We Celebrate World Food Day
Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) tarafından her yıl 16 Ekim’de kutlanan Dünya Gıda Günü´nün bu yılki teması ” Eylemlerimiz Geleceğimizdir”. Seçilen bu tema ile 2030 yılına kadar dünyada açlığa son vermenin mümkün olduğuna dikkat çekmek isteniyor. Bunun için;
- Gıda üretiminin başlangıç noktası olan tarımsal üretimin arttırılması
- Tarım ilaçlarını kurallar dahilinde kullanması
- Ürün kayıplarını azaltmak ve elde edilen gıdaların güvenliğini sağlamak için izleme programları, iyi tarım uygulamaları, iyi hayvancılık uygulamalarını arttırılması
- Sürdürülebilir gıda üretilmesi
- Artan ürünler için gıda güvenliği sorunu yaratmadan atık değerlendirme politikalarının geliştirmesi
- Sağlıklı beslenme için güvenilir gıda tüketilmesi
- Ve tüketiciler olarak gıda israfının azaltması. Özellikle de evdeki tüketimde; gıdayı yeteri kadar satın almak, doğru şekilde saklamak ve doğru bir şekilde pişirmek son derece önemli. Böylece gıdaların bozulmadan güvenle tüketilebileceği süreyi uzatmak mümkün
- Alışveriş listesi ile alışveriş yapılması
- Gıdalar tüketilebilecek miktarlarda satın alınması
- Yemeklerin 2 gün içinde tüketilecek miktarda pişirilmesi ve yenilecek kadar ısıtılması
- Taze olarak satın alınan ve dondurarak saklamak istenen ürünleri ise kullanabilecek miktarlarda bölüp dondurması
- Açık büfelerde tabağa tüm çeşitlerden bir seferde alınması da israfı arttıran nedenlerdendir, tabağa yemeğin az miktarlarda bittikçe alınması
Gıda Güvenliği Derneği olarak biz de dünyamızın çok önemli bir sorunu olan #AçlığaSon vermenin mümkün olduğuna inancımızla, sizlerle paylaşmak istedik.