Geleneksel gıdalarımızın korunması için yapılan çalışmalar var mıdır?
Evet. Tahin helvası, sucuk, pekmez, tulum peyniri gibi ürünlerimizin uyması gereken kalite kriterleri ve gıda güvenliği kriterleri mevzuat ile düzenlenmekte; böylece bu ürünlerin hem orijinal hallerini korumaları ve hem de gıda güvenliğine uymaları konusunda çalışmalar yapılmaktadır. Örneğin: Tahin helvası, sucuk, pekmez gibi ürünlere özel tebliğler yayınlanmış, ayrıca Türk Gıda Kodeksi Katkı Maddeleri Yönetmeliğinde geleneksel ürünlerle ilgili özel kriterler belirlenmiştir. Her ülke benzeri çalışmaları yürütmektedir.
Geleneksel gıdalarımız gıda güvenliği açısından daha mı az risk içerir?
Hayır. Böyle bir gerçeklik yoktur. Geleneksel gıdalarımız da hammaddesine, işlenme biçimine göre riskler içermektedir. Hatta geleneksel ürünler arasında çiğ köfte gibi gıda güvenliği açısından riskli ürünler de vardır.
Yörelerine göre tercih edilmekte olan “Ezine peyniri” veya “Gemlik zeytini” gibi ürünlerin gerçekten ilgili yöreye ait olduğu nasıl anlaşılabilir?
Bu konuda tüketicilerin ancak kimi sistemlere güvenmesi mümkündür. Bunlardan ilki, tüm gıdalar için olması gerektiği gibi resmi kontrol sistemi ve izlenebilirliktir. İkincisi ise coğrafi işaretlerdir. Yöresel ürünlerin geleneksel karakteristik kriterleri belirlenerek uygulanan bir tescil sistemidir. Belirli bir yöreye ait olduğu iddiası ile pazarlanmakta olan gıdalar, ancak bu sisteme uyarsa tescillenmektedir. Her iki sistemden faydalanabilmek için, kayıtlı veya onaylı işletmelerde üretilen, ambalajlı ve etiketli ürünlerin tercih edilmesi önemlidir.