Beware of the food safety in Ramadan more than ever!
Gıda Güvenliği Derneği Başkanı Samim Saner hem Ramazan, hem de aşırı sıcaklar nedeniyle gıda güvenliğine her zamandan daha da fazla dikkat edilmesi gerektiğini belirtti. Oruç ve aşırı sıcaklar nedeniyle vücudun normalden daha fazla hassaslaştığını belirten Gıda Güvenliği Derneği Başkanı Saner o nedenle tüketicilerin mümkün oldukça ambalajlı gıdaları satın alması gerektiğini belirtti. Ambalajlı gıda kimin, nerede, ne zaman ürettiği belli olan gıdadır diyen Saner ambalajların üstünün de çok dikkatli okunmasını ve uygunsuz ürünlerin kesinlikle alınmamasını önerdi. Piyasa şartlarından çok daha ucuza satılan gıdaların şüphe çekmesi gerektiğini belirten Saner, bu ürünleri alırken çok dikkatli olunması konusunda da uyarıda bulundu.
Geleneksel olarak Ramazan ayı ile birlikte toplu tüketim noktalarında yemek yenmesinde artış olduğunu vurgulayan Gıda Güvenliği Derneği Başkanı, eş zamanlı servis yapılmasının gereği ile yemeklerin saatler öncesinde hazırlandığını bu nedenle mutlaka hijyenik, gıdaları doğru koşullarda muhafaza ve servis eden güvenilir restoranların tercih edilmesi gerektiğini söyledi.
Saner, tüketicilere Ramazan ayında güvenli gıda tüketimi için şu uyarılarda bulundu;
- Mutlaka ambalajlı, etiketli ve üreticisi belli olan ürünleri tercih edin. Sokakta açıkta satılan gıdalardan olabildiğince kaçının.
- Ambalaj üzerindeki T.C.Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nca (T.C.Tarım ve Köyişleri Bakanlığı) verilen izni ve depolanma sıcaklığını kontrol edin. Ambalajı bozulmuş ve yırtılmış gıdaları satın almayın.
- Ürünün son kullanım tarihinin geçip geçmediğine dikkat edin, geçti ise kesinlikle o gıdayı tüketmeyin.
- Gereken fiyatın altında satılan ürünlere şüpheyle yaklaşın, bunlar temel gıda maddelerinden değilse, sırf göz doyursun diye sağlığınızdan olmayın.
- Satın aldığınız ürünün doğru sıcaklıklarda muhafaza edilip edilmediğini ürün etiketinden kontrol edin. Doğru muhafaza edilmemiş ise bu ürünleri satın almayın.
- Et, tavuk, balık gibi çabuk bozulabilen gıdaları ve dondurulmuş ürünleri alışverişinizin sonunda alın. Eğer hemen tüketilmeyecekse dondurulmuş ürünleri çözülmeden eve ulaştırarak buzluğa yerleştirin.
- Ellerinizi, yemek hazırlama veya yemek yemeden önce her zaman sıcak su ve sabun ile 20 saniye boyunca dikkatle yıkayın.
- Çabuk bozulabilen süt ürünleri, et ürünleri ve balık gibi gıdaları uygun koşullarda saklayarak kısa sürede tüketin.
- Dondurulmuş ürünleri buzdolabında (4 – 5 derecede) ya da mikrodalga fırında çözündürün. Çözülmüş ürünü bir daha dondurmayın.
- Sebze ve meyveleri iyi bir şekilde yıkadıktan sonra tüketin.
- Pişmiş gıdaları hemen tüketin, daha sonra tüketecekseniz soğumasını takiben buzdolabında saklayın.
- Restoranda yemek yenilmesi durumunda ortamın, servis yapan kişilerin ve restoran tuvaletlerinin temizliğine dikkat edin. Hijyenik olmayan yerlerden kesinlikle uzak durun ve kokusundan, görüntüsünden şüphe duyduğunuz hiçbir yiyeceği tüketmeyin.