The “Safe Food Point” Era Begins in Bolu
Toplumda “gıda güvenliği” konusunda algının artırılması için çalışmalar yapan ve bugüne kadar birçok projeye imza atan Gıda Güvenliği Derneği, Bolu Belediyesi ve Bolu Lokantacılar Aşçılar ve Pastacılar Esnaf Odası ile “Güvenli Gıda Noktası” proje kapsamında 22 Aralık 2011’de protokol imzalayarak yeni bir işbirliği içine girdi.
Bolu Belediyesi Başkanlık Makamında gerçekleşen imza törenine Gıda Güvenliği Derneği Başkan Yardımcısı Nerma Gökçe, Belediye Başkan Yardımcısı Emine Davarcıoğlu, Bolu Lokantacılar, Aşçılar ve Pastacılar Esnaf Odası Başkanı Murat Abak katıldı. Gıda Güvenliği Derneği Başkan Yardımcısı Nerma Gökçe, “Projemizin temel amacı yöremizdeki bütün işletmelerde tüm çalışanların ve işletme sahiplerinin topyekûn gıda güvenliği algısı konusunda eğitilmesi. 17 Aralık 2011 tarihinde çıkan yeni “Gıda Hijyeni” yönetmeliği hijyen konusundaki sorumluluğun tamamını işletme sahiplerine veriyor. Bu nedenle Bolu Belediyesi, Bolu Lokantacılar Aşçılar ve Pastacılar Odası ile üçlü bir çalışma yaparak projemizi 2 fazda gerçekleştireceğiz. 1’nci fazda işletmelerdeki tüm çalışanların bir saatlik Avrupa Birliği filmi üzerinden sinemalarda bu filmi seyrederek yoğun bir şekilde sanitasyon ve hijyen konusunda eğitilmesi ve bunun akabinde de katılımcı belgesine sahip olması şeklinde gerçekleşecek. 2’nci fazda ise işletme sahibi ve yöneticilerin birebir eğitilmesi söz konusu. Bizim hedefimiz dernek olarak tüm belediyelerin örnek çalışması üzerinden projenin performansını dikkate alarak tüm Türkiye de bu projenin belediyeler üzerinden yaygınlaştırılmasını sağlamak” dedi.
Bolu Belediyesi Başkan Yardımcısı Emine Davarcıoğlu, “Bugün burada İstanbul Gıda Güvenliği Derneği, Bolu Belediyesi ve Bolu Lokantacılar Aşçılar ve Pastacılar, Esnaf Odası ile birlikte Gıda Güvenliği projesinin imza töreni için bir araya geldik. Bu proje yoluyla gıda üretimi, servisi ve satışı yapılan işletmelerde çalışan personelin eğitim seviyesi yükseltilerek, işletme sahibi ve sorumlularına hijyen ve denetim bilinci kazandırılacak. Proje sonunda işletmelerin sahip olacağı stickerler vasıtası ile tüketici neslinde farkındalık yaratılması amaçlanmaktadır. Bizler bu üçlü protokolü yaparak bu konuda bir ilki başlatmış olacağız “dedi.
Son olarak Bolu Lokantacılar Aşçılar ve Pastacılar Odası Başkanı Murat Abak da yaptığı açıklamada, “10.11.2011 tarihinde gıda kanununda bir değişiklik meydana gelmişti. Bu değişiklik sonunda da hijyen ve sanitasyon kursları artık zorunlu hale getirilerek gıda işletmelerinden portör muayeneleri kaldırıldı. Bununla ilgili de biz Belediye Başkanımız Alaaddin Yılmaz’dan ricada bulunarak hijyen ve sanitasyon ile ilgili çalışmalar yapılmasını istedik.
Gıda Güvenliği Derneği Belediyeler üzerinden bu projeyi Türkiye’nin tüm illerinde uygulayarak gıda güvenliği kavramını ülke çapında yaygınlaştırılması, farkındalığın yaratılması ve gıda güveliği bilincinin oluşması sağlanacak.