Turkish Food Safety Association Media Awards Found the Receipents
Toplumda gıda güvenliği bilincini artırma misyonu ile faaliyet gösteren Gıda Güvenliği Derneği, bu yıl ilkini düzenlediği ve Gastronometro’nun ev sahipliği yaptığı Medya Ödülleri organizasyonu ile her sene farklı bir konuya dikkat çekmek istiyor. Bu yılki ödül töreninin ana teması ‘’gıda güvenliğinde bilgi kirliliği” oldu.
Gıda Güvenliği Derneği Medya Ödülleri için güvenilir gıda ve gıda güvenliği konusunda 2016 yılında yayınlanmış haberler dört ana kategoride değerlendirildi. Televizyon, yazılı basın, internet ve haber ajansı kategorisinde, 9 kişilik jüri heyeti tarafından titizlikle değerlendirilen 11 bin haberden, 19 haber ödüle layık görüldü.
Törenin açılış konuşmasını yapan Gıda Güvenliği Derneği Başkanı Samim Saner, ‘’ Tüketiciye gıda güvenliği farkındalığı yaratılması, tüketicinin gıda güvenliği ile ilgili doğru bilgiye güvenilir kaynaklardan, güvenilir aracılarla ulaşabilmesi ve bilgi kirliliğinin önüne geçilmesi Gıda Güvenliği Derneği olarak temel hedeflerimiz arasındadır. Bu noktada Gıda Güvenliği Medya Ödülleri, gıda güvenliği konusunda doğru, güvenilir ve bilgi kirliliğinden arındırılmış haberlerin yayılmasını teşvik etmek adına düzenlenmiş ve bu sorumluluk bilinci ile düzenlenmeye devam edecektir. Medya, tüketici sağlığının korunması ve bilgi kirliliğinin önüne geçilmesi konusunda önemli paydaşımızdır.” dedi.
Medyada gıda güvenliği konusunda bilgi kirliliğine dikkat çeken Türkiye Gazeteciler Cemiyeti Genel Sekreteri ve Eğitim ve Sağlık Muhabirleri Derneği Başkanı Sibel Güneş yaptığı konuşmada, “Gıda güvenliği konusunda halk sağlığını riske sokacak yoğun bir bilgi kirliliği yaşanıyor. Habercilerin görevi bu kirliliği ortadan kaldıracak, halkın haber alma ve gerçekleri öğrenme hakkına uygun, kanıta dayalı habercilik yapmak olmalı” diye konuştu.
Gıda Güvenliği Derneği Medya Ödülleri Kazananları
Yazılı
– ‘Zehirli meyve ve sebze istemiyoruz’ Güngör Uras (Milliyet)
– ‘Bazı plastiklerdeki tehlikelere dikkat’ Ceyda Erenoğlu (Habertürk)
– ‘Bu ürünleri güvendiğiniz yerden alın’ Kadir Kemaloğlu (Yeni Asır)
– ‘Zehir yiyoruz’ Pervin Metin (Nokta)
– ‘Sağlığımız onlara emanet’ Yasemin Asan (Yeni Şafak)
Televizyon
– ‘Tavuk eti güvenli mi?’ Kanal 24 – Sağlık Merkezi Meral Karadağ
– ‘Okullarda gıda güvenliği’ NTV Zeynep Atılgan (kargo)
– ‘Hileli gıdaya kapatma cezası’ Habertürk TV
– ‘Gıda teröristlerine hapis’ Kanal 24 Umut Erol
– ‘Gıda teröristleri iş başında’ TRT1 Bülent Çulcuoğlu
İnternet
– ‘Konserve ve turşu hazırlarken sağlığınızı riske atmayın’ Senim Hande Karakuş (posta.com.tr)
– ‘Gıda terörü sona erer mi? İrfan Donat (bloomberght.com)
– ‘Gıdalarımız ne kadar güvenilir’ İrfan Donat (bloomberght.com)
– ‘Ambalajsız süt ve süt ürünlerine itimat etmeyin’ Yusuf Kırbiç (mansetizmir.com)
– ‘Nişantaşı’nda bir bahçede yetişen meyve organik olamaz’ Bahar Erdoğan (star.com.tr)
Ajans
– ‘Gıda ambalajları ‘akıllanacak’ Göksel Yıldırım (Anadolu Ajansı)
– ‘Uzmanlardan yoğurtta hijyen uyarısı’ Merve Özlem Çakır (Anadolu Ajansı)
– ‘Etiketlerin diline dikkat’ Gürcan Yılmaz (İhlas Haber Ajansı)
– ‘Sofradaki gizli tehlike’ Muhammet Özer (İhlas Haber Ajansı)