TFSA 3rd Advisory Committee Meeting is realised
Gıda Güvenliği Derneği’nin , Yönetim ve Danışma Kurulu Üyeleri ile gerçekleştirdiği Danışma Kurulu Toplantısı, 31 Ekim 2007 tarihinde, İTÜ Maçka Sosyal Tesisleri’nde yapıldı.Derneğin yönetim kurulu üyeleri, danışma kurulu üyeleri, tüzel üyeleri ve sektörün önde gelen isimlerini bir araya getiren toplantıya geniş katılım, organizasyonun başarısını kanıtlamış oldu.
İlk bölümü, derneğin Yönetim Kurulu Toplantısı’ndan oluşan programın ikinci bölümü, tesislerde verilen öğle yemeğinin ardından Yönetim Kurulu Başkanı Samim Saner’in yaptığı açılış konuşması ile başladı. Saner’in yönetiminde gerçekleşen programda sırasıyla, Sabancı Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Selim Çetiner, Gazi Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ali Esat Karakaya, T.C.Sağlık Bakanlığı Refik Saydam Hıfzıssıhha Merkezi Başkanlığı Başkan Yardımcısı Dr.Yıldırım Cesaretli, GGD Yönetim Kurulu Başkanı Samim Saner, GGD Yönetim Kurulu Üyesi Alpay Seyhan ve Ülker Tokgöz, T.C.Tarım ve Köy İşleri Bakanlığı Koruma Kontrol Genel Müdürlüğü Yem ve Gıda Tescil Hizmetleri Daire Başkanı Halis Korkut birer konuşma yaptılar.
Sabancı Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Selim Çetiner, toplantıda, Genetiği Modifiye Edilmiş Organizmalar ve Gıda Güvenliği konulu bir konuşma yaptı. Çetiner, öncelikle GDO’lar hakkında kısa bilgilendirme yaparak konuşmasına genetiği değiştirilmiş organizmalar ile hibrit tohumu arasındaki farkın tanınmamasının üzerinde durarak devam etti. Ayrıca konu ile ilgili 10 senedir mevzuat çalışmalarının devam ettiğinin bilgisini paylaştı.
Çetiner’in ardından söz alan Gazi Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ali Esat Karakaya, Gıda Toksikolojisi’nde Risk Kavramı başlıklı sunumuyla katılımcılara hitap etti. Karakaya, gıda toksikolojisinde risk kavramı konusunda değerli bilgilerini paylaşarak, toksikolojik etki ve uygulamanın karıştırılmamasının üzerinde durdu. Son 50-60 yılda teknolojinin sürekli gelişmesiyle insanların her türlü bilgiye ulaşabilirliğinin kolaylaşması üzerine özellikle internet ortamında çok yanlış bilgilerin dolaştığını ve bu asparagasların ne yazık ki tüketici gözünde yüksek değeri olduğunu ve üreticinin karalanmasına kadar ciddi sonuçlar doğurduğunu belirti. Karakaya’nın konuşması üzerine, risk algılaması konusunda hekimler üzerinde yapılan bir araştırmanın gıda güvenliği açısından iç açıcı olmayan sonuçları tartışılarak, sadece toplumun değil aynı zamanda özellikle tüketici üzerinde ülkemizde güvenilirliği çok fazla olan hekimlerin gıda güvenliği konusunda bilinçlendirilme gereği üzerinde ortak kanı oluştu.
T.C.Sağlık Bakanlığı Refik Saydam Hıfzıssıhha Merkezi Başkanlığı Başkan Yardımcısı Dr.Yıldırım Cesaretli ise, Refik Saydam Hıfzıssıhha Merkezi’nin Yeni Yapılanmasında Gıda Güvenliği’nin Yeri konulu konuşmasıyla toplantıda yer aldı. Cesaretli, merkezlerinin kuruluşlarından bu yana yaptığı çalışmalar, gıda güvenliği ve analiz laboratuarları ve burada yaptıkları tetkikler hakkında bilgiler verdi. Gıda güvenliği mevzuatlarına, 5179 sayılı kanuna ve Türk Gıda Kodeksi Tebliğleri’ne de değinen Cesaretli, Refik Saydam Hıfzısıhha Merkezinin yeni yapılanmasından bahsederek, kurum çatısı altında yürütülen projeleri aktardı.
GGD Yönetim Kurulu Başkanı Samim Saner Gıda Güvenliği Derneği Projeleri hakkında dinleyicileri bilgilendirdi. GGD’nin ürettiği ve başarıyla yürütülen projelerin gerek sektöre yönelik gerekse sosyal sorumluluk çerçevesinde hedeflerinden ve çıktılarından söz ederek Gıda Kültürü – 2010 İstanbul Platformunda aktif rol aldıklarını ve bazı projelerin bu platformda desteklenerek hayata geçirileceğini belirtti. Saner ayrıca şunları söyledi: “GGD’nin Denetçi Ortak olarak yer aldığı ve Avrupa Birliği tarafından desteklenen Tarladan Sofra’ya Gıda Güvenliği Uzmanı Yetiştirme Programı – F4ST projesi 90 saatlik A’dan Z’ye Gıda Güvenliği e-learning projesidir. Proje, gıdaların üretiminden tüketimine kadar tüm zincirdeki gıda güvenliğini sağlayan ve e-learning programı ile bütünleştiren ilk eğitim programı olmasıyla dikkat çekiyor.Diğer taraftan çalışmaları tamamlanmak üzere olan Gıda Güvenliği Tüketici Hattı projesi, asparagas niteliği taşıyan bilgilerin tüketiciye doğru ve tarafsız iletilerek tüketicinin gıda güvenliği konusunda bilinçlendirilmesinin sağlanması açısından büyük önem taşımaktadır.”
GGD Yönetim Kurulu Üyesi Alpay Seyhan Gıda Güvenliği Derneği Çalışmaları ile ilgili bilgiler sundu. Seyhan derneğin hedeflerinin, “Tarladan Sofraya” gıda güvenliği kavramının izlenebilirlik çerçevesinde üretimden tüketime tüm toplumda benimsenmesine, gündemde tutulmasına ve yaygınlaşmasına çalışmak, tüketicinin güvenli gıda talep etmesini sağlamak için çocuklardan ve annelerden başlayarak bilinçlendirme çalışmaları yapmak, iyi uygulama örneklerini ortaya çıkarmak için teşvik edici ödüllendirme sistemi kurmak, gıda güvenliği mevzuatının sektörde uygulanmasını sağlamak için üretici ve tüketicileri bilinçlendirmek, bilgi birikimini paylaşmak için eğitim, seminer ve toplantılar düzenlemek, ulusal ve uluslararası ilgili taraflarla sürdürülebilir işbirliği çalışmalarında bulunmak olduğunu söyledi. Dernek yapılanması, iş birliğinde bulunulan kuruluşlar, verilen eğitimler, web sitesi, katıldıkları seminer ve toplantılar hakkında da konuşan Seyhan, derneklerinin yazılı ve görsel basındaki yerine de değindi.
Konuşmasında Gıda Güvenliği Dergisi’ni ve hedeflerini GGD Yönetim Kurulu Üyesi Ülker Tokgöz anlattı. Tokgöz, gıda Güvenliği gündemini canlı tutmak, gündem yaratmak, tüketiciyi bilinçlendirmek, ilgili tarafları bir araya getirmek ve ihtiyaç duyulan çözümlerin üretilmesinde iletişim kanalı olmak amacıyla yayınlanan derginin içeriğinden söz etti. “Dergimizin ana hedefi, gıda güvenliği alanındaki bilimsel bilgi ve birikim paylaşımını tüm paydaşlar arasında sağlamak ve iletişim ihtiyacını karşılamaktır” diyen Tokgöz ileriki sayılarda dergide yapılacak olan değişiklikleri de duyurdu.
Toplantıda son olarak T.C.Tarım ve Köy İşleri Bakanlığı Koruma Kontrol Genel Müdürlüğü Yem ve Gıda Tescil Hizmetleri Daire Başkanı Halis Korkut söz alarak, 2008’de Gıda Güvenliği ile İlgili Nasıl Bir Gelecek Bizi Bekliyor? konulu bir konuşma yaptı. Konuşmasına uzun süredir yürütülen Katkı Kalıntı İzleme projesi (HACCP – Prevented Measurement, Koruyucu Önlemleri) ile başlayan Korkut, şunları söyledi: “Koruyucu Kontrol Sistemine geçilmelidir ve risk analizine dayalı önlemler önceden belirleyen bir kontrol sistemi olmalıdır. Gıda kaynaklı hastalıkların verileri çok iyi oturtulmalıdır. Kamuoyuna önemi anlatmak için vakaları göz önüne sererek, meslek gruplarından da bu konuda hangi düzeyde yararlanılacağının bilinmesi çok önemlidir. Denetim A’dan Z’ye tüm yönüyle alınmalıdır, yani fabrika denetleniyorsa, o fabrikaya ürünü gönderen çiftçi de denetlenmelidir. Kodeks uygulamasıyla şu anda 22.000 işletme kayıt altına girerek, ürünün serbest dolaşımında numara sistemi uygulanmaktadır. Numaranın uygunluğu devam ettiği sürece ürününün piyasada dolaşması devam ediyor.”
Program, tesislerin havuz başında verilen kokteylle son buldu.