Balığın taze olup olmadığını nasıl anlarız?
- Taze balığın gözleri berrak ve dolu olur.
- Eti sert ve dışı parlaktır.
- Pulları sağlam ve dökülmemiştir
- Bastırıldığında yüzeyinde çökme meydana gelmez.
- Solungaçları parlak ve kırmızı olur. Renk kahverengi ve koyu olmamalıdır.
Balık etinden yapılan köfte ve kroketler sağlığa zararlı mıdır?
Gıda güvenliği kurallarına uyularak üretilen ve yine bu kurallar dahilinde tüketiciye ulaştırılan her türlü balık ürünü güvenlidir. Ürünün ambalajlı ve etiketli olması ve işletme onay numarasının bulunması, ürünün denetim altında olduğunun ve izlenebilirliğinin mümkün olduğunun göstergesidir.
Balık, yoğurt ile birlikte yenebilir mi?
Taze olduğu sürece balık ile yoğurt birlikte tüketilebilir.
Çiğ et yıkanır mı?
Çiğ et mecbur kalmadıkça (üzerinde sap, saman vb yabancı madde bulunmadıkça) yıkanmamalıdır. Yıkama işlemi, etin rengini, kendine has tat ve kokusu ve muhafaza süresini olumsuz yönde etkileyebilir; ilave bir hijyen sağlamadığı gibi sıçramalar nedeniyle ortamda bulaşmaya neden olabilir.
Çiğ köftenin acısı etteki mikroorganizmaları etkisiz hale getirir mi?
Hayır, getirmez.
- Sanıldığının aksine kırmızı biber gibi baharatın mikroplar ve parazitlere etkisi son derece sınırlıdır.
- Çiğ köfte geleneksel bir ürünümüz olmakla beraber, mikrobiyel açıdan riskli bir üründür.
- Çiğ etin kendinden kaynaklanan risklerin yanı sıra, ürünler elle yoğrulduğu için kişisel hijyen her zamankinden daha büyük önem taşır.
Sık kanatlı etleri yemek erken ergenliğe sebep olur mu?
Hayır olmaz. Böylesi bir etkiye ilişkin herhangi bir araştırma ya da çalışma mevcut değildir. Ayrıca AB’de olduğu gibi, ülkemizde de kanatlı üretiminde hormon kullanımı yasaktır.
Et türlerinin suları buzdolabında birbirine karışırsa ne olur?
- Ürün gruplarındaki baskın mikroorganizma türleri ve yükleri farklı olduğu için birbirine bulaşması etlerin daha çabuk bozulmasına ve iyi pişirilmemesi durumunda gıda zehirlenmesine neden olabilir. Etlerin sularının birbirine karışmaması için farklı ürünler üst üste veya yan yana konulmamalı; iyice sararak paketleme/tabak içerisinde rafa yerleştirme gibi önlemler alınmalıdır.
- Kanatlı etleri ile su ürünleri daha kolay bozularak risk oluştururlar bu nedenle uzun süre buzdolabında muhafaza edilmemeli, uzun süre depolama gerekiyorsa dondurulmalıdırlar.
Kırmızı et ve et ürünleri derin dondurucu dışında, buzdolabında ne kadar süre saklanabilir?
Kırmızı taze etlerden elde edilen kıyma, küçük parça etler ve kemikli etlerin raf ömrü üretildiği ortamın hijyenik koşullarına bağlıdır.
- Taze etlerden kıyma ve küçük parça etler buzdolabında 1 gün, yine taze etlerden büyük parça etler ise 2-4 gün saklanabilir.
- Pişmiş etler buzdolabında tutularak 2-4 gün içinde tüketilmeli ve tüketilmeden önce iyice ısıtılmalıdır.
- Salam, sosis vb. ürünler ise etiketlerinde yer alan son tüketim tarihi geçirilmeden tüketilmelidir. Bu tarihin ambalaj bütünlüğü bozulmadığı ve etiket üzerinde yer alan saklama koşullarına uyulması halinde geçerli olduğu unutulmamalıdır.
Kanatlı et ve et ürünleri buzdolabında ne kadar süre saklanabilir?
Kanatlı et ve et ürünlerinin satışının ambalajlı olarak yapılması zorunlu olduğundan, ürünlerin son tüketim tarihleri etiketleri üzerinde yer almaktadır. Ambalaj bütünlüğü bozulmadığı sürece, etikette verilen koşullara ve sürelere uyulması uygundur.
Et ve et ürünleri üzerinde hasar olduğunda tüketilmeli midir?
Et ürünleri de dâhil olmak üzere; üzerinde alışıldıktan farklı leke, bere ve örselenmeler olan gıdalarda üretim, dağıtım veya depolama koşullarından kaynaklanan bir sorun olduğu düşünülür. Bu tür gıdalar satın alınmamalı, tüketilmemelidir. Et ve et ürünlerinde görülen hasarlar etin veya ürünün kendinde görülebileceği gibi, ambalajlı olarak satılan ürünlerde, ambalajın üstünde de olabilir, her ikisinde de ürün satın alınmamalı ve tüketilmemelidir.
Et, balık ve kanatlı ürünleri raf ömrü boyunca nasıl saklanmalıdır?
- Etiket bilgileri dikkate alınarak muhafaza edilmelidir.
- Miktarı çok olan ve raf ömrü dolmadan tüketilemeyeceği düşünülen ürünler satın almanın ardından porsiyonlanarak derin dondurucuda saklanmalıdır.
Et, balık ve kanatlı ürünlerinin pişirilmesi ve hazırlanması sırasında nelere dikkat edilmelidir?
- Eller sık sık yıkanmalıdır.
- Başta kesme tahtası olmak üzere, ürünlerin hazırlanmasında kullanılan bıçak, maşa vb. iyice yıkanıp temizlenmeden diğer gıdaların hazırlanmasında kullanılmamalıdır.
- Çiğ ve pişmiş ürünlerle temas eden kaplar, maşalar vb. ayrı olmalıdır. Hazırlama sırasında uzun süre oda sıcaklığında bekletmekten kaçınılmalı; hazırlık bittiğinde ürünler derhal pişirilmeli veya buzdolabına kaldırılmalıdır.
Et, kanatlı ve balık ürünlerinde kullanılan katkı maddeleri sağlığa zararlı mıdır?
Hayır değildir. Web sayfamızda, gıda katkı maddeleri ile ilgili kısımda ayrıntılı biçimde yazıldığı gibi,
- Gıda katkı maddeleri teknolojik gereklilik nedeniyle kullanılır. Her bir üründe hangi katkı maddesinin, hangi miktar ve koşullarda kullanılacağı yasa ve yönetmeliklerle belirlenmiştir. Bu kurallara uyularak kullanılan gıda katkı maddeleri sağlık açısından risk oluşturmazlar.
- Onaylı işletmelerde; ambalajlı ve etiketli bir biçimde üretilen et, kanatlı ve balık ürünlerinin denetimi ve izlenebilirliği olduğundan; bu ürünlerde gıda katkı maddelerinin kuralına uygun olarak kullanılmış olması beklenir.
Et hayvanlarının hızlı büyümesi için genetiği ile oynanıyor mu?
Hayır. Böyle bir uygulama dünyada da yoktur. Hibrid olarak etçi ırk yetiştiren dünya çapında damızlık firmaları tarafından, uzun yıllardır yürütülen ıslah çalışmaları ile en verimli ırklar yetiştirilmiştir. Hayvanların hızlı büyümesi, bu amaçla geliştirilen hibrid etçi ırklar olması ve entegre üretim tesislerindeki itinalı, düzenli bakım ve eksiksiz ve besin değeri yüksek yemler ile beslenmesi nedeniyledir.
Kanatlı eti üretimi sırasında antibiyotik kullanılmakta mıdır?
Türkiye’de AB mevzuatının canlı hayvanlarda kullanımına izin verilen antibiyotikler, sadece tedavi amacıyla, hastalanan hayvanlarda veteriner hekim reçetesi ile kullanılabilirler. İlaçların vücuttan atılma süreleri takip edilerek kesimden ortalama 7 gün öncesinden ilaçların kullanımına son verilir. Vücuttan atılma süresine uyulup, uyulmadığı işletmelerdeki Resmi Veteriner Hekimler tarafından takip edilir.
Üreticilerin antibiyotik kalıntı testlerini düzenli olarak yapmaları gerekir. Tarım ve Orman Bakanlığı ise resmi denetimler ve kalıntı izleme programları ile düzenli antibiyotikleri takip eder.
Et türlerinde hangi tür kesme tahtaları kullanılmalıdır?
Et, balık ve kanatlı ürünleri için tahta malzeme yerine düz, temasa uygun plastik, porselen yüzeyli kesme materyalleri tercih edilmeli ve kullandıktan sonra mutlaka uygun deterjan ve sıcak suyla temizlenmelidir. İhtiyaç olduğu düşünüldüğünde bu temizleme işlemini ardından çamaşır suyu ile de temizleme yapılabilir ancak her işlemin ardından iyi bir durulama yapılmalıdır. Farklı et türlerine mümkünse farklı kesme tahtaları; değilse de aynı tahtanın farklı yüzleri kullanılmalıdır. Yüzeyleri aşınmış malzemeler kullanılmamalıdır.
Kuş gribine karşı tüketiciler ne tür önlemler almalıdır?
- Kanatlı etinin ambalajlı ve Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından onay numarası verilmiş işletmeler tarafından üretilmiş olmasına dikkat edilmelidir.
- Kuş gribi kanatlılardan bulaştığı için, açıkta yetiştirilen kümes hayvanları daha risklidir. Köy tavuğu, organik vb. iddiaların cazibesine kapılıp kayıtdışı et alınmamalıdır.
- Kuş gribi gıdalarla tüketicilere bulaşma riski olan bir hayvan hastalığı değildir. Bulaşı temasla olur. Etle temasta mümkün olduğunca eldiven kullanılmalı, eller her temas sonrasında 20 sn. boyunca sabunla yıkanmalıdır.
- Genel gıda güvenliği kuralı olarak, tavuk etinin mutlaka iyi pişirilmesi gerekir. Onaylı işletmelerde üretilen et ve yumurtalarda virüsün bulunma olasılığı çok düşüktür, ayrıca kanatlı eti ve yumurtalar 72 dereceyi aşkın sıcaklıklarda pişirildiğinde virüs yok olur.
Yanmış etler kanser yapar mı?
Yüksek sıcaklıklarda ve kömürleşene kadar kızartılmış etlerin kanserojen etkisi söz konusudur. Sadece et için değil, bütün yanmış gıdalar için böyle bir risk söz konusudur.
Mangalda et pişirmenin riskli olduğu doğru mudur?
Mangalda pişirmede kullanılan odun kömür gibi organik yakıtların yani karbon içeren yakıtların yetersiz yanması sonucunda kanserojen bir madde olan PAH oluşmaktadır. Bu bakışla mangalda pişirme, diğer pişirme yöntemlerinden daha risklidir.
Tüketicilerin mangal yaparken, alevin iyice kor halini almasını beklemeleri ve çok yağlı etler kullanmamaları ve pişirmeyi közden yaklaşık 15-20 cm uzakta yapmaları tavsiye edilmektedir. Tüm gıdalarla ilgili olduğu gibi dengeli beslenmeleri, sürekli biçimde mangalda pişmiş ürün tüketmemeleri
İçi iyi pişmemiş balık riskli midir?
Evet iyi pişmemiş bütün hayvansal gıdalar gibi, balık da risklidir. Balıkların merkez noktası en az 72 derece olacak şekilde pişirilmesi gerekir. Pişirilmeden yenecek balıkların ısıl işlem dışında tuzlama, kurutma, dumanlama, marinasyon gibi bir muhafaza tekniğiyle hazırlanması veya tamamen çiğ (suşi gibi) tüketileceği zaman “Suşi güvenli midir?“ başlığındaki önerilere uyulması gereklidir.
İçi iyi pişmemiş et riskli midir?
Parça etlerde mikroorganizma yükleri ağırlıkla yüzeyindedir, o yüzden kimi kültürlerde az pişmiş olarak da tüketilmektedir. Fakat gıda güvenliği riskini minimuma indirmek için tam olarak pişirilmesi önerilir.
İçi iyi pişmemiş köfte riskli midir?
Evet risklidir, tüketilmemelidir. Köftelerin her tarafının en az 72 dereceye kadar pişirilmesi gerekir.
İçi iyi pişmemiş kanatlı eti ve et ürünleri riskli midir?
Evet tüm diğer et türleri gibi risklidir, tüketilmemelidir. Kanatlı eti ve diğer et ve ürünlerinin tamamen pişirilmesi için iç sıcaklıklarının 72 derece veya daha yüksek sıcaklıklara ulaşacak şekilde pişirilmesi tavsiye edilir.
Kan pıhtısı görülen kanatlı etleri tehlikeli midir?
Gözden kaçmış kan pıhtısının sağlık açısından herhangi bir tehlikesi yoktur.
Kanatlı hayvanların ciğer ve yürek ürünlerindeki renk değişimleri tehlikeli midir?
Gıda güvenliği açısından rengi değişmiş ürünlerin tüketilmesi tavsiye edilmez, ciğer ve yürekte renk değişiklikleri kesimhanelerde veteriner hekimler tarafından kontrol edilir ve ayrılır. Tüketime uygun olanlar satışa yönlendirilir.
Piliç/hindi etinden yapılan nugget’lar sağlığa zararlı mı?
Gıda güvenliği kurallarına uyularak üretilen ve yine bu kurallar dahilinde tüketiciye ulaştırılan her türlü kanatlı ürünü güvenlidir. Ürünün ambalajlı ve etiketli olması ve işletme onay numarasının bulunması, ürünün denetim altında olduğunun ve izlenebilirliğinin mümkün olduğunun göstergesidir.
Bütün piliç/hindi poşetlerinin içinde su birikmesi neyi gösterir?
Ürünlerin doğası gereği ambalaj içerisinde bir miktar sıvı görülmesi normaldir. Ürünün aşırı sulu olması, o üründe soğuk zincirin bozulduğunu gösterir ki bu da riskli bir durumdur. Bu tür ürünlerin satın alınmaması önerilir.
Kanatlı hayvanların üretimi sırasında hormon kullanılır mı?
Hayır kullanılmaz. AB’de olduğu gibi, ülkemizde de kanatlı üretiminde hormon kullanımı yasaktır. Hormonun piliçlerde kullanılması pratik olarak da uygulanabilir değildir. Ayrıca Tarım ve Orman Bakanlığı Ulusal Kalıntı İzleme Programları ile düzenli olarak kalıntıları takip etmektedir.
Kanatlı hayvanlar, büyük ve küçükbaş hayvanlar islami kurallara göre mi kesiliyor?
Ülkemiz nüfusunun büyük çoğunluğu Müslüman olduğundan, kesim gelenekleri islami kurallar üzerine kurulmuştur. Türkiye’de üretim yapan firmalar islami kurallara göre kesim yapmaktadır.
Salam, sucuk ve pastırmanın çiğ yenmesi sağlığa zararlı mıdır?
- Salam, teknolojisi gereği ısıl işlem görmüş bir üründür, çiğ tüketilebilir.
- Geleneksel sucuk ve pastırma, diğer ısıl işlem uygulanmış ürünlerden farklı olarak, ısıl işlem uygulanmadan üretilen ürünlerdir. Ancak birinin tuzlanmış ve kurutulmuş ürün olması; diğerinde de fermantasyon işlemi ve koruyucu kullanılıyor olması nedeniyle onaylı yerlerde üretilmiş, ambalajlı ürünlerden tüketilmesi halinde pişirilmeden tüketilebilir. Ambalaj üzerinde yer alan üretici tavsiyeleri dikkate alınmalıdır.
Son kullanma tarihi geçmediği halde, kanatlı ürünleri neden bozulur?
Kanatlı ürünleri sıcaklığa karşı hassas ürünlerdir. Bozulma sebebi üretimden itibaren zincirin bir veya birkaç noktasında hijyen kurallarının gereği gibi uygulanmamış olmasıdır. Saklama ve depolama sırasında soğuk zincirin kırılmış olması da ihtimal dâhilindedir.
Sucuk, salam gibi et ürünlerinin marketlerde nasıl saklanması gerekir?
Sucuk ve salam gibi et ürünleri, satış noktasına kadar soğuk zincirle ulaşmalı ve yine 0- 4 derecelik dolaplarda satışa sunulmalıdırlar. Şarküteri reyonlarında dilimlenerek satılan ürünlere mikroorganizma bulaşmasına engel olmak için; satış dolaplarının üzerindeki camlar, dışarıdan bulaşmayı engelleyecek biçimde eğimli olmalıdır. Ortam ve personel hijyenine dikkat edilerek, çapraz bulaşı engellenmelidir. Dolapların sıcaklıkları sürekli izlenmeli, soğumaya engel olacak veya bulaşmaya neden olacak bir ürün yığılması olmamalıdır. Ürünler tüketiciye hazırlanırken temiz eldivenle temas edilmelidir. İlk parçalanmaya başlanan ürünün önce satılmasına dikkat edilmelidir.
Suşi güvenli midir?
Suşi çoğunlukla çiğ balık kullanılarak yapıldığı için,
- Parazit, virüs ve bakteriler açısından ısıl işlem görmüş balık ürünlerine göre daha risklidir.
- Hazırlığı aşamasında hijyen kurallarının gereği gibi uygulanmaması halinde risk artar.
- Marketlerde satılan hazır suşilerin soğuk ortamda muhafaza edildiğinden emin olunması, onaylı ve hijyenik bir işletmede üretilmiş olması, son kullanma tarihi içeren ambalaj içerisinde satılıyor olması ve taze olması gerekmektedir.
- Restoranda tüketilecek suşilerin ise sipariş sırasında taze olarak hazırlanması, balıkların soğukta muhafaza ediliyor olması (çoğu suşi restoranında balıklar müşterinin görebileceği şekilde muhafaza edilmektedir), restoranın güvenilir bir firma olması gerekmektedir.
Lakerda, çiroz gibi çiğ balık ürünleri güvenli midir?
Çiroz ve lakerda geleneksel çiğ balık ürünlerimizdir. Çiroz üretiminde, bir gıdada bulunan mikroorganizmaları etkisiz hale getirecek en etkin iki yöntem olan tuzlama ve kurutma işlemleri uygulanır. Ancak bu ürünler için tuz derişimi ve su aktivitesi konusunda belirlenmiş güvenli ve standart bir sınır bulunmamaktadır.
Lakerda üretiminde de yoğun tuzlama işlemi vardır ancak ürün kuru değildir. Bu geleneksel ürünlere uygulanan işlemler mikrobiyel riski çiğ balığa göre azaltsa da yok etmez. Mikrobiyel açıdan güvenli ürünler kontrollü ısıl işlem görmüş ürünlerdir. Tüketilmesi durumunda onaylı işletmelerden ve ambalajlı, etiketli olarak alınması, lakerdanın buzdolabı sıcaklığında muhafaza edilmesi ve ürünlerin son tüketim tarihlerine uyulması önerilir.
Kanatlı etleri en uzun süre nasıl muhafaza edilir?
Kırmızı et ve kanatlı etleri ile et ürünleri mümkünse alışverişin en sonunda satın alınmalıdır. Soğuk zinciri koruyacak şekilde taşıma çantaları ile taşınması ürünün raf ömrü boyunca güvenli kalmasını sağlayacaktır. Tavuk ve hindi etleri uzun süre saklanmak isteniyorsa, en iyi yöntem dondurulmuş ürünleri satın alarak, derin dondurucuda saklamaktır.
Kanatlı (piliç, hindi) et ve et ürünlerinin evde saklanmasında nelere dikkat edilmelidir?
- Etler alındıktan hemen sonra ya pişirilmeli ya da buzdolabında saklanmalıdır.
- Ürünler, buzdolabında “+4 derecede” son kullanma tarihine kadar saklanabilir.
- Taze kanatlı etleri hemen kullanılamayacaksa, son kullanma tarihinden önce mümkün olan en kısa sürede dondurulmalıdır. Bu sayede taze raf ömründen daha uzun süre donuk olarak saklanabilir, bu şekilde dondurulan ürünler de mümkün olan en kısa sürede tüketilmelidir. Tavuk etlerinin ambalajında derin dondurucuda raf ömrünün ne kadar olduğu bilgisi olması halinde, etiket üzerindeki koşullara da uyarak ilgili tarih dikkate alınmalıdır.
- Donmuş ürünler oda sıcaklığında değil, buzdolabında çözdürülmelidir. Acilen çözdürülmek istenen ürünler, varsa mikrodalga fırınların çözdürme programları kullanılarak çözdürülebilirler.
- Donmuş bir ürün çözdürüldükten sonra, kesinlikle yeniden dondurulmamalıdır.
- Kırmızı ve beyaz etler kesinlikle ayrı ayrı saklanmalı
Midye, istiridye, kum midyesi gibi ürünler mutlaka canlı mı alınmalı?
Evet. Bunlar çok hızlı bozulan ürünler olduğundan canlı olarak alınmalı ve hazırlanmalıdır. Bunun anlaşılması için kapağına dokunmak gerekir. Dokunulduğunda kapanıyorsa canlıdır. Donmuş olarak satılan iç midye, iç kum midyesi ise güvenle tüketilebilir.
Lakerda, Çiroz, marinat gibi ürünler pişmiş ürün mü? Zararlı mı?
Hayır zararlı değil. Bunlar tuzlanarak, kurutularak veya turşu haline getirilerek dayanımı artırılan ürünlerdir. Isıl işlem-pişirme- yapılmamış olsa da bu yapılan işlemler gıda güvenliğini sağlamaktadır. Her gıdada olduğu gibi onaylı ve güvenilir firmaların ürünleri tüketilmelidir.
Hamileler balık yemeli mi yememeli mi?
Hamileler balık tüketmelidir. Fetus gelişimi açısından elzem birçok faktörün alınması için balık tüketilmesi gereklidir. Hamilelerin dikkat etmeleri gereken konular ton balığını ayda birden sık tüketmemek, balığı pişmiş olarak tüketmek ve her tüketici için tavsiyemiz olan “çeşitlendirerek” ve “haftada 2 kez” balık tüketmek yönündedir.