Daha önce 2011 yılında yayılan “solitin” konulu haber son zamanlarda çok ufak bir farklılıkla tekrar e-posta yoluyla yayılmaya başlamıştır. 2011 de yayınlanan haberde adı geçen kurumlardan biri Ankara Üniversitesi Hacettepe Tıp Fakültesi idi, şu anda yayınlanan e-postada ise Ankara Üniversitesi ismi yer almamaktadır. Zira ülkemizde bu şekilde üniversite – fakülte eşleşmesi yoktur. Gıda Güvenliği Derneği […]
“Hacettepe Üniversitesi Gıda Araştırma Sonuçları” başlığı altında çeşitli kaynaklar aracılığıyla dolaşan ve gerçeği yansıtmayan ve tüketiciyi yanlış yönlendiren e-postaların Hacettepe Üniversitesi ile ilgisinin bulunmadığını gösteren yazıyı bu linkten indirebilirsiniz.
https://ggd.org.tr/en/wp-content/uploads/2021/04/hacettepe_hoax_cevap.jpg587800wpadmin_giguvhttps://ggd.org.tr/en/wp-content/uploads/GGD-LOGO-PDF.svgwpadmin_giguv2016-12-15 11:08:292021-08-05 13:14:20Food Research Results for Hacettepe University
İnternette dolaşan “küf ile meyve suyu” fotoğrafının yanlış algılamalara yol açtığı bir gerçektir. Görüntünün doğru algılanması arkasındaki gerçeğin bilinmesine bağlıdır: Meyve suyu, içerdiği besin ögeleri ile mikroorganizmaların gelişmesi için de oldukça elverişlidir. Meyve suyunun çabuk bozulma nedeni budur ve raf ömrünün uzatılması için uygun bir muhafaza yöntemi uygulanması gereklidir. Kimyasal yöntem, sağlık açısından duyulan kuşku […]
https://ggd.org.tr/en/wp-content/uploads/GGD-LOGO-PDF.svg00admin-ggdhttps://ggd.org.tr/en/wp-content/uploads/GGD-LOGO-PDF.svgadmin-ggd2015-06-15 16:46:292021-08-05 13:15:47Mould and Juice
Kolalı içeceklerin üretim aşamasında kullanılan hammadeden yabancı maddelerin ayıklanmadığına ilişkin internette paylaşlan haber tamamen asılsızdır çünkü Türkiye’de Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı izniyle üretilen tüm meşrubatlarda (kolalı meşrubatlar dahil) bu iddiada bahsedilen üretim koşullarının yaşanması mümkün değildir. Bir ürünü satın alırken ilgili Bakanlık izinlerine sahip olmasına ve etiketinde yer alan kalite güvence ibarelerine dikkat edilmesini […]
https://ggd.org.tr/en/wp-content/uploads/GGD-LOGO-PDF.svg00admin-ggdhttps://ggd.org.tr/en/wp-content/uploads/GGD-LOGO-PDF.svgadmin-ggd2012-11-28 16:49:442021-08-06 15:58:19Production Conditions of Cola Drinks
Gıdalarda kullanılan MSG – Mono Sodyum Glutamat’ın özellikle de merkezi sinir sistemi üzerinde zararlı etkileri olduğu internette sıkça asparagas haber olarak dolaşmaktadır. Mono Sodyum Glutamat – Glutamik asit ve amonyum, kalsiyum, monosodyum ve potasyum tuzları, Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) ve Dünya Sağlık Örgütü’ne (WHO) bağlı Gıda Katkı Maddeleri Ortak Uzmanlar Komitesi (JECFA) tarafından 1988 […]
Süt pastörizasyonu sırasında faydalı bakterilerin yok edildiği ve sütün tüketilmesi durumunda çocuklarda bazı hastalıklara yol açtığı öne sürülerek sokak sütünün içilmesini öneren haberlere kesinlikle itibar edilmemelidir. Pastörize içme sütünün kullanılmasında hiçbir sakınca bulunmamaktadır. Çünkü Pastörize sütlerde, hiçbir katkı maddesi bulunmaz, süt yalnızca pastörizasyon ısıl işleme tabi tutularak mikroplarından arındırılmaktadır. Pastörizasyon çiğ sütte bulunan patojenik (hastalık […]
https://ggd.org.tr/en/wp-content/uploads/GGD-LOGO-PDF.svg00admin-ggdhttps://ggd.org.tr/en/wp-content/uploads/GGD-LOGO-PDF.svgadmin-ggd2011-10-12 16:12:362021-08-05 13:19:42Wrong Information on Pasteurize Milk
Solitin hakkında Ankara Üniversitesi Hacettepe Tıp Fakültesi Biyokimya Blm. Yrd.Doç.Dr.Gülden Semavi adıyla e-posta olarak dolaşan metin tamamen yanıltıcı bilgilerle dolu bir şehir efsanesidir. Çünkü ; E-postada yayımlayan kurum olarak görünen “Ankara Üniversitesi Hacettepe Tıp Fakültesi Biyokimya Blm.” adında ülkemizde üniversite-fakülte eşleşmesi yoktur. Diğer taraftan ayrı ayrı araştırdığımızda Ankara Üniversitesi ve Hacettepe Üniversitesi’nin akademik kadrosunda “Yrd.Dç.Dr […]
Gıda katkı maddelerinin insan sağlığını etkileyen zararlı maddeler içermesi konusunda Doç.Dr.Mustafa Türkmen imzasıyla dolaşan e-posta bir başka şehir efsanesidir. Öncelikle söz konusu metnin yazdigi gibi, Hacettepe Üniversitesi Muhendislik Fakultesi Gida Muhendisligi Bolumunde yurutulen arastırmalarla hic bir ilgisi bulunmamaktadir. Ayrıca yaplan sorusturma sonuclarına gore Hacettepe Universitesindeki diger fakulteler, yuksek okullar, bolumler, anabilim dallari ve bilim dallarında […]
Solitine 2
/in Şehir Efsaneleri /by admin-ggdDaha önce 2011 yılında yayılan “solitin” konulu haber son zamanlarda çok ufak bir farklılıkla tekrar e-posta yoluyla yayılmaya başlamıştır. 2011 de yayınlanan haberde adı geçen kurumlardan biri Ankara Üniversitesi Hacettepe Tıp Fakültesi idi, şu anda yayınlanan e-postada ise Ankara Üniversitesi ismi yer almamaktadır. Zira ülkemizde bu şekilde üniversite – fakülte eşleşmesi yoktur. Gıda Güvenliği Derneği […]
Food Research Results for Hacettepe University
/in Şehir Efsaneleri /by wpadmin_giguv“Hacettepe Üniversitesi Gıda Araştırma Sonuçları” başlığı altında çeşitli kaynaklar aracılığıyla dolaşan ve gerçeği yansıtmayan ve tüketiciyi yanlış yönlendiren e-postaların Hacettepe Üniversitesi ile ilgisinin bulunmadığını gösteren yazıyı bu linkten indirebilirsiniz.
Mould and Juice
/in Şehir Efsaneleri /by admin-ggdİnternette dolaşan “küf ile meyve suyu” fotoğrafının yanlış algılamalara yol açtığı bir gerçektir. Görüntünün doğru algılanması arkasındaki gerçeğin bilinmesine bağlıdır: Meyve suyu, içerdiği besin ögeleri ile mikroorganizmaların gelişmesi için de oldukça elverişlidir. Meyve suyunun çabuk bozulma nedeni budur ve raf ömrünün uzatılması için uygun bir muhafaza yöntemi uygulanması gereklidir. Kimyasal yöntem, sağlık açısından duyulan kuşku […]
Production Conditions of Cola Drinks
/in Şehir Efsaneleri /by admin-ggdKolalı içeceklerin üretim aşamasında kullanılan hammadeden yabancı maddelerin ayıklanmadığına ilişkin internette paylaşlan haber tamamen asılsızdır çünkü Türkiye’de Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı izniyle üretilen tüm meşrubatlarda (kolalı meşrubatlar dahil) bu iddiada bahsedilen üretim koşullarının yaşanması mümkün değildir. Bir ürünü satın alırken ilgili Bakanlık izinlerine sahip olmasına ve etiketinde yer alan kalite güvence ibarelerine dikkat edilmesini […]
MSG – Monosodium Glutamate
/in Şehir Efsaneleri /by admin-ggdGıdalarda kullanılan MSG – Mono Sodyum Glutamat’ın özellikle de merkezi sinir sistemi üzerinde zararlı etkileri olduğu internette sıkça asparagas haber olarak dolaşmaktadır. Mono Sodyum Glutamat – Glutamik asit ve amonyum, kalsiyum, monosodyum ve potasyum tuzları, Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) ve Dünya Sağlık Örgütü’ne (WHO) bağlı Gıda Katkı Maddeleri Ortak Uzmanlar Komitesi (JECFA) tarafından 1988 […]
Wrong Information on Pasteurize Milk
/in Şehir Efsaneleri /by admin-ggdSüt pastörizasyonu sırasında faydalı bakterilerin yok edildiği ve sütün tüketilmesi durumunda çocuklarda bazı hastalıklara yol açtığı öne sürülerek sokak sütünün içilmesini öneren haberlere kesinlikle itibar edilmemelidir. Pastörize içme sütünün kullanılmasında hiçbir sakınca bulunmamaktadır. Çünkü Pastörize sütlerde, hiçbir katkı maddesi bulunmaz, süt yalnızca pastörizasyon ısıl işleme tabi tutularak mikroplarından arındırılmaktadır. Pastörizasyon çiğ sütte bulunan patojenik (hastalık […]
Solitine
/in Şehir Efsaneleri /by wpadmin_giguvSolitin hakkında Ankara Üniversitesi Hacettepe Tıp Fakültesi Biyokimya Blm. Yrd.Doç.Dr.Gülden Semavi adıyla e-posta olarak dolaşan metin tamamen yanıltıcı bilgilerle dolu bir şehir efsanesidir. Çünkü ; E-postada yayımlayan kurum olarak görünen “Ankara Üniversitesi Hacettepe Tıp Fakültesi Biyokimya Blm.” adında ülkemizde üniversite-fakülte eşleşmesi yoktur. Diğer taraftan ayrı ayrı araştırdığımızda Ankara Üniversitesi ve Hacettepe Üniversitesi’nin akademik kadrosunda “Yrd.Dç.Dr […]
Food Additives
/in Şehir Efsaneleri /by admin-ggdGıda katkı maddelerinin insan sağlığını etkileyen zararlı maddeler içermesi konusunda Doç.Dr.Mustafa Türkmen imzasıyla dolaşan e-posta bir başka şehir efsanesidir. Öncelikle söz konusu metnin yazdigi gibi, Hacettepe Üniversitesi Muhendislik Fakultesi Gida Muhendisligi Bolumunde yurutulen arastırmalarla hic bir ilgisi bulunmamaktadir. Ayrıca yaplan sorusturma sonuclarına gore Hacettepe Universitesindeki diger fakulteler, yuksek okullar, bolumler, anabilim dallari ve bilim dallarında […]