We are Training Food Safety Experts for European Union
Koordinatörlüğü Kalite Sistem Laboratuarlar Grubu tarafından yapılan ve AB tarafından Leonardo da Vinci Programı kanalıyla desteklenen “F4ST – Tarladan Çatala Gıda Güvenliği Uzmanı Eğitimi” Projesi, meyvelerini vermeye başladı. Gıda güvenliğinin bir bütün olarak sağlanması konusundaki bilgi birikimi düzeyini arttırmayı ve gıda güvenliği denetim kalitesinin Avrupa Birliği çapında yükseltilmesini amaçlayan bir e-eğitim programı olan F4ST – Tarladan Çatala Gıda Güvenliği Uzmanı Eğitimi Proje Koordinatörü Samim Saner “AB’de alanında bir ilk olan eğitim programına toplamda 898’i AB ülkelerinden olmak üzere 52 ülkeden 2 bin 164 kişiye eşsiz bir eğitim olanağı sundu” dedi. Saner, 28 Kasım’da eğitimini başarıyla bitiren Türk katılımcıların yanı sıra kendi ülkelerinde birinci olan yabancı katılımcıların, yurtdışından proje ortaklarının ve gıda sektörünün önde gelen isimlerinin katılımıyla F4ST Mezuniyet Töreni gerçekleştirdiklerini bildirdi.
Başvuranlar arasında AB ülkeleri ve Türkiye’den olmak üzere gıda ve ziraat mühendisleri, veteriner hekimler, kimyagerler, kimya mühendisleri, biyologlar, su ürünleri mühendisleri, beslenme uzmanları, eczacılar ve tıp doktorları bulunuyor. Projenin en önemli amacı; gıda sektöründe çalışan farklı meslek gruplarına “tarladan çatala” gıda güvenliği bakış açısını kazandırmak. Eğitimin; toplum sağlığının korunmasında çok önemli bir yeri olan “Gıda Güvenliği” konusunda bir ilk olduğu ve bu nedenle de AB içerisinde büyük bir ilgi uyandırdığı belirtiliyor.
Türkiye’nin koordinatörlüğünde, 6 Avrupa Birliği üyesi ülkenin bir araya geldiği F4ST programının, 9 ana dersten oluşan müfredatının her biri kendi alanında uzman profesyoneller tarafından hazırlandığı belirtildi. Türkiye’den Kalite Sistem Laboratuarlarının koordinatörlüğünü üstlendiği konsorsiyum ortakları arasında İngiltere’den University of Salford; İspanya’dan Tarımsal Araştırmalar Enstitüsü; Yunanistan’dan Selanik Teknoloji Parkı; Hollanda’dan Précon Gıda Merkezi, Letonya’dan Otel ve Restoran Eğitim Enstitüsü, Polonya’dan Lublin Meslek Odası ile Türkiye’den Tarım ve Köyişleri Bakanlığı Koruma Kontrol Genel Müdürlüğü ile Gıda Güvenliği Derneği ve Advancity yer alıyor.