Intense Interest to 1st Food Safety Congress
Gıda Güvenliği Derneği (GGD) koordinatörlüğünde 04 Aralık 2009 Cuma günü İstanbul Harbiye Askeri Müze ve Kültür Sitesi’nde düzenlenecek olan “1. Gıda Güvenliği Kongresi”ne sektör ve bilim adamları yoğun ilgi gösterdi. Tarım ve Köyişleri Bakanlığı’nın 2009 yılında başlatmış olduğu “Güvenilir Gıda, Sağlıklı Yaşam” kampanyası kapsamında, Uluslararası Gıda Koruma Birliği’nin (IAFP-International Association for Food Protection) desteğiyle düzenlenen kongreye 400’ün üzerinde katılımcı bekleniyor.
Gıda güvenliği ve ilişkili konuların bilimsel bir platformda tartışılacağı kongre; bilim adamları, bürokratlar, sanayiciler, tüketici örgütleri ve basını uluslararası boyutta bir araya getirecek.
Gıda Güvenliği Derneği Başkanı Samim Saner: “Her Yıl Tekrarlanacak Bu Kongreyi Ülkemize Kazandırdığımız İçin Gurur Duyuyoruz”
- Gıda Güvenliği Kongresi’nin Türkiye açısından son derece önemli bir ilk olduğuna değinen Gıda Güvenliği Derneği Başkanı Samim Saner “Kongreyi, IAFP (Uluslararası Gıda Koruma Birliği) ile birlikte, Tarım ve Köyişleri Bakanlığı’nın desteğiyle ve tüketicilerden üreticilere kadar çok değerli paydaşlarımızla birlikte gerçekleştiriyoruz. ‘Tarladan sofraya’ tedarik zinciri boyunca zincirin tüm temel halkaları kongre kapsamında 10 yabancı konuşmacının ve 41 yerli konuşmacının sunum yapacağı sekiz oturumda ele alınacak. Amacımız gıda güvenliğiyle ilişkili tüm tarafları ortak bir gıda güvenliği paydasında ve çözüm odaklı bir platformda buluşturmak. Gıda güvenliğinin bir halk sağlığı uygulaması olduğuna inanıyoruz. ‘Gıda Güvenliği ve Halk Sağlığı’ panelinin de yer alacağı kongre sonunda bir de bildiri yayınlayacağız. Her yıl tekrarlanacak bu kongreyi ülkemize kazandırdığımız için büyük gurur duyuyor ve gıda güvenliğine gönül vermiş herkesi 1. Gıda Güvenliği Kongresi’ne davet ediyoruz” dedi.
Uluslararası Gıda Koruma Birliği (IAFP)- Başkanı Vickie Lewandowski: “1. Gıda Güvenliği Kongresi’ne Katılmaktan Dolayı Çok Mutluyuz”
Halk sağlığının korunması için dünyanın genelindeki gıda güvenliği uzmanlarını bir araya getiren en büyük uluslararası organizasyon olan Uluslararası Gıda Koruma Birliği (IAFP)- Başkanı Vickie Lewandowski, “IAFP’nin temel amacı uzmanlardan oluşan bu ağın bilgi ve deneyimler ışığında güçlenmesini sağlayarak halk sağlığının korunmasına katkıda bulunmaktır. Bu çerçevede IAFP olarak Gıda Güvenliği Derneği’nin düzenlediği 1. Gıda Güvenliği Kongresi’ne katılmış olmaktan çok mutluyuz. IAFP’nin Türkiye temsilcisi olan Gıda Güvenliği Derneği geçen yıl IAFP’nin tüm dünyadaki temsilcilikleri bazında en başarılı toplantı organizatörü seçilmişti. Bu başarının katlanarak her yıl devam edeceğini düşünüyorum” dedi.
Tarım ve Köyişleri Bakanı Mehmet Mehdi Eker: “1. Gıda Güvenliği Kongresi Projelerimizde Bize Işık Tutacaktır”
Gıdaya erişim kadar gıdanın sağlıklı ve güvenilir oluşunun da önemli olduğunu belirten Tarım ve Köyişleri Bakanı Mehmet Mehdi Eker, ” Bakanlık olarak gıda güvenliği ve gıda güvenilirliğini bir bütün olarak ele alıyoruz. Ülke tarımını geliştirmek, çiftçilerimizin hayat standartlarını yükseltmeyi amaç edinen Bakanlığımız, tüketicilerimizin sağlıklı gıda tüketmelerini de öncelikleri arasına almıştır. 1. Gıda Güvenliği Kongresi’nin bilimsel veri ve bulguları, gıdayla ilgili politika ve projelerimizde bize ışık tutacaktır. Biz bütün politika ve kararlarımızda paydaşlarımızın görüşlerine her zaman önem verdik, vermeye de devam ediyoruz. Bu düşüncelerle tüm değerli katılımcılara saygı ve sevgilerimi sunar, başarılar dilerim” dedi.
- Gıda Güvenliği Kongresi; Gıda Güvenliği Derneği Başkanı Samim Saner, Uluslararası Gıda Koruma Birliği Başkanı Vickie Lewandowski ve Tarım ve Köyişleri Bakanı Mehmet Mehdi Eker’in açılış konuşmalarıyla başlayacak. Açılış konuşmalarının ardından British Food Journal Editörü Prof. Dr. Chris Griffith’in “Ülkeler Gıda Zehirlenmelerini Hak Ediyorlar mı; AB’ndeki Durum?” ve Avrupa Gıda Hukuku Enstitüsü Başkanı Prof. Dr. Bernd van der Meulen’in “Avrupa’da Gıda Mevzuatı Tarihçesi ve Yarını” başlıklı ana oturumları gerçekleştirilecek. Ana oturumların ardından “Türkiye’de Gıda Güvenliği ve Halk Sağlığı” panelinde gıda güvenliğiyle halk sağlığının korunması arasındaki ilişki çeşitli yönleriyle ele alınacak. Öğleden sonra Bitkisel Üretim ve Gıda Güvenliği, Turizm ve Gıda Güvenliği, Hayvansal Üretim ve Gıda Güvenliği, Ambalaj ve Gıda Güvenliği, Satış Noktalarında Gıda Güvenliği, AB Müzakereleri ve Gıda Güvenliği paralel oturumlarıyla konferans sona erecek.
1.Gıda Güvenliği Kongresi’ne Katılan Davetli Konuşmacılar :
Gazi Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ali Esat Karakaya, Süleyman Demirel Üniversitesi Öğretim Üyesi Doc. Dr. Atıf Can Seydim, Abant İzzet Baysal Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Barbaros Özer, Turizm Restoran ve Kulüp Yatırımcıları ve İşletmecileri Derneği (TURYİD) Yönetim Kurulu Üyesi Bülent Aydın, Hacettepe Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Çağatay Güler, İstanbul Teknik Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Dilek Boyacıoğlu, Yumurta Üreticileri Merkez Birliği (YUM-BİR) Başkanı Derya Pala, Tüketiciler Derneği Başkanı Engin Başaran, T.C.Turizm ve Kültür Bakanlığı Yatırım ve İşletmeler Genel Müdürlüğü BaşKontrolörü Enver Öncü, T.C.Tarım ve Köyişleri Bakanlığı Koruma ve Kontrol Genel Müdürlüğü Ambalaj İhtisas Alt Komisyonu Başkanı Hasan Salih Acar, Ambalaj Sanayicileri Derneği Başkanı Kurt Kuruç, Cook in Life Yönetim Kurulu Başkanı Maximilian Thomae, Refik Saydam Hıfzısıhha Merkezi Başkanlığı Genel Müdürü Doç. Dr. Mustafa Ertek, T.C.Tarım ve Köyişleri Bakanlığı Koruma ve Kontrol Genel Müdürlüğü Genel Müdürü Doç. Dr. Muzaffer Aydemir, GLOBALGAP Genel Sekreteri Kristian Möeller, Ege Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Nafiz Delen, İstanbul Teknik Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Necla Aran, T.C.Tarım ve Köyişleri Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Dr.Nihat Pakdil, Hospitality Institute of Technology an Man. Dr. O. Peter Snyder, Türkiye Gıda İşverenleri Sendikası Başkan Yardımcısı Ömer Taşçı, Food Standard Agency Dr. Roger Wood, Alışveriş Merkezleri ve Perakendeciler Derneği (AMPD) Genel Sekreteri Sabahnur Erdemli, , T.C.Başbakanlığı Devlet Planlama Teşkilatı Müsteşarlığı Planlama Uzmanı Dr.Taylan Kıymaz, Turistik Otelciler, İşletmeciler ve Yatırımcılar Birliği (TUROB) Başkanı Timur Bayındır, Türkiye Yem Sanayicileri Birliği (TÜRKİYEM-BİR) Başkanı Ülkü Karakuş, TBMM Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonu Başkanı Prof. Dr. Vahit Kirişçi, Feriye Lokantası Genel Müdürü Vedat Başaran, Beyaz Et Sanayicileri ve Damızlıkçılar Birliği (BESD-BİR) Başkanı Zuhal Daştan
Bilimsel Program için tıklayınız.
Ayrıntılı bilgi : http://www.gidaguvenligikongresi.org/