Mould and Juice
İnternette dolaşan “küf ile meyve suyu” fotoğrafının yanlış algılamalara yol açtığı bir gerçektir. Görüntünün doğru algılanması arkasındaki gerçeğin bilinmesine bağlıdır:
Meyve suyu, içerdiği besin ögeleri ile mikroorganizmaların gelişmesi için de oldukça elverişlidir. Meyve suyunun çabuk bozulma nedeni budur ve raf ömrünün uzatılması için uygun bir muhafaza yöntemi uygulanması gereklidir. Kimyasal yöntem, sağlık açısından duyulan kuşku nedeni ile yasaklanmıştır. Günümüzde ise fiziksel bir yöntem olan ısıl işlem uygulanmaktadır.
Bu yönteme göre meyve suyunda bozulmaya yol açan mikroorganizmalar ısıl etki ile(belirli sıcaklıkta belirli süre tutularak) öldürülmekte, uygun bir ambalaja konularak hava ile teması kesilmekte ve mikroorganizma bulaşması önlenmektedir. İşlemin ve ambalajın yeterliliği otomatik olarak kontrol edilmektedir. Ambalaj olarak karton, cam, metal veya PET kullanılabilmektedir. Hangisi olursa olsun, ambalaj açılmadığı ve hava almadığı sürece meyve suyunun küflenme ve bozulma olasılığı bulunmamaktadır.
Küf oluşması için ambalajın açılması ve belirli süre geçmesi yeterlidir. Açılan kapak yeniden kapatılsa bile artık ambalaja hava girdiği ve mikroorganizma bulaştığı için süreye bağlı olarak küflenme ve bozulma kaçınılmazdır .Bundan geri dönüşü yoktur ve çoğu tüketicinin bilmediği gerçek budur. Bozulma süresi buzdolabında daha uzun, oda sıcaklığında daha kısadır.
Olgu, herhangi bir markaya ya da her hangi bir ambalaja özgü değildir. Hangi markadan olursa olsun ve hangi malzeme ile ambalajlanırsa ambalajlansın, ısıl işlemle muhafaza edilen ve kimyasal koruyucu içermeyen her meyve suyu için geçerlidir. Bu nedenle ambalajı açıldıktan sonra meyve suyu mutlaka buzdolabında muhafaza edilmeli ve en iyisi iki gün içinde tüketilmelidir.
Bu gerçeği bilmeyen tüketici, eğer başka bir kasıt yoksa, meyve suyunun kusurlu olduğunu düşünmekte ve kusuru üretici firmada aramaktadır. Oysa olayın gerçek nedeni, meyve suyunun doğallığı ve tüketicinin “bilgi eksikliği”dir.
Ancak, söz konusu fotoğraftaki görüntünün oluşması için meyve suyunun ambalajı açıldıktan sonra çok uzun süre beklemiş olması gerekir. Ambalajın kapağı tekrar kapatılınca meyve suyunun bozulmayacağı düşünülmüş ya da meyve suyu bir köşede unutulmuş olabilir. Ya da olayın arkasında “çıkar sağlama” veya ” marka karalama” gibi bir kasıt vardır.