Food Safety in Slaughterhouses Conference is Realised
Gıda Güvenliği Derneği’nin düzenlediği “Mezbahalarda Gıda Güvenliği” konferansı Et Üreticileri Birliği (ETBİR), Türkiye Süt, Et Gıda Sanayicileri ve Üreticileri Birliği (SETBİR) işbirliği ile 3 Kasım 2009 tarihinde İstanbul Sanayi Odası’nın ev sahipliğinde gerçekleştirildi. Gıda Güvenliği Derneği Başkanı Samim Saner’in açılış konuşmasıyla başlayan konferansta İstanbul Veteriner Hekimler Odası Başkanı Prof. Dr. Tahsin Yeşildere, Aksaray Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Aydın Öztan ve TKİB Koruma ve Kontrol Genel Müdürlüğü Halk Sağlığı Hizmetleri Şube Müdür Vekili Hamit Demirtaş konuşmacı olarak yer aldı. İki bölümden oluşan toplantının biirinci bölümünde gıda güvenliği açısından mezbahaların mevcut durumu, gıda güvenliği yönetim sistemine yaklaşım ve ilgili mevzuat konuları davetli konuflmacılar tarafından ele alınırken ikinci bölümde yaşanan sıkıntılar ve çözüm önerileri sektörün önde gelen isimlerinin katılımı ile tartışıldı.
Prof. Dr. Tahsin Yeflildere “Gıda Güvenliği Açısından Türkiye’deki Mezbahaların Mevcut Durumu” konulu sunumunu gerçekleştirdi. Konuşmasında ülkemizde hayvan yetiştiriciliği ve kesim işlemlerinin dünya standartlarının altında kaldığının altını çizen Yeşildere, yetiştiricilik yapılan bölgelerle kesim tesislerinin bulunduğu bölgelerin yoğunlaştığı alnlarının farklı olmasından dolayı yaşanan sıkıntıların üzerinde durdu.
Yetiştiricilikte kesinlikle denetim mekanizmasının daha sıkı ve profesyonel hale getirilmesi gerektiğini belirten Yeşildere, kesim tesislerinde uygulanan sistemin de, AB standartlarına ulaştırılması gerektiğine vurgu yaptı.
İkinci konuşmacı olarak yer alan Prof. Dr Aydın Öztan ise 2005 yılından beri uygulanmakta olan ISO 22000 belgesinin önemine değinerek, üreticiden son kullanıcıya kadar geçen süreçte dikkat edilmesi gereken hijyen kurallarından ve bu konuda etkili olan aşamalardan bahsetti.
TKİB Koruma ve Kontrol Genel Müdürlüğü Halk Sağlığı Hizmetleri Şube Müdür Vekili Hamit Demirtaş ise konuflmasında kombina ve mezbahalarda uygulanan mevzuat hakkında bilgilendirirken, şu anda üzerinde çalıştıkları ve mezbahalarda uygulanacak olan barkot sistemi uygulamasının iyileştirilmesi yönünden çalışmalara devam ettikleri müjdesini verdi.
Toplantının ikinci bölümünde gerçekleştirilen panelde, mezbahalarda mevcut durum değerlendirmesi ve iyileştirme önerileri Gıda Güvenliği Derneği Başkanı Samim Saner’in önderliğinde SETBİR Temsilcisi Cem Yardımcı, SETBİR Genel Sekreteri Melek Us, ETBİR Başkanı Hikmet Kayar, Pınar Entegre Et ve Un Sanayi A.Ş. Kalite Güvence Müdürü Yüksel Soyubelli, Yılmazlar Et Gıda ve Tarım Sanayi Yönetim Kurulu Üyesi Ömer Yılmaz ve Lider Entegre Hayvancılık Et Gıda Genel Müdürü Fuat Yılmaz’ın katılımıyla masaya yatırıldı.
Panel Başknı Samim Saner mezbahalarda yaşanan, gerek yetiştirici gerekse üretici tesis için istenmeyen durumlar olarak adlandırılan sorunları temel başlıklar halince özetledi. Ortaya çıkan sorunların genel tablosu ise şöyleydi; Kayıtdışı, eğitim yetersizliği, tesislerin alt yapı ve ekipman eksikliği, soğuk depolama ve taşıma anlamında uygulama eksiklikleri, hijyenik seviyelerinin yetersiz olması, zoonozların kontrol altına alınamaması, mevzuat eksiklikleri, yeterli teşvik ve desteğin olmaması, paketleme teknolojilerinin yetersi olması şeklinde sıralandı.
Oturum sonunda konuşmacıların çözüm önerileri Gıda Güüvenliği Derneği Başkanı Samim Saner tarafından şu başlıklar altında toplandı: gıda güvenliği konusunda yapılan yatırımların desteklenmesi ve konuyla ilgili teşviklerin artması, entegre üretimin iyileştirilmesi, öncelikli çözüm önerileri arasındaydı. Bununla beraber Menşei Şehadatnamesinin yalnızca veterinerler tarafından yapılması ve akredite veterinerliğin gerekliliğinin kaçınılmaz olduğu önemle vurgulandı.