'da

Gıda kaynaklı hastalıklar ve ölümler, en çok Afrika ve Güneydoğu Asya'da gözlemleniyor. Hastalıkların düşük ve orta gelirli ülkelerde daha yaygın olması, bu ülkelerde suyun güvenli olmamasına; gıda üretimi ve depolama koşullarının uygun olmayan ve düşük hijyen koşullarında gerçekleştiriliyor olmasına; eğitim ve okur yazarlıktaki seviyenin düşüklüğüne ve gıda mevzuatındaki ve uygulamalarındaki yetersizliklere bağlanıyor. Rapora ilişkin açıklamada bulunan WHO Genel Müdürü Margaret Chan,"Dünyanın hangi kısmında hangi gıda kaynaklı patojenler daha büyük problem oluşturuyor? Bunu bildiğimizde, yapacağımız eylemlerin, alacağımız önlemlerin hedefi de belli oluyor" dedi.

Kaynak: WHO

Çeviri: GGD

9 Mart 2016, Çarşamba

geri
caretta iletisimTAYBO.NET