Samim Saner gave an interview to TRT on Food Safety
6 Mayıs tarihinde TRT’de yayınlanan “AB’ye uyum süreci ve gıda güvenliği mevzuatı” konusunun tartışıldığı “Bu Toprağın Sesi” programında, GGD (Gıda Güvenliği Derneği) Yönetim Kurulu Başkanı Samim Saner ile “Gıda güvenliği” üzerine bir röportaj gerçekleştirildi. Saner röportajında özellikle şu konulara değindi; ” Gıda güvenliği konusu oldukça geniş bir konu. Türkiye’deki gıda güvenliğinin uluslararası düzeye ulaşabilmesi için yapılması gereken birkaç önemli bileşen olduğunu düşünüyoruz. Bunların başında mevzuatımızın acilen çeşitli tarafların da beklentileri doğrultusunda bir mutabakat metni olarak çıkması geliyor. Yani öncelikle mevzuatın bitmesi gerekiyor. Bununla birlikte ikinci bir konu, mevzuatın uygulamasının yurt çapında yerelleşmesi ve derinleşmesi… Üçüncü konu ise tüketicinin gıda güvenliği talep eder hale gelmesi…
Belki bu birinci konu bile olabilir bu sıralama içerisinde. Tüketicinin sahiplenmediği, talep etmediği bir gıda güvenliği hareketinin yarını olamaz. O nedenle tüketicinin muhakkak bunu talep etmesi gerekiyor ve bunun da geliştirilmesi gerekiyor. Dördüncü ve son olarak da gıda güvenliğinin ülkemiz için belkide en kritik konusu; merdiven altı üretimin kaldırılması gerekiyor. Tüm üretimin kayıt altına alınması sağlanabilmeli. Bu çok çok önemli bir konu… Çünkü gıda güvenliğinin en kritik noktası izlenebilirlik; yani ürünün raftan fabrikaya, fabrikandan tarlaya veya çiftliğe, ham maddesine kadar izlenebilirliğinin sağlanması… Bu da ancak ambalajlı, Tarım Bakanlığı’ndan izin almış, dolayısıyla kayıt dışı olmayan bir üretim sağlanması durumunda mümkün. Bu dört noktanın ülkemizde kesinlikle ve ivedilikle tesis edilmesi gerekiyor ki biz artık gıda güvenliği ülkemizde belli bir yere gelmiştir diye övünebilelim.”