Turkish Food Safety Association Started to Prepare a Report on Controversial Topics
Son günlerde gıdalar ve sağlık ilişkisi konusunda, çeşitli uzak söylemlerin basın gündeminde sıkça yer almasıyla oluşan karmaşanın önüne geçmek ve gerçek riskli konuların ihmal edilmemesi amacıyla Gıda Güvenliği Derneği Uzmanlar Komitesi, Bisfenol A ve karamel konusunu değerlendirmek üzere bir araya geldi.
İlk olarak gündemde yer işgal eden Bisfenol A (BPA) ve Karamel konusunda Rapor oluşturmak üzere başlatılan çalışma toplantısına; ambalaj, gıda, tıp, toksikoloji, mevzuat gibi konunun tüm boyutları ile ilgili uzmanlar ve derneğimiz üyesi firmalar katılım sağlamışlardır.
Değerlendirmeleri devam etmekte olan raporlar; fikir birliğine varılan noktalar ışığında yayınlanacaktır. Yapılan ve yapılmaya devam edilecek bu çalışmalarda; özellikle gıda güvenliği açısından gündem işgal eden, çok sayıda farklı açıklamanın yapıldığı ve tüketicinin aklının karıştığı konularda bilimsel temelli ve objektif raporlar oluşturulması hedeflenmektedir.
Yapılan toplantıda; “gıdalarda besin öğelerinin yanı sıra, beslenme değeri olmayan yüzlerce doğal kimyasal madde de bulunabildiğinin; işlenmiş gıdalara gıda katkı maddeleri olarak adlandırılan ve güvenlik testleri ile zararsızlıkları kanıtlanarak kullanım koşulları mevzuatla belirlenmiş maddelerin de katılabildiğinin dikkate alınması ve “her kimyasal madde doza bağımlı olarak toksiktir” gerçeği dikkate alınarak tüm bu kimyasalların yarattığı risklerin insan sağlığına zarar vermeyecek şekilde yönetilmeleri hedef olmalıdır.” ilkesi vurgulanmıştır Bu noktada Kamu otoritelerinin bu riskleri bilime dayalı mevzuatla yönetmeleri büyük önem taşımaktadır. Sonuçlanan tüm raporlar, detaylı bir biçimde gerek Gıda Güvenliği Dergisi ile gerekse dernek web sayfası kanalıyla tüm kesimlerle paylaşılacak.