Training on Risk Management of Food Toxicology and Food Chemicals was Realised
Gıda Güvenliği Derneği tarafında Ocak ayında ilki düzenlenen ve katılımcılar tarafından çok yararlı görülen “Gıda Toksikolojisinin Temelleri ve Gıda Kimyasallarının Risk Yönetimi” eğitimi yoğun talep üzerine 30 Kasım 2007 tarihinde geniş katılım ile yeniden gerçekleştirildi.
Gıdalarda bulunan katkı maddeleri, tarım ilacı kalıntıları, mikotoksinler, akrilamid ve benzerleri gibi pişme sırasında oluşan kimyasallar, çevre kirlenmesinden yansıyan metaller ve organik klorlu bileşikler, gıda kimyasalları olarak adlandırılmaktadır.
Sayıları 1000´i aşan bu grubun insan sağlığı üzerindeki etkileri sıkça tartışılmakta, çoğu zaman da bilimsel temeli olmaya spekülasyonlara konu olmaktadır. Spekülasyonların kaynağı bu kimyasalların insan sağlığı üzerindeki etkilerin değerlendirmesinin yeterince bilinmemesi ve konuya risk değerlendirme metodolojisi ile yaklaşılmamasıdır. Bilgi eksikliği veya bilginin çarpıtılması sonucunda da konu sıklıkla gıda endüstrisinin karşına kriz boyutunda çıkabilmektedir. Krizin iyi yönetilememesi ve paydaşlarda risk iletişimi konusunda başarılı olunamaması da kalıcı negatif etkilerin yolunu açmaktadır.
Gıda Toksikolojisi, Gıda ile ilgili eğitim veren eğitim programlarının ne yazık ki birçoğunda ele alınmayan, fakat toksik maddelerin limitlerinin belirlenmesinde(MRL) ve etkilerinin anlaşılmasında son derece önemli olan bir konudur.
Kalite Sistem Laboratuarları evsahipliğinde gerçekleşen eğitim programında gıda sektöründe bugüne kadar krizlere neden olmuş çeşitli gerçek vakalar örneklemeleriyle ele alındı.
Eğitim, konunun dünyadaki en önemli isimlerinden biri olan GGD Danışma Kurulu üyesi Prof.Dr.Ali Esat Karakaya tarafından verildi.