Tükettiğim baharatın ışınlanmış olup olmadığını nasıl anlarım?
Işınlama işlemi uygulanan gıdaların etiketinde “Işınlanmıştır” veya “Işınlama işlemi yapılmıştır” ifadesi ve aşağıda görseli verilen yeşil renkli uluslararası gıda ışınlama sembolü “Radura” temel görüş alanında kolayca görülebilir şekilde bulunur.
Baharatta kullanılan ışınlama yöntemi tehlikeli midir?
Hayır değildir. Işınlama işlemi, Dünya Sağlık Örgütü (WHO)’nün belirlediği sınırlar çerçevesinde yapılmaktadır.
Baharat insan sağlığı açısından riskli midir?
Kırmızıbiber, karabiber, muskat, zencefil ve zerdeçal küf toksinleri açısından risklidir. Bu toksinler kansere neden olan ve ısıl işleme dirençli toksinler olduklarından yönetmeliklerde belirlenen limitlere uygun olmalıdırlar. Bu nedenle tüketiciler kayıtlı firmalarda üretilen, ambalajlı ve etiketli ürünleri tercih etmelidirler.