Project on Trust in Supply Chain
Tüm Dünyayı derinden sarsan COVID-19 pandemisi güvenilir gıdaya erişim ve gıda tedarikinin önemi konusunda hassasiyetleri arttırdı. Sadece COVID-19 değil herhangi bir kriz anında bile toplumun güvenilir gıdaya sürdürülebilir bir şekilde erişebilmesini sağlamak gıda ve hijyen malzemesi üretici ve tedarikçilerinin temel amaçlarından birisi olması gereğinden yola çıkarak Ev Dışı Tüketim Tedarikçileri Derneği ile birlikte restoranlarda tüketilen gıdaların menşei konusunda yeni bir proje başlattık.
Proje kapsamında tüketicilerin ev dışında güvenle, hijyenik ortamda, sağlıklı yemek yiyebilmesi için “Tedarik Zincirinde Güven Rehberi“i hazırlanarak, rehberin hazırlığında Tarım ve Orman Bakanlığının destekleriyle birlikte ve sektörün omurgasını oluşturan İHBİR, LODER, TURYİD, Türkiye Lokantacılar ve Pastacılar Federasyonu, TUSİD, TÜRES, TÜROB, TÜROFED, YESİDEF ve ZÜCDER’in de katkıları alındı.
TZG Rehberi hem tedarikçilerin satışlarında, hem de lokanta, restoran, otel, hazır yemek firmaları gibi ev dışı tüketim noktalarının satın almalarında yararlanacakları, hem de sektörde kayıt dışının önlenmesine katkıda bulunacak nitelikte bir dokümandır. Bu rehberi sahiplenerek tavizsiz uygulayan tedarikçilerle diğerleri ayrışacak ve halkımızın güvenilir gıdaya erişiminde önemli bir mesafe katedilmiş olacaktır.
Bu çerçevede Ev Dışı Tüketim Sektörü´nü oluşturan tüm taraflar bir araya gelerek rehberin hazırlanmasına katkıda bulundu. Restoran ve oteller de bu rehber ışığında tedarikçi seçimi ve kontrolü konusunda daha çok bilgiye sahip olacak olup misafirlerine yani tüketicilere sundukları yemek ve hizmetler konusunda verdikleri güveni üst seviyeye taşıyabileceklerdir. Güvenilir tedarikçi ile çalışan restoran, kafe, yemek firmaları ve oteller rakiplerinden ayrışarak tüketici nezdinde ön plana geçip tercih edilen markalar olacaklar. Bunu temin etmek amacı ile projenin bir sonraki adımında QR kod yardımı ile yeme içme noktalarında tüketicilere akıllı telefonları üzerinden, tabaklarındaki yemeklerde kullanılan hammaddelerin hangi markaya ait olup, hangi tedarikçi tarafından yeme içme noktasına ulaştırıldığı bilgisi aktarılacak. Böylece tüketicilerde bir farkındalık yaratarak, tabağındaki yemekte kullanılan hammaddeler ile ilgili bilgi alabilme hakkına kavuşmaları sağlanacak ve şeffaf bir şekilde güvenilir gıdaya sürdürülebilir erişim konusunda önemli bir adım atılmış olacaktır.