“Hygiene and Food Safety Awareness Raising” Project Starts in Kadıköy District
Gıda Güvenliği Derneği, Kadıköy Belediyesi ve Kadıköy Kent Konseyi işbirliğinde gıda işletmelerinde çalışan personele ve işyeri sahiplerine yönelik gıda hijyeni eğitiminin verilmesini amaçlayan proje ilk olarak Caferağa, Osmanağa ve Rasimpaşa Mahallerinden oluşan pilot bölgede gerçekleştirilecek.
Bu kapsamda Kadıköy Kent Konseyi Sağlık Komitesi bünyesinde Gıda Güvenliği Derneği’nin geliştirdiği Hijyen ve Gıda Güvenliği Bilinçlendirme Projesi için Kadıköy Belediye Başkanı Selami Öztürk, Gıda Güvenliği Derneği Başkan Yardımcısı Nerma Gökçe ve Kadıköy Kent Konseyi Başkan Yardımcısı Nüvit Şahlıoğlu 21 Şubat 2011’de bir protokol imzalayarak, özellikle restoran, büfe ve kafeteryaların yoğunlukta olduğu 3 mahalledeki tüm gıda işletmelerinde çalışan personelin ve sahiplerinin hijyen eğitimi almaları sağlanacak.
Gıda Güvenliği Derneği’nin uzmanları tarafından verilecek eğitimlerde, gıdaların hazırlanması, sunum ve saklanması aşamalarında hijyen kuralları ile işletmelerin temizlik konularında eğitimler verilecek. Yarım gün sürecek eğitimler sonunda katılımcılar sertifika alırken, işletmelere de bu eğitime katıldıklarına dair aldıkları stikırları vitrinlerine yapıştırarak, tüketici nezdinde bir farkındalık yaratılacak.
Protokol imza töreninde konuşan Kadıköy Belediye Başkanı Selami Öztürk, Kadıköy de daha önce de hijyen ve gıda güvenliği konusunda çalışmalar yapıldığını ancak Gıda Güvenliği Derneği ile yapılacak bu yeni projenin daha kapsamlı olduğuna dikkat çekti.
Türkiye de gıda işletmelerinin hep görünen kısımlara, vitrinlerine özen gösterdiğini oysa en önemli konunun görünmeyen taraflardaki hijyen ve gıda güvenliği olduğunu belirterek şunları söyledi: “Bütün iş yeri çalışanlarının, işyeri sahibinden, garsonuna, temizlikçisine kadar tüm çalışanların gıda güvenliği ve hijyen konusunda bilinçlendirilmesi, eğitilmesi gereklidir. İş yerlerinde personel değişimi oldukça bu eğitimlerin tekrarlanması gerekmektedir, yeni proje ile bu önemli eksikliği de gidermiş olacağız. Bu eğitimlere katılımı zorunlu tutacağız. Kadıköylüler de yemek yedikleri işletmelerde bu sertifika ve sitikırları gördüklerinde daha güvenle yemek yiyecekler. ”
Gıda Güvenliği Derneği Başkan Yardımcısı Nerma Gökçe proje ile gıda üretimi ve servisi yapan işletmelerin, üretim ve serviste gıda güvenliğini kabul edilebilir seviyede uygulayabilmeleri ve sürdürülebilirliğinin sağlanmasını amaçladıklarını ve tüm eğitimlerin ücretsiz olacağını kaydetti. Gökçe, pilot bölge olarak seçilen Kadıköy den sonra eğitimleri diğer ilçelerde de gerçekleştirmek için Avrupa Birliği Fonlarına başvuracaklarını da söyledi.