TFSA President Samim Saner Replied Consumer Questions on Show TV
GGD Başkanı Samim Saner, GGD misyonunun bir parçası olan “toplumun bilinçlendirilmesi” çalışmaları kapsamında, 6 Mart Perşembe günü Show TV “Deryalı Günler” adlı canlı yayın programına katılarak, Derya Baykal´ın ve tüketicilerin Gıda Güvenliği ile ilgili sorularını yanıtladı. Tüketicinin bilinçlendirilmesi açısından oldukça faydalı olan bu programın özetini sizlerle paylaşıyoruz.
Soru: Yemek yaparken ilk olarak nelere dikkat etmeliyiz?
SS: Öncelikle eğer hammaddeler doğru seçilirse sorunları minimize etmiş oluruz. Özellikle tarımsal gıdalarda satın almanın menşei çok önemli. Mümkün olduğunca ambalajlı ürünlere yönelmeliyiz. Etikete bakmalıyız Tarım Bakanlığı´ndan izni var mı, üretim tarihi ve son kullanma tarihi gibi bilgilere. .
Soru: Bazı ürünlerde son kullanma tarihi ile üretim tarihi arasında çok fazla süre var. Bu mümkün müdür?
SS: Elbette, bazı ürünlerin makarna konserve gibi raf ömürleri uzundur. Konserve çok güvenilir bir gıdadır. Tüketiciler zannediyor ki konserve zararlı. Aslında konserve çok güvenilir, çünkü içindeki sebze yalnızca pişirilmiş ve mikropsuz bir usulde kapatılmıştır.
Soru: Kutu sütler ile ilgili çok yanlış bilgilendirmeler var? Bu konuda görüşünüz nedir?
SS: Halk sağlığı açısından baktığınız zaman tabii ki sokaktan alınan süt´ün menşei belirsiz. Pastörize sütler ise yani kutu sütler, hiç mikrop içermeyen, ısıl işleme tabi tutulmuş sütlerdir. Bunlar çok güvenilir. Sokaktan lütfen süt almayalım. İnternet sayesinde ilk defa dünya bu kadar bilgi çarpıklığına maruz kaldı. İnternetteki bu tip bilgilerin büyük bir çoğunluğu yanlış. Çiğ süt alındığında daha fazla kaynatılır ve vitaminler bozulur.
Diğer bir konuda et ile ilgili.. Et yüksek riskli bir gıda. Bir eti pişirmek aslında o eti temiz hale getirmek demek. Etin kırmızılığının mutlaka giderilmesi gerekiyor. Bu da 80°C gibi yüksek sıcaklıkta mümkün olmaktadır.
Soru: Sebzeleri sirkeli suda bekleterek dezenfekte edebilir miyiz?
SS: Sebze pişirilecekse eğer dezenfekte edilmesi o kadar önemli değil, ama çiğ olarak tüketilecekse mutlaka dezenfekte edilerek tüketilmelidir. Bunun için salata dezenfektan hapları veya kimyasalları kullanılabilir. Ancak bulamadığınız taktirde, sirkeden çok daha etkin bir yöntem ile ilgili önerim olacak. Sebzeler, 1 lavabo dolusu su içerisine 1 tatlı kaşığı çamaşır suyu ilave ederek 10 dk. bekletilmelidir. Daha sonra, temiz su bulunan lavaboya alıp, 10 dakika beklettikten sonra durulayarak dezenfekte işlemi tamamlanmalıdır.