Kuruyemiş abur cubur olarak değerlendirilen bir gıda mıdır?
Hayır. Kuruyemiş, ana öğün olarak tüketilen bir ürün değildir ancak abur cubur da değildir. Kuruyemişler besin ögeleri açısından son derece değerli gıdalardır. Yağda eriyen vitaminler açısından ve pek çok mineral açısından değerli kaynaklardır. Yer fıstığı, badem ve antep fıstığı ayrıca bitkisel protein kaynağıdır.
Kuruyemiş şişmanlatır mı?
Kuruyemişler yağlı ürünlerdir. Bu nedenle, kilo almamak açısından son derece faydalı olan bu ürünlerin aşırı miktarda tüketilmemesi önerilir. Günde bir avuç kuruyemiş tüketmek faydalı ve yeterlidir.
Kuruyemiş riskli bir gıda mıdır?
Web sayfamızda yer alan gıda güvenliği ile ilgili soruların cevaplarından da görüleceği gibi, risksiz gıda yoktur. Gıdalar bitki veya hayvan kökenlidir. Toprakla, hayvanla, çevre ile temasla yetişen ve her biri kendi başına bir organizma olan ürünlerin risk içermemesi mümkün değildir.
Kuruyemişlerin de en büyük riski küf toksinlerini (mikotoksin) sınır aşan düzeyde içerme ihtimalleridir. Mikotoksinlerin kansere neden olduğu ve ısıl işlem ile yok olmadığı bulaşanlar ile ilgili cevaplarda ifade edilmektedir.
Kuruyemiş alırken ve tüketirken nelere dikkat ederek mikotoksin riskinden uzak dururuz?
Kuruyemişte varsa limit aşan mikotoksini tüketicilerin gözle anlamalarına olanak yoktur. Mikotoksin varlığı ve miktarı ancak analizle anlaşılabilir. Tüketicilerin yapması gereken en önemli şey merdiven altı işletmelerden uzak durmaktır. Mutlaka kurumsal, kayıtlı işletmelerde üretilmiş olan kuruyemişler alınmalıdır. Küflenen, kararan taneler içeren kuruyemişler satın alınmamalı ve tüketilmemelidir. Kuruyemişleri serin ve kuru yerde tutmak da kayda değer bir önlem olacaktır. Ve daha önce de belirttiğimiz gibi kuruyemişleri tüm diğer gıdalar gibi ölçülü tüketmek, gıda güvenliği riskleri açısından da önemlidir.
Kuruyemiş ürünlerinde limit aşan mikotoksin bulunma ihtimalini önlemek için neler yapılır?
Usulüne uygun bir işleyiş içinde olan işletmelerde, hammadde alımından itibaren aldıkları ürünler bir dizi analize tabi tutulur. Bu analizler hammadde alımı sonrası da devam eder. Mikotoksin oluşumunun engellenmesinde depolama koşulları büyük önem taşır. Bu nedenle uygun depolama koşullarının korunmasına özel önem verilir. Özellikle kuru ve serin ortamlar, ürünlerin yerden yüksek istiflenmesi son derece önemlidir.
Acılaşmış kuruyemiş tehlikeli midir?
Yağ oranı yüksek olan kuruyemişler oksijene, sıcaklığa ve neme karşı oldukça hassastır. Uzun süre hava ve sıcaklığa maruz kalan kuruyemişlerde yağlarda oksidasyona bağlı acılaşma görülür. Bu durum bir sağlık riski değildir ancak tüketilen ürünün kalitesini yitirmesine ve yenmez hale gelmesine neden olur.
Aflatoksin hangi kuruyemiş türlerinde görülebilir?
Aflatoksin içerebilecek ürünlerden bir kaçı badem, fındık, yerfıstığı, Antep fıstığı, vb’dır.
Alerjisi olan kişilerin kuruyemiş yememesi gerektiği iddiası doğru mudur?
Yer fıstığı, badem, Antep fıstığı, kaju, pikan cevizi uluslararası düzeyde alerjen olduğu kabul edilmiş gıdalar arasında yer almaktadır. Alerji, kişilere özgü bir durumdur. Bu ürünlere karşı alerjisi olan kişilerin, bu ürünlerden uzak durmaları gerekir. Alerjik reaksiyonun önemli sonuçlar doğurabileceği unutulmamalıdır. Bilinen alerjisi olmayan kişiler bu kuruyemişleri rahatlıkla tüketebilirler.
Çölyak hastaları kuruyemiş yiyebilirler mi?
Çölyak bir gıda intoleransıdır. Bu; buğday, arpa, yulaf, çavdar gibi tahılların içinde bulunan gluten ismi verilen proteine karşı ince bağırsağın ömür boyu sürecek bir hassasiyet göstermesi olarak tanımlanır. Kuruyemişler gluten içeren ürünler değildir. Çölyak hastaları tarafından tüketilebilirler.
Kuruyemişte acılaşma nasıl önlenir?
Kuruyemişlerin bünyesinde bulunan yağların acılaşmasında, ortamdaki oksijen varlığı önemli bir rol oynar. Ambalajlı olarak satılan kuru yemişlerde, oksijenle teması kesmek için ambalaj içinde Türk Gıda Kodeksi’nde kullanımına izin verilen karbondioksit, azot gibi gazlar kullanılır. Böylece ürünün oksijenle teması önlenerek, acılaşma engellenir. Açıkta satılan ürünlerde bunu yapmak mümkün değildir ancak, ürünlerin serin ve kuru yerde olması, sirkülasyonun hızlı olması sağlandığında, kuru yemişlerde acılaşma olmadan tüketilir. Bu konuda her tüketicinin kendi deneyimi de önemlidir.
Kuruyemiş dükkânlarının önünde satılan sıcak ürünler, ürünün taze olduğunu gösterir mi?
Ürünün sıcak satışı tazelik veya bayatlık göstergesi değildir.
Kuruyemişte kolestrol var mıdır?
Kuruyemişler yağlı ürünler olmasına rağmen, bitkisel yağ içerdiklerinden kolesterol içermezler.
Kuruyemiş paketlerinin havası alındığı söyleniyor, ama paketlerin içi hava ile dolu gibi, neden?
Paketli kuruyemişte kullanılan modifiye atmosfer paketleme, raf ömrünün uzatılması acısından kullanılan etkin bir tekniktir. Modifiye atmosfer paketleme, hava yerine belli gaz karışımları ile paketin içerisinin doldurulmasıdır. Böylece ürünün oksijenle teması kesilerek, kalitesini daha uzun süre koruması sağlanır. Bu amaçla kullanılan gazlar CO2 (karbondioksit),N2 (azot) gazlarıdır. Kuruyemiş paketlemesinde genellikle azot gazı kullanılır.