Dökme çay almak güvenli midir?
Siyah çayın dökme olarak satışı yasaktır. Mutlaka ambalajlı olarak satılması gerekmektedir.
Bitki ve meyve çayları için böyle bir yasak bulunmamaktadır ancak gıda güvenliği açısından daima ambalajlı ve etiketli ürünlerin tercih edilmesi yerinde olacaktır.
Bazı bitki ve meyve çaylarında aroma kullanılıyor mu?
Evet
Bazı çaylar suya koyar koymaz boya gibi renk veriyor. İçinde boya maddesi mi var?
Siyah çay, bitki ve meyve çaylarının üretiminde renklendirici kullanımı yasaktır. Suya geçen çaydaki hammaddelerin (meyve, bitki veya siyah çay) doğal renkleridir.
Bitki çayları alerji yapar mı?
Bitki çayları uluslararası kabul edilen ve etikette özel bildirimi gereken alerjenler arasında yer almamaktadır. Ancak, alerji kişiye göre değişkenlik gösterdiğinden uzman bir doktora başvurulması önerilir.
Siyah çay, bitki ve meyve çayları gıda zehirlenmesine yol açar mı?
Bu ürünler mikrobiyolojik olarak bozulabilir ürünler değildir. Uygun koşullarda üretilmiş ve saklanmış ürünler gıda zehirlenmesine yol açmazlar.
Bitki ve meyve çayları hastalık tedavisinde kullanılır mı?
Hayır. Hiçbir gıda hastalıkların tedavisine yönelik değildir.
Çay poşetlerinde kullanılan filtre kağıdı ve ip insan sağlığına zararlı mıdır?
Gıda ile temas etmek üzere üretilen her türlü madde ve malzemenin uyması gereken yasal düzenlemeler vardır. Bu düzenlemelere uyulduğu sürece bir gıda güvenliği sorunu yaşanması beklenmez.
Çaylar nasıl saklanmalıdır? Raf ömürleri ne kadardır?
- Kuru ve serin bir yerde saklanmalıdır.
- Başka ürünlerle temas etmesi önlenmelidir.
- Ambalaj üzerindeki tavsiye edilen tüketim tarihleri dikkate alınmalıdır.
Fonksiyonel çaylar bağırsak tembelliği ve bağırsak ya da rektum kanseri yapar mı?
Hayır yapmaz. Böylesi olumsuz etki gösterecek bir gıda maddesinin yasal olarak piyasada bulunması yürürlükteki yasal düzenlemelere göre mümkün değildir.
Ihlamur poşetleri suda salyalı, yapışkan bir görünüme sahip oluyor. Bunun sebebi nedir?
Ihlamur bitkisinin içerisinde müsilaj olarak adlandırılan yararlı bileşenler bulunur. Bu maddeler su alarak şişer ve kıvamlı bir hal alırlar. Poşet çaylarda ıhlamurun yalnızca çiçek kısmı, yani müsilajı yoğun kısmı kullanılır. Aktarlardan alınan ıhlamurda ise bitkinin tamamı kullanılır. Müsilaj oranı azdır ve direkt suya geçtiği için salyalanma yoğun olarak algılanmaz.
Poşet çaylardaki iplerde bakteri-mikrop olur mu?
Hijyen kurallarına uygun olarak üretilen ambalajlı gıdalarda böyle bir sorun yaşanması mümkün değildir.