For your Health, Avoid Eating not Fully Cooked Meat, Follow Hygiene Rules in the Kitchen!
Son günlerde ortaya çıkan bakterili et olayı ile ilgili açıklamalarda bulunan Gıda Güvenliği Derneği Başkanı Samim Saner, konunun aslında birbirinden farklı yönleri bulunduğunu belirterek; bir restoran zincirinin satın alma aşamasında analiz ettirdiği etlerde bazı zararlı bakterilerin saptanması sonucunda imha firmasına yollanan etlerin firma tarafından gerçekten imha edilip edilmediği konusunda netlik bulunmaması nedeniyle olayın kamuoyunun gündemine geldiğini söyledi.”İmha tesisine yollanan etlerin akıbetinin şaibeli olması nedeniyle şu an kamuoyunda ciddi bir endişe oluşmuştur. Bu olayda görmemiz gereken önemli noktalardan birisi de firmaların yapmış oldukları özel kontrol işlemlerinin halk sağlığının korunması anlamında ne kadar büyük önem taşıdığıdır. Bu kontroller firmalar tarafından yapılmıyor olsaydı böyle bir uygunsuzluk ortaya çıkmayacaktı. O nedenle firmalar girdilerini ve ürünlerini kontrol ettirmeleri konusunda teşvik edilmelidir. Kayıtlı üretimin gıda güvenliğinin sağlanmasında ve halk sağlığının korunmasındaki rolü bu vesile ile bir kere daha anlaşılmıştır.”
“Buradan çıkarılması gereken ders ise gıda güvenliğinin en önemli dayanaklarından olan “izlenebilirlik” prensibinin temel uygulamalarından olan; geri çağırma, imha gibi uygulamaların ciddi bir kontrole ve denetime ihtiyacı olduğu gerçeğidir. İzlenebilirliği sağlanmasında uyulacak usul ve esasların da ikincil mevzuat olarak biran önce yayınlanması gerekmektedir. “
Olayın tüm tüketicileri ilgilendiren yanına ilişkin çok basit ama etkili bazı pratik önerilerde de bulunan Saner, çiğ etlerde daima bazı bakterilerin bulunmasının muhtemel olduğunu ancak önemli olanın eti güvenilir hale getirmek olduğunu, bunun için en doğru yöntemin de etin doğru bir şekilde pişirilmesi olduğunu söyledi. Doğru pişirme işlemi için etin merkez sıcaklığının 15 saniye süresince 800 C ‘e maruz kalması olduğu, bunun ise pratik olarak etin ortasının kırmızı kalmayıncaya kadar pişirilmesi anlamına geldiğini belirten Saner, tam pişmiş, yani mikroplarından arınmış bir ete daha sonra tekrar mikrop bulaştırmamak için ise mutfaklarda hijyen kurallarına uyulmasının en önemli halk sağlığı uygulamalarından birisi olduğunun altını çizdi. Saner, mutfakta çiğ gıdalarla çalışıldıktan sonra ellerin, bıçak, doğrama tahtası ve kap kacak gibi tüm eşyaların sıcak su ve sabun ile yıkanarak mikroplarından arındırılması gerektiğini belirtti. Tüketicilerin evlerinde ya da dışarıda yemek yerken, etlerini daima iyi pişmiş olarak tüketmeleri ve çiğ ürünlerden sakınmaları; mutfakta ise genel hijyen kurallarına uyulması gıda zehirlenmelerinden korunmak için en önemli önlem olarak öneriliyor.