“Investigation of the Effectiveness of Hypochlorous Acid in Reducing Losses in Fresh Fruits and Vegetables from Harvest to Consumer” Closing Meeting
Yürütücülüğünü Doç. Dr. Ahmet Katı hocamızın üstlendiği, proje paydaşları arasında SBU DETUAM Validebağ Araştırma Parkı, TAGEM, Maltepe Üniversitesi, İstanbul Gıda Kontrol Laboratuvar Müdürlüğü, Adana Biyolojik Mücadele Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü, Alata Bahçe Kültürleri Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü, CarrefourSA, Dimes A.Ş., Migros, MRT Danışmanlık ve Gıda Güvenliği Derneği’nin bulunduğu “Hipokloröz Asidin Yaş Meyve ve Sebzelerin Hasattan Tüketiciye Kadar Olan Süreçte Kayıpların Azaltılması Etkinliğinin Araştırılması” başlıklı TAGEM Ar-Ge Destek Programı projemizin kapanış toplantısı gerçekleştirildi.
Toplantımız DETUAM Müdürümüz Sn. Prof. Dr. Saban Tekin’in açılış konuşmalarının ardından
TAGEM Bahçe Bitkileri Araştırmaları Daire Başkanlığı’ndan Sn. Dr. Nihal Ertürk,
İstanbul İl Gıda Kontrol Laboratuvar Müdürlüğü’nden Müdür Yardımcısı Sn. Orhan Karaman,
Maltepe Üniversitesi öğretim üyesi ve Lojistik Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Sn. Prof. Dr. Mehmet Tanyaş, Sn. Dr. Atiye Tümenbatur, Gıda Güvenliği Derneği Başkan Yrd. Sn. Dr. Samim Saner, ve proje araştırmacılarımızın takdimleriyle gerçekleştirildi.
Toplantıda, projenin iki yılı aşkın süredir yürütülen saha ve laboratuvar çalışmalarından elde edilen bulgular kapsamlı bir şekilde değerlendirildi. Tedarik zincirinin farklı aşamalarında hipokloröz asidin uygulama yöntemleri, ürün kalitesi üzerindeki etkileri ve raf ömrüne katkıları üzerine yapılan analizler, katılımcılarla ayrıntılı olarak paylaşıldı.
Ar-Ge sürecinde elde edilen verilerin, özellikle hasat sonrası kayıpların azaltılması ve gıda güvenilirliğinin artırılmasına yönelik somut çıktılar ortaya koyduğu vurgulandı. Proje paydaşları, kamu–özel sektör iş birliğinin iyi bir örneğini oluşturan bu çalışmanın, ülkemizde yaş meyve ve sebze tedarik zincirinin sürdürülebilirliğine önemli katkılar sağlayacağını ifade ettiler.
Toplantı sonunda, elde edilen sonuçların sektöre yaygınlaştırılması, uygulama rehberlerinin hazırlanması ve hipokloröz asidin doğru kullanımına yönelik eğitim çalışmalarının planlanması konusunda görüş birliğine varıldı. Projede emeği geçen tüm kurum, paydaş ve araştırmacılara teşekkür eder, bu değerli iş birliğinin gelecekte de güçlenerek devam etmesini ve yeni projelerde yeniden bir arada olmayı dileriz.




