Seminar on “Food Safety in Turkey and in the World” has been Realised
Gıda Güvenliği Derneği ve Du Pont’un ortaklaşa düzenlediği “Dünya’da ve Türkiye’de Gıda Güvenliği Semineri” 3 Haziran 2008 tarihinde Centrum İş Merkezi, Küçükyalı İstanbul’da yapıldı. Seminerde USDA Mikrobiyoloji Bölüm Başkanı Prof. Dr. Shanker P. Reddy ABD’de gıda güvenliği alanında yaşanan son olaylar ve gelişmelerle ilgili bir sunum yaptı. Dupont Teknik Uygulamalar ve Destek Uzmanı Prof. Dr. Amy B. Smith “Genetik buluşlarda gelişmeler ve yeni metodlar” hakkında bilgi verirken, ODTÜ Gıda Mühendisliği Bölümü’nden Doç. Dr. Hami Alpas “Gıda zinciri güvenliği, gıda sistemine yönelik risk ve tehditlerin azalması için gereken önlemler” konulu bir sunum yaptı.
Daha sonrasında söz alan ODTÜ Gıda Mühendisliği Bölümü öğretim üyelerinden Prof. Dr. Faruk Bozoğlu ülkemizdeki gıda mikrobiyolojisindeki son gelişmeleri izleyicilerle paylaştı. Son olarak söz alan İstanbul İl Kontrol Laboratuarı Müdürlüğü Mikrobiyoloji Laboratuar Şefi Ferruh Tombul ise ülkemizdeki gıda mikrobiyolojisine bakış konulu sunumunda Türkiye’deki vakalardan örnekler verdi, istatistiki bilgiler verdi.
Toplantı sonrası sorularımızı yanıtlayan USDA Mikrobiyoloji Bölüm Başkanı Prof. Dr. Shanker P. Reddy Türkiye gıda endüstrisi ile ilgili gözlemlerini şu sözleri ile açıkladı. “Derginizden anlaşıldığı üzere Türkiye’de üretilen işlenmiş ürünlerde etkileyici bir sınıflandırma mevcut. GGD’nin Türk gıdalarının global pazarda yerini genişletmesini sağlamak için, taze ve işlenmiş gıdalardaki kimyasallar ve mikroorganizmalar için devamlı bir kontrol programı geliştirmeye çalıştığını fark ettim. Aynı zamanda Türk hükümetinin de yardımını sağlamak istiyor.”
ABD Tarım Bakanlığı’nda Tarımsal Pazarlama Servisi’nin Program İzleme Ofisi’nde mikrobiyolog ve Mikrobiyal Veri Programı teknik lideri olarak çalışan Reddy bu izleme programları ile taze meyve ve sebzeleri Salmonella, E. coli türleri ve Shigella gibi gıda kaynaklı patojenler için testler yapıyor.