Europes Leader Hygienic Design and Engineering Groupis now in Turkey Together with TFSA
Gıda Güvenliği Derneği gıda sektörünün önemli konularından biri olan hijyenik tasarım ve mühendislik alanındaki uluslararası bilgi ve deneyimin ülkemizde yayılımı için dünyanın önde gelen uzmanlık grubu EHEDG’in (Avrupa Hijyenik Mühendislik ve Tasarım Grubu) Türkiye Temsilcisi oldu. 3-4 Mayıs 2012 tarihlerinde Harbiye Askeri Müze’de gerçekleşen 3.Gıda Güvenliği Kongresi Kapanış Oturumunda taraflar arasında imzalanan protokol ile EHEDG Türkiye’de GGD tarafından temsil edilmeye başlandı.
Gıda güvenliğinin doğru hijyenik tasarımla başlaması gerektiğini belirten GGD Başkanı Samim Saner, firmaların yatırım aşamasından itibaren sorun yaşamamak için tesislerini hijyenik mühendislik prensiplerine göre planlamasının önemini vurguladı. GGD Başkanı Samim Saner, “hijyenik tasarım gıda güvenliğini doğrudan etkileyen bir konu, bu nedenle işletmelerde gıdanın üretimi, saklanması, dağıtımı ve satışının yapıldığı alanlar doğru yerleşim planı içersinde uygun ekipman ve malzeme ile tüm teknik detayları içerecek şekilde tasarlanmalıdır. ” dedi.
Türkiye’de hijyenik mühendislik tasarımı bilincindeki işletme sayısının yeterli olmadığını bu nedenle EHEDG işbirliğini çok önemsediklerini vurgulayan Saner, “EHEDG işbirliğiyle, ilgili birçok eğitimi ülkemizde gerçekleştirme imkanı bulacağız aynı zamanda havalandırma, hijyenik tasarımlar, ekipman sertifikalandırma ve benzeri konularda oluşturulacak çalışma komiteleri ile hem sektör hem de ülkemizdeki gıda tesislerinin dizaynı alanında önemli gelişmeler sağlanacaktır” şeklinde aktardı.
1989 yılında kurulan Avrupa Hijyenik Mühendislik ve Dizayn Grubu (EHEDG), Avrupa çapında ürün işleme ve paketlenmesinde hijyenik standartların iyileştirilmesini hedefleyen makine mühendisliği şirketleri, gıda/kozmetik/ilaç işleme firmaları, üniversiteler, bilimsel araştırma organizasyonları, sağlık ve gıda güvenliği kuruluşları gibi 800’ü aşkın kurumsal ve bireysel üyelerden oluşmaktadır. EHEDG, ekipman üreticileri, gıda işleme tesisleri, bilim adamları ve sağlık otoriteleri arasında etkin iletişim sağlayarak üyelerine hijyenik tasarım ve mühendislik hakkında uluslararası bilgi platformu sunmaktadır.
EHEDG ulusal ve uluslararası hijyenik tasarım ve mühendislik standartları ile uyumlu rehber kılavuzlar hazırlayarak, gıda işlemeciliğinde ulusal ve uluslararası mevzuatların karşılanmasını amaçlamaktadır. Bu kılavuzların hazırlanmasında, 16 çalışma grubu ve 240 çalışma grubu üyesi aktif olarak çalışmakta olup bugüne kadar 40’tan fazla kılavuz yayınlanmıştır.
EHEDG yıl içerisinde uzman kişiler tarafından hazırlanmış eğitim programlarını düzenlemekte ve eğitim programlarını internet üzerinden yayınlamaktadır. Bu eğitimler, mühendisler, hijyen teknikerleri, kalite güvence departmanı, bakım personeli, satış destek mühendisleri ile gıda denetçilerin katılımına açıktır. Ayrıca, yıl içerisinde uluslararası ve bölge EHEDG temsilciliklerinin katılımı ile EHEDG kongresi düzenlemektedir.
EHEDG, ekipmanların hijyenik ve aseptik uygunluğunun değerlendirmesi için çeşitli test metotları geliştirmiştir. Güncel olarak kullanılan test metotları ekipmanların yerinde temizlenebilirliği, buhar sterilizasyonu ve bakteri geçirmezliğinden oluşmaktadır. EHEDG tarafından akredite olan enstitüler test metotlarına uygun analizler yaparak hijyenik mühendislik şartlarını karşılayan ekipman üreticileri ve gıda işleme tesisleri sertifikalandırılabilmektedir. Ayrıca, EHEDG kriterlerini karşılayan ekipmanlarda EHEDG tarafından onay alınması halinde, ekipmanlarda EHEDG logosu kullanılabilmektedir. EHEDG tarafından yapılan bu testlerin sonuçları gıda işleme tesisleri için fayda teşkil etmekte ve hijyenik veya aseptik ekipman seçiminde kılavuz olarak kullanılmaktadır. Ekipman testleri ve sertifikasyonların değerlendirilmesi için uygulan EHEDG prosedürleri hakkında daha detaylı bilgi www.ehedg.org sayfasından ‘Certification’ bölümünden erişilebilir.