Kanser Belirtileri
ana sayfa bize ulaşın hakkımızda üyelik site haritası         English ENGLISH
danışma kurulu gıda güvenliği dergisi bilimsel görüş ve raporlar haberler etkinlikler & projeler şehir efsaneleri efsa videoları sıkça sorulan sorular yararlı linkler

Eğitimler
Gıda Toksikolojisinin Temelleri ve Gıda Kimyasallarının Risk Yönetimi

Kapsam

Gıdalarda bulunan katkı maddeleri, tarım ilacı kalıntıları, mikotoksinler, akrilamid ve benzerleri gibi pişme sırasında oluşan kimyasallar,  çevre kirlenmesinden yansıyan metaller ve organik klorlu bileşikler, gıda kimyasalları olarak adlandırılmaktadır.

Sayıları 1000'i aşan bu grubun insan sağlığı üzerindeki etkileri sıkça tartışılmakta, çoğu zaman da bilimsel temeli olmaya spekülasyonlara konu olmaktadır. Spekülasyonların kaynağı bu kimyasalların insan sağlığı üzerindeki etkilerin değerlendirmesinin yeterince bilinmemesi ve konuya risk değerlendirme metodolojisi ile yaklaşılmamasıdır. Bilgi eksikliği veya bilginin çarpıtılması sonucunda da konu sıklıkla gıda endüstrisinin karşına kriz boyutunda çıkabilmektedir. Krizin iyi yönetilememesi ve paydaşlarda risk iletişimi konusunda başarılı olunamaması da kalıcı negatif etkilerin yolunu açmaktadır. 

Eğitim İçeriği

  • Gıda Endüstrisi Çalışanları İçin Temel Toksikoloji - (Gıda kimyasallarının yönetimde kullanılan, ADI, Kalıntı Limiti ve benzerleri gibi sayısal değerlerin dayandığı temel toksikolojik kavramlar, ölçüm ve güvenirlik sınırları)
  • Gıda Kimyasallarının Risk Analizi ve Risk Değerlendirilmesi  - (Risk kavramı, Gıda kimyasallarının  sınıflandırılması, Niçin risk analizi ve değerlendirmesi ,Risk değerlendirmesinin uluslararası ve ulusal mevzuata yansıması, gıda kimyasalların  toksikolojik risk analizi ve değerlendirilmesi)
  • Gıda Kimyasallarının Risk Yönetimi - (Gıda kimyasallarının risk yönetiminin dayandığı temel prensipler, Risk Yönetiminde Ulusal ve Uluslararası düzenlemeler.)
  • Son yıllarda Sıkça Tartışılan Gıda Katkı Maddeleri ve Kontaminantlarının Risk Değerlendirmesinden Örnekler - (Aspartam , Monosodyum Glutamat (MSG), Nitrit, Nitrat, Pestisit Kalıntıları, Akrilamid, Mikotoksinler, Arsenik)
  • Gıda Kimyasalları Kaynaklı Krizlerde Risk İletişimi ve Örnek Olaylar - (Risk iletişiminde temel prensipler, Dünya'da ve Türkiye'de gıda kimyasalları kaynaklı krizlere örnekler ve bunlardan çıkartılan dersler ışığında kriz yönetimi)

Eğitim Materyali

Programın Power Point Slayt Baskıları 

 

Eğitmen 

Prof.Dr.Ali Esat Karakaya*

*Prof. Dr. Ali Esat Karakaya Gazi Üniversitesi Eczacılık Fakültesi Toksikoloji Kürsüsü Anabilim Dalı Başkanlığı  görevini 1982 yılından bu yana sürdürmektedir. Çeşitli uluslararası organizasyonlar ve kuruluşlarda da yönetici olarak görev alan Prof. Karakaya 2004-2007 yılları arasında  "International Union of Toxicology-IUTOX" isimli kuruluşun başkanlığını yürütmüştür. Halen bu kuruluşun aday belirleme komitesi başkanıdır. IUTOX, 5 kıtadan 52 bölgesel ve ulusal üye derneğin oluşturduğu ve 24 500 ün üzerinde toksikoloğu temsil eden toksikolojinin en büyük mesleki örgütüdür. Prof. Karakaya 1982-2006 yılları arasında arasında çeşitli tarihlerde Sağlık , Tarım, Çalışma ve Sosyal Güvenlik ve Çevre Bakanlıkları' nın çeşitli komisyonlarında görev almıştır.   Prof. Karakaya, "The Academy of Toxicological Sciences" tarafından akredite edilmiş 220 toksikolog arasındadır ve bu kuruluş tarafından akredite edilmiş tek Türk toksikologudur. Prof. Ali Esat Karakaya'nın SCI kapsamındaki uluslararası dergilerde yayınlanmış 70' in üzerinde ve ulusal dergilerde yayınlanmış 37 makalesi vardır. Bu yayınlara SCI kapsamındaki dergilerde 800' ün üzerinde atıf yapılmıştır. Yurt dışında yayınlanmış iki kitabın editörü ve çeşitli kitaplarda 8 bölümün yazarıdır.    

18 Ağustos 2008, Pazartesi

geri
caretta iletisimTAYBO.NET