First Press Meeting of TFSA is held in Istanbul Swissotel
Tüketicilerin karşılaştığı gıdayla ilgili sorunların çözümü ve bilinçlendirilmesi için düğmeye basıldı. Tarladan sofraya kadar olan süreçte gıda güvenliği bilincini oluşturmak amacıyla, 40 kuruluş bir araya gelerek Gıda Güvenliği Derneği’ni kurdu. Derneğin İstanbul Swissotel’de 28 Eylül 2004’de gerçekleştirilen ilk basın toplantısında, toplumsal platformun misyonu, vizyonu ve ilkeleri hakkında bilgi verildi.
Yönetim Kurulu Başkanlığı’nı Samim Saner’in yürüttüğü Gıda Güvenliği Derneği (GGD), ülkemizde gıda güvenliği bilincinin geliştirilmesini; gıdada güvenlik kavramının üretimden tüketime kadar olan süreçte tüm toplum tarafından benimsenmesini, insan ve toplum sağlığının korunmasına katkıda bulunarak gıda güvenliğinin gündemde tutulmasını, yaygınlaştırılmasını, tüketicilerin güvenli ürün ve hizmetleri talep etmesinin sağlanmasını hedefliyor. Sadece yasalarla ve resmi denetimlerle gıda güvenliğinin sağlanamayacağı gerçeğini gözönüne alan derneğin en önemli hedefi ise; tüketici bilincini oluşturmak.
Ülkemizde gıda güvenliği bilincinin geliştirilmesine yönelik faaliyetlerde lider kurum olmayı ana hedeflerinden biri olarak belirleyen Gıda Güvenliği Derneği; üretim ve tüketim sürecinin içinde yer alan bütün unsunları biraraya getirmeyi planlıyor. Dernek; üreticiler, meslek mensupları, bilim insanları ve işadamları ile düzenleyici denetleyici konumda olan kamu kurumları ve temsilcilerinin, derneğin kuruluş ilkeleri doğrultusunda aynı çatı altında buluşmalarını da amaçlıyor.
Gıda Güvenliği Derneği’nin kuruluş amaçları şöyle sıralandı:
– İyi uygulama örneklerinin ortaya çıkması için, üreticileri ve hizmet verenleri özendirici çalışmalar yapmak. Yarışmalar düzenlemek, ödüller vermek.
– Tüketiciyi yönlendirici bilgilendirici ve eğitici faaliyetlerde bulunmak.
– Büyük-küçük, isteyen tüm büfe, restoran, otel, turistik tesis gibi ticari işletmelerin, sosyal sorumluluk faaliyetleri dahilinde eğitim kurumları ve hastanelerin mutfaklarının hijyen kurallarına uygun olup olmadığının gözetimini yapmak, personele ve kuruluşlara eğitim vermek.
– Gıda güvenliğinin temel ilkelerini ilkokuldan başlayarak tüm tüketicilere anlatmak, öğretmeye çalışmak.
– Üretici-Tüketici-Devlet üçgeninde bilimi ve halk sağlığının korunmasını ön planda tutan taraflararası bir kurum olmak.
– Halen ülkemizdeki gıda işletmelerinin dörtte üçünün kayıtdışı olduğu gerçeğinden hareketle, standart dışı üretimin yarattığı sağlık tehdidinin yanısıra haksız rekabeti önleyici çalışmalar yapmak.
– Tüketicileri, izinsiz, denetimsiz üretilen ve sağlıksız koşullarda satışa sunulan ürünleri tüketmemesi konusunda bilgilendirmek ve uyarmak.
– Kendini geliştirmek isteyen ancak, bilgi, deneyim ve mali olanaklardan yoksun kişi ve işletmelere destek olmak, dernekteki bilgi birikimini halk sağlığı adına tüm taraflarla paylaşmak.
– Gıda güvenliğinin sağlanması konusunda tek yetkili kurum olan Tarım Bakanlığı ve denetleyici yerel yönetimlerle işbirliği yapmak, bu konularda yönlendirici ve takipçi olmak.