Alkolsüz içecek ya da meşrubat ifadesinden ne anlamalıyız? Meyve suyu ile benzerliği ya da farklılığı nedir?
Bu içecek grubu; meyveli içecek, meyveli şurup, soda, kola, tonik, gazoz, aromalı içecekler vb.ni ifade eder. Alkolsüz olmakla birlikte ayran, kefir gibi içecekler süt ürünleri grubundadır. Alkolsüz içecekler, kafein içerebilirler. Meyve suyu ve nektardan farklı olarak; kimileri meyve içerse dahi temel bileşenleri meyve değildir. Ağırlıkla su, şeker, aroma içeren, gazlı veya gazsız olan ürünlerdir. Bu grupta en yoğun meyve içeren ürün gazsız meyveli içecektir. İçinde minimum %10 meyve barındırır. Genel olarak serinletici işlev görürler.
Meşrubat üretiminde kullanılan sular temiz midir?
Evet temizdir. Meşrubat da dahil olmak üzere; gıdaların üretiminde girdi olarak kullanılan sular içilebilir nitelikte olmak zorundadır. Bu ürün grubunda zaman zaman doğal mineralli sular ve doğal kaynak suları da kullanılmaktadır. Bu durum etikette özel olarak belirtilir.
Meşrubatlar kemik erimesine yol açar mı?
Hayır yol açmaz. Yapılan çalışmalar fosforik asit içeren kolalı meşrubatların kemiklerdeki kalsiyum dengesizliğine etki etmediğini göstermiştir. Meşrubatlarla osteoporoz arasında herhangi bir bağlantı bulunmamaktadır.
Meşrubatlarda alkol var mı?
Hayır yoktur. Üretimin doğasından kaynaklanabilecek alkol için binde üç düzeyinde bir maksimum limit belirlenmiştir. Bu limit alkolsüz ürünü göstermektedir.
Meşrubatlarda kullanılan aspartam zararlı mıdır?
Aspartam, uzun soluklu risk değerlendirmeleri sonucunda gıdalarda kullanımı güvenli bulunan bir tatlandırıcıdır. Web sayfamızda, gıda katkı maddeleri ile ilgili kısımda belirtildiği gibi, gıda katkı maddelerinin risk değerlendirme çalışmalarını küresel düzeyde Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) ve Dünya Sağlık Örgütü (WHO) altında, Gıda Katkı Maddeleri Üzerine Çalışan Ortak Uzmanlar Komitesi (JECFA) yürütmektedir. Bu değerlendirmelerde güvenilir olduğu belirtilen bir katkı maddesinin bilimsel olarak insan sağlığına zararlı olması söz konusu değildir.
İzin verilen diğer tatlandırıcılar gibi enerjisi azaltılmış ve sıfır enerjili ürünlerin üretiminde kullanımı yasaldır.
Meşrubatların içindeki şeker doğal şeker mi?
Şekerin doğal veya yapay olarak bir ayrımı yoktur. Gıdalara tatlı tadı veren şekerler ve bir de tatlandırıcılar vardır. Yarı beyaz şeker, beyaz şeker, rafine şeker, şeker çözeltisi, invert şeker çözeltisi, invert şeker şurubu, glukoz şurubu, kurutulmuş glukoz şurubu, dekstroz veya dekstroz monohidrat, dekstroz veya susuz dekstroz, fruktoz ile pudra şekerinin tümü şekerdir. Vücut, şekeri sindirirken tüm şekerleri aynı olarak algılar ve kullanır. Meyve, sebze ve meyve sularında şeker doğal olarak bulunurken; meşrubat, kek, tatlı gibi ürünlere dışarıdan eklenir.
Kolalı içeceklerde kafein kullanılır mı?
Evet kullanılır. Kafein karışım miktarına bağlı olarak kimi alkolsüz içeceklerde kendine has bir tat kazandırmak amacıyla kullanılır.
Kolalı içeceklerde kullanılan kafein bağımlılık yapar mı?
Yapılan araştırmalar kafeinin bağımlılık yapmadığını ortaya koymuştur. Kafein vücutta birikmez, alındıktan birkaç saat sonra vücuttan atılır. Kafein sadece meşrubatlarda bulunmaz, kahve, çay ve kimi bitki çayları da önemli kafein kaynağıdır. Gün içinde aşırı kafeinli ürün tüketimi istenmeyen bir durumdur. Bu nedenle, litresinde 150 mg’dan fazla kafein içeren alkolsüz içeceklerin etiketlerinde “Yüksek miktarda kafein içerir, çocuklar veya hamile ya da emziren kadınlar için tavsiye edilmez.” uyarısı yer almalıdır.
Kolalı içeceklerin üretiminde renk vermesi için cochineal kullanılır mı?
Hayır kullanılmaz. Kolalı meşrubatlara rengini veren “renklendirici karameldir”.
Kolalı meşrubatların üretiminde meyan kökü kullanılıyor mu?
Hayır. Meyankökü, kolalı içeceklere eklenen bir bileşen değildir.