Kanser Belirtileri
ana sayfa bize ulaşın hakkımızda üyelik site haritası         English ENGLISH
danışma kurulu gıda güvenliği dergisi bilimsel görüş ve raporlar haberler etkinlikler & projeler şehir efsaneleri efsa videoları sıkça sorulan sorular yararlı linkler

Dünyadan Haberler
El yıkama havlusu mu? Havalı kurutma mı?

Yiyecek kaynaklı yayılan hastalıkların yüzde 40'ının uygun el hijyeni olmamasıyla ilgili olduğunu biliyor muydunuz? Gıda zehirlenmelerine karşı en etkili savunmamız şüphesiz ki elleri iyi yıkamaktır.

Uzmanlar elleri yıkadıktan sonra iyi kurutmanın da önemli bir adım olduğunu belirtiyor. Çünkü ıslak ellerle virüs bulaşması kuru ellere göre  daha kolay gerçekleşiyor. Queensland Üniversitesi bilim insanları yaptıkları araştırmada el kurutma yöntemleriyle el hijyeni arasındaki bağlantıyı araştırdılar.

Buna göre tek kullanımlık el havlusu ya da kağıt havlu kullanmanın 20 saniye gibi kısa ve etkili yöntemler olduğu tespit edildi. Sıcak hava üfleyerek kurutma ise 30 ila 45 saniye arası zaman alıyor. Süre uzayınca kurutma da tam gerçekleşmiyor. Kalabalık yerlerdeki tuvaletlerde bu nedenle sıra oluşuyor ve bu da zaman kaybına neden oluyor. Ayrıca kağıt havlu yıkanmış ellerdeki bakterileri daha iyi temizliyor. Sıcak hava üfletmek de bu konuda daha az etkili olabiliyor. Uzmanlara göre sıcak hava kurutmalarındaki bir başka risk de tuvaletlerin havasında bulunabilecek birtakım bakteriler... Kullanılmış havayı yeniden kullanan bu cihazlar havadaki bakterileri de elimize göndermiş oluyor. Bu açıdan bakınca tuvaletlerdeki güzel koku spreyleri de sağlık açısından riskler içeriyor. 

Kaynak: Foodsafetyforum

Çeviri:GGD

14 Eylül 2015, Pazartesi

geri
caretta iletisimTAYBO.NET