Food Safety in the Hotels Put on the Table
Gıda Güvenliği Derneği ve TUROB işbirliği ile düzenlenen “Otellerde Gıda Güvenliği” konulu panel 1 Mart 2007 tarihinde Divan İstanbul otelinde gerçekleştirildi.
Otel yöneticileri, yiyecek içecek müdürleri, endüstriyel gıda üreten kuruluş yöneticileri ve basın ile birlikte 90 kişinin katıldığı panelde TUROB, GGD ve Istanbul İl Tarım Müdürlüğü temsilcileri oteller için gıda güvenliğinin önemi, otel mutfak operasyonunun kritik noktaları, gıda zehirlenmeleri ve ilgili yasal mevzuat konularında açıklamalarda bulundular.
Panel Yöneticisi GGD Derneği Başkanı Samim SANER “turizm sektörünün önemli bir yapı taşı olan otellerdeki güvenli gıda üretiminin, sektörün geleceği” açısından önemi üzerinde durdu ve şunları ilave etti. “Ülkemizin en önemli gelir kaynaklarından birisi olan Turizm alanında “Gıda Güvenliği” hem iç turizm, hem de dış turizm alanlarında gün geçtikçe önemi artan bir konu haline gelmiştir, bu konu sektörün önündeki bir engel olarak değil, tam tersine farklılık yaratmak için bir fırsat olduğu ortaya çıkmıştır”
Konaklama sektöründe mutfakların işletmelerin aynası olduğunu ifade eden Turistik Otelciler, İşletmeciler ve Yatırımcılar Birliği (TUROB) Başkanı Sn.Timur Bayındır, “Çağdaş dünyada iş veya tatil amaçlı, evinden uzak kalanların yeme-içme-barınma gibi ihtiyaçlarının karşılanması ağırlama sektörü tarafından sağlanmaktadır. Bu hizmetleri satın alan insanların tek dileği; evlerindeki gibi güvenli, huzurlu ve sağlıklı bir şekilde ağırlanmak istemeleridir. Bir kişinin otel içi ağırlanmasında en önemli bölümlerin başında, beslenme ihtiyacını karşılayan mutfak hizmetleri gelmektedir. Yemek insan ruhunun dışa açılımıdır. Mutfaklar ise işletmelerin aynasıdır” dedi.
Gıda Güvenliği Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Sn.Nezih Müftigil Gıda zehirlenmelerinin prestijli bir otel için çok olumsuz sonuçlara neden olduğunun üzerinde durarak böyle bir durumla karşılaşmaları halinde çok iyi risk yönetimi yapmaları gerektiğini vurgulamıştır.
Gıda Güvenliği Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Sn.Sakine Karabıyık ise sunumunda otellerdeki gıda güvenliği ile ilgili kritik noktaları ve alınması gereken tedbirler hususunda bilgileri aktardı.
Gıda Güvenliği Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Sn.Hülya İbrahim Gıda Güvenliği Derneğini tanıtarak kuruluşundan bu güne gerçekleştirdiği ulusal ve uluslar arası etkinlikler konusunda bilgi verdi. Sn. İbrahim, otellerle Gıda Güvenliği Derneğinin bilgi birikiminin buluşturulması adına yapılabilecekler konusunda derneğin görüşlerini aktardı.
İstanbul Tarım İl Müdürü Sn.Ahmet İşyeri Açma ve Çalışma Ruhsatları ile ilişkili yönetmeliğin otellerdeki düzenlemeleri ile ilgili bilgi vermiştir. Ayrıca Sıhhi müesseseler için sınıflarına ve özelliklerine göre aranan nitelikleri katılımcılara aktarmıştır.