Ambalajlı su nasıl saklanmalıdır?
- Sular serin, temiz, direkt güneş ışığından uzak ve kuru ortamlarda saklanmalıdır.
- Sular özellikle kimyasallar, deterjanlar, temizlik maddeleri, benzin ve bunun gibi maddelerden mümkün olduğunca uzak tutulmalıdır.
Ambalajlı suyun raf ömrü ne kadardır?
Ambalajlı suyun raf ömrü ambalajın ve suyun yapısına göre üretici firma tarafından belirlenir ve ambalajın üzerinde belirtilir.
Arsenik sudan ayrıştırılabilir mi?
Arsenik uygun fiziksel tekniklerle sudan kolayca ayrıştırılabilir.
Sular kaynatılarak içilebilir hale getirilebilir mi?
Suların içilebilir olması için fiziksel, kimyasal ve mikrobiyolojik olarak uyması gereken kriterler vardır. Kaynatma işlemi, suyu sadece mikrobiyolojik açıdan güvenli hale getirebilir ancak arsenik, demir ve partikül bileşenleri üzerinde herhangi bir etkisi olmaz.
Doğal kaynak suları tamamen doğal mıdır, yoksa mineral ilavesi yapılmakta mıdır?
Doğal kaynak suları; gerektiğinde uygulanması mümkün olan ayrıştırma ve filtrasyon işlemi dışında hiçbir işleme tabi tutulamaz. Bu kural çerçevesinde, doğal kaynak sularına mineral ilavesi yapılması yasaktır.
Doğal kaynak sularında istenmeyen mikroorganizmalar nasıl yok edilir?
Kaynak sularının yeryüzüne çıktığı ve kullanıma arz edildiği noktada mikrobiyolojik açıdan temiz olması esastır. Kaynak suları yeryüzüne çıktıktan sonra mikrobiyel arıtmaya tabi tutulamaz.
Doğal kaynak sularına ters ozmoz işlemi uygulanabilir mi?
Hayır uygulanmaz. Doğal kaynak sularında yalnızca ayrıştırma ve filtrasyon işlemleri yapılabilir. Bu işlemler yoluyla; suda varsa yüksek orandaki mineraller yasaların izin verdiği düzeylere indirilir.
Doğal kaynak suyu ile içme suyu arasındaki fark nedir?
Doğal kaynak suyuna, kaynağından çıktıktan sonra ayrıştırma ve filtrasyon işlemi dışında hiçbir işlem uygulanamaz. İçme sularına ise dezenfeksiyon, çöktürme, saflaştırma vb işlemler uygulanabilir. İçinde bulunan kimi maddeler veya sahip olduğu kimi özellikler eksiltilerek veya arttırılarak sularla ilgili normlara uygun hale getirilirler. Her iki su tipi de jeolojik birimler içinde doğal olarak oluşan ve tüketicilere ambalajlı olarak satılmak üzere üretilen, insan sağlığına uygun sulardır.
Etiket zemini doğal kaynak sularında mavi ve tonları; içme sularında ise kahverengi ve tonları olacak şekilde düzenlenir.
Doğal kaynak suyu ile işlenmiş içme sularının mineral yapısı aynı mıdır?
Hayır değildir. İşlenmiş içme suyunda mineraller ilave edilebildiği için her zaman aynı düzeyde tutulabilir. Fakat doğal kaynak sularında ise mineral yapısı mevsimsel olarak değişir.
Doğal kaynak suyu mu, işlenmiş içme suyu mu tercih edilmeli?
Bu tüketicinin beğenisiyle ilgili bir karardır. Markalı ambalajlı su üreticilerinin hem doğal kaynak suyu, hem de işlenmiş içme suyu ürünleri sağlık açısından güvenilirdir. Aralarında yalnızca lezzet ve mineral değer farklılıkları vardır.
Doğal kaynak suyunun kaynağı belli midir?
Evet bellidir. Yasal olarak doğal kaynak suyu üreticilerinin şişeledikleri suyun kaynağını ambalajlarının üzerine yazması zorunludur.
Evdeki filtreler suyu tamamen arındırır mı?
Musluklara takılarak kullanılan filtreler, kullanım ilkelerine uygun kullanıldığı takdirde suyun sertliğini azaltma konusunda işlev görebilir. Ev tipi filtreler genellikle yalnızca kimyasal arıtma yapar, mikrobiyolojik açıdan arıtma yapamazlar.
Diğer taraftan evdeki filtre sisteminde UV (Ultra viyole) lamba veya gümüş filtre gibi özel birimler kullanılırsa su mikroplardan arındırılabilir. Ancak böyle bir sistemin sağlıklı çalışabilmesi için UV lambasının su girişinde hiçbir tortu ve fiziksel partikül olmamalıdır ve lambanın ömrü bitmemiş olmalıdır.
Filtrasyon işlemi nedir, sağlığa zararlı mıdır?
Suyun içinde bulunabilecek mikron düzeyindeki partikülleri temizleyerek, kalitesini ve sağlığını standardize eden bir işlemdir. Önerildiği şekilde yapıldığı takdirde sağlığa zararı yoktur.
İçme sularında bulunan mineraller yeterli midir?
Evet yeterlidir. Kaliteli bir su için gereken her türlü minerali barındırır.
İçme suyu nedir?
İçme suyu, yer altı su havzalarından elde edilen, İçme sularında suyun fiziksel ve kimyasal niteliklerini değiştirici ters osmoz, filtrasyon ve benzeri işlemler uygulanabilen ve böylece bileşimi yasal kriterlere uygun hale getirilerek ambalajlı olarak tüketiciye sunulan sudur.
Klorlanan sular mikrop içerir mi?
Kullanma sularının klorlanması son derece teknik; ince hesaplar ve analizlerle yürütülmesi gereken bir işlemdir. Doğru uygulanması halinde mikroorganizma faaliyetini durdurur.
Kuyu suları içilebilir mi?
Kuyu sularının içilebilmesi için kimyasal ve mikrobiyolojik yapısının analiz edilmesi ve içme suyu normlarına uygun olduğunun belirlenmesi gerekir.
Musluktan su içmek sağlık açısından riskli midir?
Ülkemizde yürürlükte olan yasalar gereği, kullanma suyu olarak tanımlanan; genel olarak içme, yemek yapma, temizlik ve diğer evsel amaçlar ile, gıda maddelerinin hazırlanması, işlenmesi, amacıyla kullanılan musluk sularının içilebilir nitelikte olması gerekmektedir. Ancak zaman zaman bu konuda sıkıntılar yaşanabildiği; özellikle suların içinden geçtikleri şebeke sisteminin ve apartmanlarda biriktirildikleri depoların suların içilebilir özellikleri üzerinde olumsuz etki yaratabildikleri bilinmektedir.
Neden ambalajlı su tercih edilmeli?
Ambalajlı sular denetimli ve izlenebilirliği bulunan sular olduğundan tercih edilebilir.
Ozonlama nedir, zararlı mıdır?
Doğal kaynak sularında ozonla zenginleştirilmiş hava kullanılarak demir, mangan, kükürt ve arsenik ayrıştırılabilir. Ayrıca içme sularında ozonlama işlemi suyun dezenfeksiyonu sağlanabilir. Kapak açılmadığı sürece su temiz kalır. Kullanım şartlarına uyulduğu takdirde insan sağlığına herhangi bir zararlı etkisi yoktur. Bu işlemlerin uygulanması halinde, etikette belirtilmesi gerekir.
Satın alınan sularda ozon var mıdır?
Eğer ozonlama işlemi uygulanıyorsa, işlem sonucundaki maksimum ozon kalıntı limit değeri 50 mg/L olarak belirlenmiştir. Ayrıca uygulanan işlemin ürün etiketinde yer alması zorunluluğu vardır.
Sert su nedir?
Yağmur suyu ile muhtelif kaya katmanlarından çözülen ve halk arasında kireç olarak bilinen kalsiyum karbonat minerallerini yoğun olarak taşıyan sulara “sert su” denir.
Suda arsenik zararlı mıdır?
Arsenik insan sağlığı açısında zararlı ve gıdalarda ve sularda bulunması istenmeyen bir maddedir. Ancak sık sorulan sorular kısmının gıda güvenliği bölümünde de ifade edildiği gibi; sağlık riski açısından maruziyet ve miktar önemlidir. İçilebilir sularda Dünya Sağlık Örgütü’nün belirlediği ve ülkemizin de uyduğu maksimum arsenik miktarı litre başına 10 mikrogramdır. Arseniğin bu miktardan az olması durumunda içme suları sağlığa uygun olarak değerlendirilir.
Türkiye’de ambalajlı su üretimi ve denetimi hangi kurumun yetkisindedir?
Üretim izni ve denetim yetkisi Sağlık Bakanlığı’ndadır.
Yolda satılan pet şişelerdeki sular alınabilir mi?
Ambalajlı suları satış noktalarından almanızı tavsiye ederiz. Seyyar satıcılar gibi kayıt dışı noktalar, denetimsiz noktalardır. Satış noktaları gerek resmi kurumlarca, gerekse ambalajlı suları üreten firmalarının yetkililerince denetlenen noktalardır ve izlenebilirlikleri vardır.