Organik ürünlerin menşeine dikkat
Kadir Has Üniversitesi’nde 6 Ocak 2009 tarihinde düzenlenen “Organik ürün tüketiminin yaygınlaştırılmasında kurumların rolü” isimli panelde; Gıda Güvenliği Derneği Başkanı Samim Saner, gıda güvenliği ve organik ürünler arasındaki ilişkiyi hem tüketici, hem de üretici açısından çeşitli boyutlarıyla ele alan bir sunum yaptı. Saner, birçok yerde “organik” ismi altında menşei belirsiz ürünler satıldığını, ancak bu ürünlerin organik ürünlerle uzaktan yakından ilişkisi olmadığını belirterek, organik ürün seçiminde, ambalajlı ürün ve ambalaj üzerinde organik logosu ile sertifikası olmasına dikkat edilmesi gerektiğini vurguladı.
Panel ve sunumlar gelecekte öncelikli konulardan biri olması beklenen küreselleşme ve ekolojik dengelerin bozulması konularının önemli bir parçasını oluşturan organik üretim konusunda, kamuoyunu bilinçlendirme amacıyla gerçekleştirildi. Türkiye’de organik ürün sektörünün yeterince gelişememesindeki önemli etkenlerden biri olarak değerlendirilen, son tüketicinin sertifikalı organik ürünlere erişim zorluğu konusu da tartışmaya açıldı. Bu bağlamda panelde, sağlıklı beslenmek isteyen bilinçli tüketicinin organik ürünlere erişiminde, devlet, belediyeler, market ve üreticiler olmak üzere tüm kurum ve kuruluşların üstlenmesi gereken sorumluluklar ele alındı. Fatih Belediye Başkanı Mustafa Demir, Kadir Has Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Yücel Yılmaz, Tarım Bakanlığı İstanbul Bölge Müdürü Ahmet Kavak, Ekonomi Gazetecileri Derneği Başkanı Celal Toprak ve ASDF Fuarcılık Kurucusu Tufan Atalayman da panelin diğer katılımcıları arasında yer aldı.