Is the Food you are Consuming Really Safe?
Alışverişte gıda güvenliği konusuna dikkat çeken Gıda Güvenliği Derneği Başkanı Samim Saner şu hususlara dikkat edilmesi gerektiğini belirtti; “Satın alınan ürünün doğru sıcaklıklarda muhafaza edilip edilmediği ürün etiketinden kontrol edilmeli. Doğru muhafaza edilmemiş ise bu ürünler satın alınmamalı. Et, tavuk, balık gibi çabuk bozulabilen gıdalar ve dondurulmuş ürünlerin alımı alışverişin sonunda yapılmalı. Eğer hemen tüketilmeyecekse dondurulmuş ürünler çözülmeden eve ulaştırılarak buzluğa yerleştirilmeli. Dondurulmuş gıdalarda şekil bozuklukları çözülüp yeniden donmanın göstergesi olabilir, bu tür ürünler satın alınmamalı. Çabuk bozulabilen süt ürünleri, et ürünleri ve balık gibi gıdalar uygun koşullarda saklanarak kısa sürede tüketilmeli. Dondurulmuş ürünler buzdolabında (4 – 5 derecede) ya da mikrodalga fırında çözündürülmeli. Çözülmüş ürün tekrar dondurulmamalı.”
Kokusundan ve görüntüsünden şüphe duyulan yiyecekleri tüketmeyin
Samim Saner ayrıca, restoranda yemek yenilmesi durumunda ortamın, servis yapan kişilerin ve restoran tuvaletlerinin temizliğine dikkat edilmesi gerektiğine, hijyenik olmayan yerlerden kesinlikle uzak durulmasına, kokusundan ve görüntüsünden şüphe duyulan hiçbir yiyeceğin tüketilmemesi gerektiğine dikkat çekti.
Ürünün son kullanım tarihinin geçip geçmediğine dikkat etmek son derece önemli, son kullanma tarihi geçmiş ise kesinlikle o gıda tüketilmemeli
GGD Başkanı Saner, mümkün oldukça ambalajlı gıda satın alınmasının riskleri önleyeceğini belirtti ve “Ambalajlı gıda kimin, nerede, ne zaman ürettiği belli olan gıdadır ve herhangi bir sorunla karşılaşıldığında bize başvurulacak adresi gösterir,oysa açıkta satılan ürünlerde bu mümkün değildir. Dolayısıyla sokakta açıkta satılan gıdalardan olabildiğince kaçınılmalı ve aynı zamanda ambalajda bulunan etiketler de çok dikkatli okunmalı ve uygunsuz ürünler tercih edilmemeli. Ambalaj üzerindeki T.C. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nca verilen izin veya onay ile muhafaza sıcaklığı kontrol edilmeli, ambalajı bozulmuş ve yırtılmış gıdalar satın alınmamalı” dedi.
Gıdaların etiketinde üretim tarihi belirtmenin yasal bir zorunluluk olmadığına değinen Saner “Ancak belirli ve az sayıda istisna dışında (yemeklik tuz, alkollü içecekler, sakız gibi) son tüketim tarihi veya tavsiye edilen tüketim tarihi etiket üzerinde mutlaka bulunmalı. Ürünün son kullanım tarihinin geçip geçmediğine dikkat etmek son derece önemlidir, geçti ise kesinlikle o gıda tüketilmemeli” dedi.