Kanser Belirtileri
ana sayfa bize ulaşın hakkımızda üyelik site haritası         English ENGLISH
danışma kurulu gıda güvenliği dergisi bilimsel görüş ve raporlar haberler etkinlikler & projeler şehir efsaneleri sıkça sorulan sorular yararlı linkler english

Texas Teknik Üniversitesi Zirai Bilimler ve Doğal Kaynaklar Yüksekokulu Hayvan ve Gıda Bilimleri Bölümü'nün araştırmacıları yeni bir serotip keşfetti. İnsanların Lubbock suşlarına ilişkin duyarlılığı henüz bilinmemekle beraber, gıda güvenliği ve halk sağlığı profesörü keşfi yapan ekipten Guy Loneragan bunun da zaman içerisinde belirleneceğini ifade ediyor. Bölümde araştırmacı yardımcı doçent olarak görev yapan Marie Bugarel'in keşfi, Salmonella'nın alt tiplemesinde doğruluk düzeyini arttıracak.

Lonegeragan halk sağlığı laboratuvarları serotip sınıflandırmasına ilişkin yöntemlerini bu keşfe göre güncellemeye başladıkça, geçmişte Salmonella Montevideo olarak belirlenen bazı suşların da aslında Salmonella Lubbock olup olmadığını görmeye başlayabileceklerini söylüyor.

Gelişmiş sınıflandırma sayesinde Salmonella Lubbock insanda hastalıkla ilişkilendirilmeye başlanırsa, bu sorunun yanıtı da alınacak. Loneragan, iki mevcut suşun Salmonella Montevideo ve Salmonella Mbandaka yüzde 20 ila 30'unun Salmonella Lubbock olarak yeniden sınıflandırılacağı görüşünde. Bugarel, ekibin lenf düğümlerinden izole edilen suşların, dışkıda bulunan Salmonella suşlarına göre daha güçlü bir direnç ve kalıcılık sergilemelerine imkân veren genetik özelliklerini anlamak istediğini belirtti.

Bugarel, patojeni tespit etmek için yeni araçların, serotipleri ayırt etmek için yeni yaklaşımların ve biyolojik özellikleri anlamak için yeni yolların geliştirilmesine yönelik çalışmalarda bulundu. Tam genom sekanslarını kullanan araştırmacılar, Lubbock serotipine özel bir DNA sekansı tespit ettikten sonra, Lubbock suşlarının tespitine imkân veren ve serotipin yanlış sınıflandırılmış Montevideo veya Mbandaka suşlarına doğru bir şekilde atanmasını sağlayan bir moleküler markör geliştirdi. Bu yenilik sayesinde, Salmonella'nın özel suşlarının belirli bir DNA kombinasyonu hedef alınarak eşzamanlı bir şekilde tespit ve ayırt edilmesi artık mümkün. Böylece, hem gıdada erken tespit hem de yüksek patojenik suşa aidiyetin belirlenmesi sağlanacak.

Bir suşun diğerinden ayırt edilmesinde kullanılan standart yöntem serotipleme olarak adlandırılıyor ve bakteri yüzeyindeki moleküllere dayanıyor. Her bir serotip antijen adı verilen kendi molekül paternine sahip ve moleküllerin toplanmasıyla, eşsiz bir moleküler görüntü elde ediliyor. Bu antijenler, özel olarak hazırlanan serumdaki belirli antikorlarla etkileşime girerek serotipi sağlıyor. Longeragan, alt tipi bir süredir farkında olmadan sınıflandırıyor olduklarını da belirtti ve şunları ekledi: "Salmonella'yı alt tiplere ne kadar doğru bir şekilde yerleştirirsek, bu hem araştırmalara hem de Salmonella ile ilgili hayvan veya halk sağlığı salgınlarının olup olmadığına yönelik incelemelere destek sağlayacak. Ancak, daha geniş bir açıdan baktığımızda, bu keşif bize Salmonella ve özellikle Salmonella'nın farklı ekolojik alanlardaki evrimi konusunda öğrenmemiz gereken birçok şey olduğunu gösteriyor."

Araştırmacılar, lenf düğümlerindeki sağkalım ve direnç ile ilgili genetik özelliklerini daha iyi anlamak için araştırmalara devam edeceğini belirtti.

Kaynak: Food Quality News

Çeviri:GGD

2015-01-07

geri
caretta iletisimTAYBO.NET
 

izmir escort

antalya escort

escort izmir

antalya escort

izmir escort

istanbul escort

bursa escort