Birincil üretim, endüstriyel üretim, sevkiyat, satışa sunum, satın alma, saklama ve tüketim aşamalarının tümünde gıda güvenliği en önemli unsur olarak karşımıza çıkmaktadır. Ancak özellikle satışa sunumdan itibaren gerçekleşen satın alma, saklama ve de tüketim aşamalarında uyulması gereken bir takım sağlık ve hijyen kuralları, halk tarafından yeterince bilinmemekte ve de güvenli gıdaya karşı bilinçli bir talep bulunmamaktadır. Halkımız arasında güvenli gıda talebi bilincini arttırmak içinse bir dizi faaliyete gerek duyulmaktadır. Bunların en önemlisi de küçük yaştan başlayan eğitimler olmalıdır.
Gıda Dedektifleri projesi ile ilkokul çağındaki çocuklarda (4-5. sınıf) eğitimler yoluyla gıda güvenliği bilinci yaratmak (eğitim modülü), ve onların alışveriş, yemek yeme vb. kısacası gıda güvenliğini ilgilendiren her aşamada bir dedektif gibi görev almalarını sağlayarak, küçük yaşlarda başlayacak olan farkındalığı yaratmak amaçlanmıştır.
2008 yılında ilk olarak pilot bölge Bakırköy’de başlatılan proje daha sonraki yıllarda Sultangazi, Sakarya Geyve ve Eskişehir Tepebaşı bölgelerinde başarıyla uygulanmıştır. 21 okuldan toplam 595 öğrenci “Temel Hijyen” eğitimi alarak “Gıda Dedektifi” olmuştur.