Samim SANER¹, Tuğba BULAT², Petek ATAMAN³, Barbaros ÖZER4, Emine SERİ5 1 Gıda Güvenliği Derneği, İstanbul, Türkiye 2 Hacettepe Üniversitesi Gıda Mühendisliği Bölümü, Beytepe, Ankara, Türkiye 3 TMMOB, Gıda Mühendisleri Odası, Ankara, Türkiye 4 Ankara Üniversitesi, Süt Teknolojisi Bölümü, Dışkapı, Ankara, Türkiye 5 Pınar Entegre Et ve Un Sanayi A.Ş., İzmir, Türkiye ÖZET Bu makalenin amacı; ülkemizde gıda güvenliğinin güçlü ve […]
Dr. Hülya GÜNAY Migros Ticaret A.Ş. Kalite ve Çevre Yönetim Direktörü Gıda Güvenliği Derneği YK üyesi Gıda Güvenliği Derneği´nin yaptığı araştırma ambalajlı gıdaların etiketindeki tarihleme uygulamaları ile gıda kayıpları arasında ilişki olabileceğini gösteriyor. Gıda kayıp ve atıkları çevresel, sosyal ve ekonomik sürdürülebilirliği tehdit eden küresel bir sorundur. Bu gıda kayıp ve atıklarının ekonomik değerinin yıllık […]
Prof. Dr. Bensu KARAHALİL1 ve Prof. Dr. Murat BAŞ2 1Gazi Üniversitesi Eczacılık Fakültesi Toksikoloji Anabilim Dalı, Ankara; 2Acıbadem Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi, İstanbul Daha konforlu, sağlıklı ve kaliteli bir yaşam sürdürebilmek için kimyasallar, vazgeçilmez özelliklerinden dolayı kullanılmaktadırlar. Ancak, son 60-70 yılda kimyasalların insan sağlığına ve çevreye zarar verdiklerinin, özellikle analitik ölçüm yöntemlerinin gelişmesiyle farkına vardık. […]
https://ggd.org.tr/wp-content/uploads/GGD-LOGO-PDF.svg00wpadmin_giguvhttps://ggd.org.tr/wp-content/uploads/GGD-LOGO-PDF.svgwpadmin_giguv2020-02-03 14:33:352021-05-08 19:25:54Gıda Katkı Maddeleri ve Risk İletişimi
Prof.Dr.Barbaros Özer Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Süt Teknolojisi Bölümü Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı (GTHB), “Küçük Miktarlardaki Çiğ Sütün Doğrudan Arzına Dair Yönetmeliği” görüşe açmıştır. Taslak yönetmelik ilk bakışta kontrollü koşullar ve denetim altında üretilen çiğ sütün halka doğrudan satışını öngördüğünden kulağa hoş gelmektedir. Ancak, çok uzun yıllardır GTHB’nin denetim, süt üreticilerinin de kontrollü koşulları […]
https://ggd.org.tr/wp-content/uploads/GGD-LOGO-PDF.svg00admin-ggdhttps://ggd.org.tr/wp-content/uploads/GGD-LOGO-PDF.svgadmin-ggd2016-08-27 19:26:002021-05-08 19:37:44Çiğ Sütün Doğrudan Halka Arzı: Sokak Sütçülüğünün Zaferi!
Mükerrem Kaya Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Gıda Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Mikrobiyolojik kriterler, gıda kalitesi ve güvenliğinin değerlendirilmesinde kullanılan önemli parametrelerdir. Tüketici sağlığının korunması açısından bu kriterler büyük önem arz etmektedir. Bu kriterler, gıda güvenliği kriterleri ve proses hijyen kriterleri olmak üzere iki grup altında değerlendirilmekte ve yönetmelik/tebliğlerle yasal mevzuat haline getirilmektedir. Türk Gıda Kodeksi […]
https://ggd.org.tr/wp-content/uploads/GGD-LOGO-PDF.svg00admin-ggdhttps://ggd.org.tr/wp-content/uploads/GGD-LOGO-PDF.svgadmin-ggd2015-12-28 19:31:042021-05-08 19:37:04Gıda Güvenliği ve Proses Hijyen Kriterleri
Nurullah Özdemir Namık Kemal Üniversitesi, Veteriner Fakültesi,Farmakoloji ve Toksikoloji Anabilim Dalı Özet Hayvan sağlığında kullanılan tıbbi ürünler için yasal arınma süreleri tespit edilmiştir. Bu sürelere uyulmadan tüketime sunulan hayvansal gıdalarda kalıntı sorunları oluşabilmektedir. Bu tür veteriner tıbbi ürün kalıntıları içeren hayvansal gıdalar, toplum sağlığını doğrudan etkilemektedir. Bu nedenle yetkili otoriteler bu konuda birtakım düzenlemeler yapmak […]
https://ggd.org.tr/wp-content/uploads/GGD-LOGO-PDF.svg00admin-ggdhttps://ggd.org.tr/wp-content/uploads/GGD-LOGO-PDF.svgadmin-ggd2015-11-03 19:38:052021-05-08 19:47:32Hayvansal Gıdalarda Kalıntı ile ilgili Yasal Düzenlemeler
Nafiz Delen Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Bitki Koruma Bölümü E. Öğr. Üyesi Giriş Bitkileri hastalık, zararlı ve yabancı otlardan zararlanmasını önlemek amacıyla uygulanan bitki koruma önlemleri değişik yöntemleri içermektedir. Ancak pek çok ülkede olduğu gibi, Ülkemizde de bu yöntemler arasında en yoğun kullanılanı tarım ilaçlarının (pestisitlerin) yer aldığı kimyasal savaşımdır. Çünkü kimyasal savaşım diğer yöntemlere […]
https://ggd.org.tr/wp-content/uploads/GGD-LOGO-PDF.svg00admin-ggdhttps://ggd.org.tr/wp-content/uploads/GGD-LOGO-PDF.svgadmin-ggd2014-10-27 09:27:462021-05-10 09:31:47Türkiye’de Tarım İlacı Sorunu ve Bu Sorunun Kaynakları
Barbaros Özer Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Süt Teknolojisi Bölümü Onur Devres Devres Danışmanlık Ltd.Şti. Gıda güvenliğinde, üretimde karşılaşılan sorunlar kadar, gıda ile temas eden ve etmeyen yüzeylerin yarattıkları sorunlar da önem taşıyor. İnsan sağlığı açısından büyük riskler oluşturabilecek malzemelerin kullanımını engellemek için, hem gelişmiş ülkeler hem de gelişmekte olan ülkeler bu konuya önem gösteriyor. Gıda […]
https://ggd.org.tr/wp-content/uploads/GGD-LOGO-PDF.svg00admin-ggdhttps://ggd.org.tr/wp-content/uploads/GGD-LOGO-PDF.svgadmin-ggd2014-03-07 09:32:202021-05-10 09:34:03Gıda Güvenliğinde Hijyenik Mühendislik ve Tasarım
Şireli, U.T1 İplikçioğlu Çil, G.1 Saner, S. 2 1Ankara Üniversitesi Veteriner Fakültesi, Gıda Hijyeni ve Teknoloji ABD, Ankara 2 Kalite Sistem Laboratuarlar Grubu, İstanbul Dünya genelinde alınan önlemler ve kontrol uygulamalarına rağmen gıda kaynaklı Salmonella infeksiyonları halk sağlığını tehdit etmeye devam etmektedir. Gıda kaynaklı infeksiyonlara neden olan etkenler arasında Salmonella ilk sıralardaki yerini korumakta, binlerce […]
https://ggd.org.tr/wp-content/uploads/GGD-LOGO-PDF.svg00admin-ggdhttps://ggd.org.tr/wp-content/uploads/GGD-LOGO-PDF.svgadmin-ggd2013-01-23 09:34:352021-05-10 09:39:26Gıda Kaynaklı Salmonella İnfeksiyonları ve Son Durum
Türkiye’de Gıda Güvenliği
/ Makaleler /tarafından admin-ggdSamim SANER¹, Tuğba BULAT², Petek ATAMAN³, Barbaros ÖZER4, Emine SERİ5 1 Gıda Güvenliği Derneği, İstanbul, Türkiye 2 Hacettepe Üniversitesi Gıda Mühendisliği Bölümü, Beytepe, Ankara, Türkiye 3 TMMOB, Gıda Mühendisleri Odası, Ankara, Türkiye 4 Ankara Üniversitesi, Süt Teknolojisi Bölümü, Dışkapı, Ankara, Türkiye 5 Pınar Entegre Et ve Un Sanayi A.Ş., İzmir, Türkiye ÖZET Bu makalenin amacı; ülkemizde gıda güvenliğinin güçlü ve […]
Gıda Kayıpları ve Atıklarının Azaltılması
/ Makaleler /tarafından wpadmin_giguvDr. Hülya GÜNAY Migros Ticaret A.Ş. Kalite ve Çevre Yönetim Direktörü Gıda Güvenliği Derneği YK üyesi Gıda Güvenliği Derneği´nin yaptığı araştırma ambalajlı gıdaların etiketindeki tarihleme uygulamaları ile gıda kayıpları arasında ilişki olabileceğini gösteriyor. Gıda kayıp ve atıkları çevresel, sosyal ve ekonomik sürdürülebilirliği tehdit eden küresel bir sorundur. Bu gıda kayıp ve atıklarının ekonomik değerinin yıllık […]
Gıda Katkı Maddeleri ve Risk İletişimi
/ Makaleler /tarafından wpadmin_giguvProf. Dr. Bensu KARAHALİL1 ve Prof. Dr. Murat BAŞ2 1Gazi Üniversitesi Eczacılık Fakültesi Toksikoloji Anabilim Dalı, Ankara; 2Acıbadem Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi, İstanbul Daha konforlu, sağlıklı ve kaliteli bir yaşam sürdürebilmek için kimyasallar, vazgeçilmez özelliklerinden dolayı kullanılmaktadırlar. Ancak, son 60-70 yılda kimyasalların insan sağlığına ve çevreye zarar verdiklerinin, özellikle analitik ölçüm yöntemlerinin gelişmesiyle farkına vardık. […]
Çiğ Sütün Doğrudan Halka Arzı: Sokak Sütçülüğünün Zaferi!
/ Makaleler /tarafından admin-ggdProf.Dr.Barbaros Özer Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Süt Teknolojisi Bölümü Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı (GTHB), “Küçük Miktarlardaki Çiğ Sütün Doğrudan Arzına Dair Yönetmeliği” görüşe açmıştır. Taslak yönetmelik ilk bakışta kontrollü koşullar ve denetim altında üretilen çiğ sütün halka doğrudan satışını öngördüğünden kulağa hoş gelmektedir. Ancak, çok uzun yıllardır GTHB’nin denetim, süt üreticilerinin de kontrollü koşulları […]
Gıda Güvenliği ve Proses Hijyen Kriterleri
/ Makaleler /tarafından admin-ggdMükerrem Kaya Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Gıda Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Mikrobiyolojik kriterler, gıda kalitesi ve güvenliğinin değerlendirilmesinde kullanılan önemli parametrelerdir. Tüketici sağlığının korunması açısından bu kriterler büyük önem arz etmektedir. Bu kriterler, gıda güvenliği kriterleri ve proses hijyen kriterleri olmak üzere iki grup altında değerlendirilmekte ve yönetmelik/tebliğlerle yasal mevzuat haline getirilmektedir. Türk Gıda Kodeksi […]
Hayvansal Gıdalarda Kalıntı ile ilgili Yasal Düzenlemeler
/ Makaleler /tarafından admin-ggdNurullah Özdemir Namık Kemal Üniversitesi, Veteriner Fakültesi,Farmakoloji ve Toksikoloji Anabilim Dalı Özet Hayvan sağlığında kullanılan tıbbi ürünler için yasal arınma süreleri tespit edilmiştir. Bu sürelere uyulmadan tüketime sunulan hayvansal gıdalarda kalıntı sorunları oluşabilmektedir. Bu tür veteriner tıbbi ürün kalıntıları içeren hayvansal gıdalar, toplum sağlığını doğrudan etkilemektedir. Bu nedenle yetkili otoriteler bu konuda birtakım düzenlemeler yapmak […]
Türkiye’de Tarım İlacı Sorunu ve Bu Sorunun Kaynakları
/ Makaleler /tarafından admin-ggdNafiz Delen Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Bitki Koruma Bölümü E. Öğr. Üyesi Giriş Bitkileri hastalık, zararlı ve yabancı otlardan zararlanmasını önlemek amacıyla uygulanan bitki koruma önlemleri değişik yöntemleri içermektedir. Ancak pek çok ülkede olduğu gibi, Ülkemizde de bu yöntemler arasında en yoğun kullanılanı tarım ilaçlarının (pestisitlerin) yer aldığı kimyasal savaşımdır. Çünkü kimyasal savaşım diğer yöntemlere […]
Gıda Güvenliğinde Hijyenik Mühendislik ve Tasarım
/ Makaleler /tarafından admin-ggdBarbaros Özer Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Süt Teknolojisi Bölümü Onur Devres Devres Danışmanlık Ltd.Şti. Gıda güvenliğinde, üretimde karşılaşılan sorunlar kadar, gıda ile temas eden ve etmeyen yüzeylerin yarattıkları sorunlar da önem taşıyor. İnsan sağlığı açısından büyük riskler oluşturabilecek malzemelerin kullanımını engellemek için, hem gelişmiş ülkeler hem de gelişmekte olan ülkeler bu konuya önem gösteriyor. Gıda […]
Gıda Kaynaklı Salmonella İnfeksiyonları ve Son Durum
/ Makaleler /tarafından admin-ggdŞireli, U.T1 İplikçioğlu Çil, G.1 Saner, S. 2 1Ankara Üniversitesi Veteriner Fakültesi, Gıda Hijyeni ve Teknoloji ABD, Ankara 2 Kalite Sistem Laboratuarlar Grubu, İstanbul Dünya genelinde alınan önlemler ve kontrol uygulamalarına rağmen gıda kaynaklı Salmonella infeksiyonları halk sağlığını tehdit etmeye devam etmektedir. Gıda kaynaklı infeksiyonlara neden olan etkenler arasında Salmonella ilk sıralardaki yerini korumakta, binlerce […]