Şireli, U.T1 İplikçioğlu Çil, G.1 Saner, S. 2 1Ankara Üniversitesi Veteriner Fakültesi, Gıda Hijyeni ve Teknoloji ABD, Ankara 2 Kalite Sistem Laboratuarlar Grubu, İstanbul Dünya genelinde alınan önlemler ve kontrol uygulamalarına rağmen gıda kaynaklı Salmonella infeksiyonları halk sağlığını tehdit etmeye devam etmektedir. Gıda kaynaklı infeksiyonlara neden olan etkenler arasında Salmonella ilk sıralardaki yerini korumakta, binlerce […]
https://ggd.org.tr/wp-content/uploads/GGD-LOGO-PDF.svg00admin-ggdhttps://ggd.org.tr/wp-content/uploads/GGD-LOGO-PDF.svgadmin-ggd2013-01-23 09:34:352021-05-10 09:39:26Gıda Kaynaklı Salmonella İnfeksiyonları ve Son Durum
Samim Saner Gıda Güvenliği Derneği Başkanı 5996 Sayılı Veteriner Hizmetleri, Bitki Sağlığı, Gıda ve Yem Kanunu’nun TBMM’de 11 Haziran 2010 tarihinde kabul edilmesi ile birlikte ülkemiz gıda mevzuatında yepyeni bir dönem başladı. AB Mevzuatı’na uyum sağlamayı temel hedef olarak alan bu Kanun, gıda ve yem sektörünü bire bir ilgilendiren Dörtlü Hijyen Paketi’nin yanı sıra, 12. […]
Dr. Bediha Demirözü Gıda Mühendisleri Odası II. Başkanı Yöresel ürünler olarak da adlandırılan geleneksel ürünler, sınırları belirli bir coğrafik alanın, yani belli bir yörenin kültür gelenekleriyle bağlantılı olan ürünlerdir. Bu ürünler, 5996 sayılı Kanundan yetki alan Türk Gıda Kodeksi Yönetmeliği’nde yer aldığı şekli ile “geleneksel hammaddeler kullanılarak üretilen veya geleneksel bir bileşim ya da geleneksel […]
https://ggd.org.tr/wp-content/uploads/GGD-LOGO-PDF.svg00admin-ggdhttps://ggd.org.tr/wp-content/uploads/GGD-LOGO-PDF.svgadmin-ggd2012-04-17 19:44:482021-05-11 19:46:28Geleneksel Ürünlerin Kontrol ve Sertifikasyonu
Prof.Dr.Aziz Ekşi Ankara Üniversitesi Gıda Mühendisliği Bölümü Özet Gıda katkısı; bir gıdaya, belirli bir işlevi yerine getirmesi için ,bilinçli olarak katılan madde grubunun adıdır. Bilimsel yaklaşıma göre; özellikle gıda kalitesinin geliştirilmesi ve raf ömrünün uzatılması açısından gereklidir. Zararsızlık dozları da bilinmekte ve bilinenlere E kodu verilmektedir. Tüketici algılamasına göre ise; gıda katkısı gerekli değildir, herhangi […]
https://ggd.org.tr/wp-content/uploads/GGD-LOGO-PDF.svg00admin-ggdhttps://ggd.org.tr/wp-content/uploads/GGD-LOGO-PDF.svgadmin-ggd2010-11-02 19:47:022021-05-11 20:09:39Gıda Katkıları ve Sanal E Tartışmaları
Umran Uygun, Hamit Köksel Hacettepe Üniversitesi Gıda Mühendisliği Bölümü, Beytepe, Ankara Gıda güvenliğinin sağlanması, halk sağlığının korunması ve gıda üretimi için yaşamsal öneme sahip bir konudur. Gıdalarda bulunan tehlikeli kimyasallar çok çeşitlidir ve bunlar gıdaya ve yeme üretim, işleme, taşıma, hazırlama ve tüketim aşamalarının herhangi bir noktasında bulaşabilir. Abstract Assuring food safety is vital for […]
https://ggd.org.tr/wp-content/uploads/GGD-LOGO-PDF.svg00admin-ggdhttps://ggd.org.tr/wp-content/uploads/GGD-LOGO-PDF.svgadmin-ggd2010-08-11 20:10:022021-05-11 20:17:02Gıda Güvenliğini Tehdit Eden Kimyasallar
Hüray Zor Arabacı, Gıda Mühendisi ISACert Belgelendirme Türkiye Operasyon Müdürü Abstract FSSC 22000 contains a complete certification scheme for Food Safety Systems based on the food safety management standard ISO 22000: 2005 ‘Requirements for any organization in the food chain’ and the publicly available specification for Prerequisite programs on food safety for food manufacturing, BSI […]
https://ggd.org.tr/wp-content/uploads/GGD-LOGO-PDF.svg00admin-ggdhttps://ggd.org.tr/wp-content/uploads/GGD-LOGO-PDF.svgadmin-ggd2010-06-08 16:07:242021-05-17 16:10:37Gıda Güvenliğinde Yeni Bir Yönetim Sistemi : FSSC 22000
Doç. Dr. Zübeyde Öner Süleyman Demirel Üniversitesi Mühendislik-Mimarlık Fakültesi Gıda Mühendisliği Bölümü GİRİŞ Gıda güvenliği, FAO-WHO Codex Alimentarius uzmanlar komisyonu tarafından ” sağlıklı ve kusursuz gıda üretimi sağlamak amacı ile gıdaların, üretim, işleme, muhafaza ve dağıtım sırasında gerekli kurallara uyulması ve önlemlerin alınması” olarak tanımlanmıştır. Dünya nüfusunun hızla artması, gelişen teknolojiye bağlı çevre kirliliği, ekonomik […]
Mehmet Onur Türkdoğru, Uzman Biyolog Kalite Sistem Laboratuarları Mikrobiyoloji Departmanı 2010 Ocak ayında Avusturya ve Almanya sağlık otoriteleri geçen sene Listeria ile kontamine olmuş Prolactal marka peynir yiyen 6 kişinin hayatını kaybettiğini bildirmiştir. Ölenlerin 4’ünün Avusturya 2’sinin Almanya’dan olduğu bildirilmiştir. Vaka üzerine firma tüm Avrupa’daki ürünlerini geri toplamıştır. “Reinhardshof, Harzer Käse, 200g” ve “Reinhardshof, Bauernkäse […]
Yrd. Doç. Dr. Birce Mercanoğlu Taban Gazi Üniversitesi, Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu, 06830, Gölbaşı, Ankara Günümüzde ekonomik büyüme ile artan insan nüfusu ve yaşama standardı, teknolojik açıdan rahatlık getirmiş olmakla beraber, su kirliliği gibi dünyamızı yaşanmaz duruma getirebilecek bir tehlikenin de ortaya çıkmasına sebep olmuştur. Gelişmekte olan ülkelerde evsel ve endüstriyel atık suların yeterli arıtım […]
https://ggd.org.tr/wp-content/uploads/GGD-LOGO-PDF.svg00admin-ggdhttps://ggd.org.tr/wp-content/uploads/GGD-LOGO-PDF.svgadmin-ggd2010-01-18 16:17:502021-05-17 16:20:55Su Kalitesinin Gıda Güvenliği ve İnsan Sağlığına Etkisi
Gıda Kaynaklı Salmonella İnfeksiyonları ve Son Durum
/ Makaleler /tarafından admin-ggdŞireli, U.T1 İplikçioğlu Çil, G.1 Saner, S. 2 1Ankara Üniversitesi Veteriner Fakültesi, Gıda Hijyeni ve Teknoloji ABD, Ankara 2 Kalite Sistem Laboratuarlar Grubu, İstanbul Dünya genelinde alınan önlemler ve kontrol uygulamalarına rağmen gıda kaynaklı Salmonella infeksiyonları halk sağlığını tehdit etmeye devam etmektedir. Gıda kaynaklı infeksiyonlara neden olan etkenler arasında Salmonella ilk sıralardaki yerini korumakta, binlerce […]
Yeni Gıda Mevzuatı
/ Makaleler /tarafından admin-ggdSamim Saner Gıda Güvenliği Derneği Başkanı 5996 Sayılı Veteriner Hizmetleri, Bitki Sağlığı, Gıda ve Yem Kanunu’nun TBMM’de 11 Haziran 2010 tarihinde kabul edilmesi ile birlikte ülkemiz gıda mevzuatında yepyeni bir dönem başladı. AB Mevzuatı’na uyum sağlamayı temel hedef olarak alan bu Kanun, gıda ve yem sektörünü bire bir ilgilendiren Dörtlü Hijyen Paketi’nin yanı sıra, 12. […]
Geleneksel Ürünlerin Kontrol ve Sertifikasyonu
/ Makaleler /tarafından admin-ggdDr. Bediha Demirözü Gıda Mühendisleri Odası II. Başkanı Yöresel ürünler olarak da adlandırılan geleneksel ürünler, sınırları belirli bir coğrafik alanın, yani belli bir yörenin kültür gelenekleriyle bağlantılı olan ürünlerdir. Bu ürünler, 5996 sayılı Kanundan yetki alan Türk Gıda Kodeksi Yönetmeliği’nde yer aldığı şekli ile “geleneksel hammaddeler kullanılarak üretilen veya geleneksel bir bileşim ya da geleneksel […]
Gıda Katkıları ve Sanal E Tartışmaları
/ Makaleler /tarafından admin-ggdProf.Dr.Aziz Ekşi Ankara Üniversitesi Gıda Mühendisliği Bölümü Özet Gıda katkısı; bir gıdaya, belirli bir işlevi yerine getirmesi için ,bilinçli olarak katılan madde grubunun adıdır. Bilimsel yaklaşıma göre; özellikle gıda kalitesinin geliştirilmesi ve raf ömrünün uzatılması açısından gereklidir. Zararsızlık dozları da bilinmekte ve bilinenlere E kodu verilmektedir. Tüketici algılamasına göre ise; gıda katkısı gerekli değildir, herhangi […]
Gıda Güvenliğini Tehdit Eden Kimyasallar
/ Makaleler /tarafından admin-ggdUmran Uygun, Hamit Köksel Hacettepe Üniversitesi Gıda Mühendisliği Bölümü, Beytepe, Ankara Gıda güvenliğinin sağlanması, halk sağlığının korunması ve gıda üretimi için yaşamsal öneme sahip bir konudur. Gıdalarda bulunan tehlikeli kimyasallar çok çeşitlidir ve bunlar gıdaya ve yeme üretim, işleme, taşıma, hazırlama ve tüketim aşamalarının herhangi bir noktasında bulaşabilir. Abstract Assuring food safety is vital for […]
Gıda Güvenliğinde Yeni Bir Yönetim Sistemi : FSSC 22000
/ Makaleler /tarafından admin-ggdHüray Zor Arabacı, Gıda Mühendisi ISACert Belgelendirme Türkiye Operasyon Müdürü Abstract FSSC 22000 contains a complete certification scheme for Food Safety Systems based on the food safety management standard ISO 22000: 2005 ‘Requirements for any organization in the food chain’ and the publicly available specification for Prerequisite programs on food safety for food manufacturing, BSI […]
Gıda Güvenliğinde Mikrobiyolojik Kriterler
/ Makaleler /tarafından admin-ggdDoç. Dr. Zübeyde Öner Süleyman Demirel Üniversitesi Mühendislik-Mimarlık Fakültesi Gıda Mühendisliği Bölümü GİRİŞ Gıda güvenliği, FAO-WHO Codex Alimentarius uzmanlar komisyonu tarafından ” sağlıklı ve kusursuz gıda üretimi sağlamak amacı ile gıdaların, üretim, işleme, muhafaza ve dağıtım sırasında gerekli kurallara uyulması ve önlemlerin alınması” olarak tanımlanmıştır. Dünya nüfusunun hızla artması, gelişen teknolojiye bağlı çevre kirliliği, ekonomik […]
Avrupa’dan Bir Listeria Vakası
/ Makaleler /tarafından admin-ggdMehmet Onur Türkdoğru, Uzman Biyolog Kalite Sistem Laboratuarları Mikrobiyoloji Departmanı 2010 Ocak ayında Avusturya ve Almanya sağlık otoriteleri geçen sene Listeria ile kontamine olmuş Prolactal marka peynir yiyen 6 kişinin hayatını kaybettiğini bildirmiştir. Ölenlerin 4’ünün Avusturya 2’sinin Almanya’dan olduğu bildirilmiştir. Vaka üzerine firma tüm Avrupa’daki ürünlerini geri toplamıştır. “Reinhardshof, Harzer Käse, 200g” ve “Reinhardshof, Bauernkäse […]
Su Kalitesinin Gıda Güvenliği ve İnsan Sağlığına Etkisi
/ Makaleler /tarafından admin-ggdYrd. Doç. Dr. Birce Mercanoğlu Taban Gazi Üniversitesi, Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu, 06830, Gölbaşı, Ankara Günümüzde ekonomik büyüme ile artan insan nüfusu ve yaşama standardı, teknolojik açıdan rahatlık getirmiş olmakla beraber, su kirliliği gibi dünyamızı yaşanmaz duruma getirebilecek bir tehlikenin de ortaya çıkmasına sebep olmuştur. Gelişmekte olan ülkelerde evsel ve endüstriyel atık suların yeterli arıtım […]