Alkollü içkilerin gıda güvenliği riskleri var mıdır?
Evet. Alkollü içkilerde bulunan alkol tarımsal kökenli etil alkoldür. Etil alkolün vücuda alımında aşırıya kaçılmazsa, etil alkol zehir etkisi göstermez. Bir seferde kanda aşırı etil alkol yükselmesine neden olunursa, bunun da ölümcül olduğu unutulmamalıdır. Ancak rakı, viski, votka gibi distile içkilerin distilasyon (imbikleme) işleminde önce bir miktar metil alkol oluşur. Metil alkol insanlarda zehirlenmeye ve ölümlere neden olan bir alkol çeşididir. Doğru teknoloji ile üretimde imbiklemede oluşan ilk kısım ortamdan uzaklaştırılır. Bu işlem doğru yapılmazsa (evlerde yapılan boğma rakılarda bu risk vardır) ya da bilerek metil alkolden sahte içki üretilirse zehirlenme ve ölümler yaşanır.
Bir gıda maddesi olarak alkolün başlı başına insan sağlığına zararlı olduğu unutulmamalıdır.
Evde içki üretilebilir mi?
Fermente içkilerin evde yapımı mümkündür. Ev yapımı şaraplar ülkemizde de başka ülkelerde de yaygındır. Aynı şekilde, satılmakta olan bira setleri ile evde bira üretimi de mümkündür. Ürünler beklenen kalitede olmayabilir ancak gıda güvenliği sorunu oluşması beklenmez. Ancak evde distile alkollü içki yapımı risklidir. İmbiklemede ilk toplanan metil alkol kısmı doğru biçimde uzaklaştırılmazsa zehirlenmelere neden olur. Evde içki yapımı için piyasadan tarımsal kökenli etil alkol satışı da yasaktır.
Alkol kilo yapar mı?
1 gram alkol 7 kaloridir. 1 gram şekerin 4 kalori ve 1 gram yağın 9 kalori olduğu dikkate alınırsa, alkolün tüketim miktarı ve günlük harcanan enerji ile bağlantılı biçimde kiloya neden olabileceği bilinmelidir.
Bira üreticileri neden yeşil/kahverengi şeffaf şişe kullanıyorlar?
Renkli şişe kullanımında amaç güneş ışığının ürün üzerindeki etkisini azaltmaktır. Bira üreticilerinin renkli şişe kullanmalarının nedeni ürünlerin raf ömrünü uzatmaktır.
Alkollü içkiler katkı maddesi içerir mi?
Şarap, bira gibi fermente alkollü içkilerde de; rakı, votka, viski vb. distile alkollü içkilerde de renklendirici kullanımı yasaktır. Ancak, renklendirici dışında Gıda Katkı maddeleri Yönetmeliği’nde belirlenen koşullar dâhilinde kimi katkı maddeleri kullanılabilir. Tüketiciler üretimde katkı maddesi kullanılıp kullanılmadığını ürünün etiketini inceleyerek anlayabilirler.
Depozitolu, iade edilmiş şişeler nasıl temizlenir?
- İade edilen şişeler ayıklanır.
- Önce sıcak su ile yıkanır ve yıkanırken sağlık açısından zararsız çeşitli kimyasallar kullanılır.
- Ardından durulanır ve kurutulur.
- Kontrol makinelerinden geçirilir.
Pastörizasyon bira sektörü genelinde zorunlu bir uygulama mıdır?
Türk Gıda Kodeksi, Bira Tebliği’ne göre pastörizasyon zorunlu değildir. Fakat üreticiler son ürün kalitesini ve gıda güvenliğini garantilemek için ürünlerine pastörizasyon işlemini uygulayabilirler.
Raf ömrü geçmiş alkollü içki içilirse ne olur?
Alkollü içkiler mikrobiyolojik açıdan bozulabilir ürünler değildir. Bu nedenle, etiketlerinde son tüketim tarihi bulundurma zorunluluğu da yoktur. Ancak içkinin çeşidine göre, zamanla kalitede bozulma yaşanacaksa üreticiler tavsiye edilen tüketim tarihi verebilirler. Bu durumda, üründen beklenen kalite özelliklerini alabilmek için bu tarihin dikkate alınması tavsiye edilir.
Tadı bozuk içki içtim zararlı mıdır?
Tüm gıdalarda olduğu gibi normal tadından farklı bir tat alınıyorsa o gıda tüketilmemelidir.