Packaging and Food Safety Workshop
Dünyada üretilen ambalajların yaklaşık %45’i gıda sektöründe kullanılmaktadır. Ambalaj ile Gıda Güvenliği arasında tam doğrusal bir ilişki vardır.
Yürürlükteki yasal düzenlemeler uyarınca gıda ürünlerinde “gıda güvenliği” sağlanmadıkça ürünün piyasaya sürülemeyeceği açıkça bilinmektedir. Ancak kanaatimizce bu güvenlik en az mikrobiyal ve migrasyona verilen önem kadar fiziksel fonksiyonel yapı olarak da sağlanmalıdır. Çünkü doğru ambalaj yapılmamış gıda ise ancak mevzuatın gerekleri kadar güvenli gıdadır.
Bu bağlamda, 25-26 Ocak 2007 tarihlerinde düzenlenen çalıştay konularında uzman Sn.Prof.Dr.Necla Aran, Sn.Prof.Dr.Dilek Boyacıoğlu, Sn.Y.Doç.Dr.Atıf Can Seydim, Sn.Doç.Dr.Cengiz Caner, Sn.Doç.Dr.Zehra Ayhan ve Sn.Hasan Salih Acar’ın eğitmenliğinde başarı ile gerçekleştirilmiştir.
İlk gün Gıda Mikrobiyolojisi (Kontaminasyon, Hijyen-sanitasyon, Test Yöntemleri), Gıdalarda Kalite Kaybı (Bozulma Reaksiyonları, Ambalajlı Ürünün Raf Ömrü) Mevzuat (Ulusal ve AB), ve Gıda-Ambalaj Etkileşimi konuları irdelenirken, ikinci gün Yeni Ambalaj Teknolojileri sunumu ve vaka çalışması ile devam etmiştir. Çalıştay’ın verimliliği ve konuların spesifik olması açısından her iki sektörün birbiri ile etkileşimi büyük önem arz etmekteydi. Bu doğrultuda 21 kişi ambalaj, 19 kişi gıda ve 3 kişi kamu sektörü temsilcisi bir araya gelerek dengeli katılım sağlanmış oldu.
Gıda ve ambalaj üreticilerinin bu konudaki bilgi seviyelerini ve duyarlılıklarını yükselterek birlikte çözüm üretebilmelerinin amaçlandığı bu platform, Dünya Gazetesi’nin ve Dünya Gıda dergisinin katılımıyla basının da ilgi odağı olmuştur.