TFSA Establishes One Health Committee
İnsan, hayvan ve çevre ile ilişkili konularda, üretimden tüketime karşılaşılan sorunların çözümüne en etkin ve profesyonelce katkı vermek ve farkındalığı arttırmak üzere Gıda Güvenliği Derneği “Tek Sağlık Komitesi” kurmak üzere çalışmalarına başladı.
Gıda Güvenliği Derneği Başkanı Samim Saner Tek Sağlık’ın önemine dikkat çekerek; “Hepimiz, tükettiğimiz ve satın aldığımız gıdaların güvenli olmasını bekliyoruz. Üreticiler, gıda endüstrisi ve paydaşları her geçen gün standartlarını yükseltmekle beraber, gıda kaynaklı hastalıklar arzu edilen seviyede düşmüyor. EFSA’nın Nisan 2019’da 28 AB üyesi, yaklaşık 28.000 kişi ile yaptırdığı bir araştırmada tüketicilerin 2/3’ünün gıdalarla ilgili duyduğu veya okuduğu olumsuz haberler yüzünden satın alma alışkanlıklarını değiştirdiğini gösteriyor. Diğer taraftan bu haberlerin bir kısmı bilgi kirliliği, bir kısmı ise gıda kaynaklı hastalıklarla ilgili. EFSA verilerine göre AB’de 2018’de hayvansal gıdalardan insanlara bulaşan gıda kaynaklı hastalık vaka sayısı yaklaşık 350 bin. Ancak bu sayının gerçek vaka sayısının çok altında olduğu tahmin ediliyor. Gıda kaynaklı hastalıkların kontrolü, çiftlikten çatala titiz bir kontrol süreci gerektiriyor. Her paydaşın üzerine düşen görevi layıkıyla yaptığına inansak bile, paydaşlar arasındaki iletişimin güçlendirilmesi ile ve Tek Sağlık vizyonu ile, güvenli gıda çabalarına katkı vereceğine inanıyoruz. Ülkemizde de, 2018 yılında yayınlanan “Ulusal Salmonella Kontrol Programı” ile birlikte zoonoz hastalıklarla mücadele hız kazanmıştır. ” dedi.
Tüm bu bilgilerden hareketle kurulma süreci başlayan Tek Sağlık Komitesi, sorun yönetimi, eğitim materyallerinin hazırlanması, seminer düzenlenmesi, üyelere ve üyelerin tedarikçilerine kılavuz teşkil edecek ” code of practice/ iyi uygulama rehberleri” gibi konularda farkındalık yaratarak üyelerine değer katmayı hedeflemektedir.