Çikolata gıda güvenliği açısından riskli bir ürün müdür?
Hayır. Çikolata mikrobiyolojik açıdan kolay bozulabilir bir ürün değildir. Uygun koşullarda saklanmaması halinde kalite sorunları yaşanması mümkün olan bir üründür. Bu nedenle tavsiye edilen tüketim tarihi verilmektedir. Web sayfamızda gıdaların etiketlenmesi ile ilgili kısımda ifade edildiği gibi, bu tür ürünler tavsiye edilen tüketim süresi geçtiğinde beklenen kalite kriterlerini karşılıyorsa tüketilebilirler.
Çikolata kolesterol içerir mi?
Çikolata bitkisel yağ içeren bir gıdadır. Sütlü çikolatada süt yağından kaynaklı bir miktar kolesterol bulunabilir ancak bu kayda değer bir miktar değildir.
Çikolata ile kokolin farklı ürünler midir?
Evet. Çikolata, temel girdisi kakao ve şeker olan bir üründür. Bir ürüne çikolata denebilmesi için içindeki kakao yağı ve kakao kuru maddesinin mevzuatla belirlenen limite uyması gerekir. Bu koşullar altında çikolata pahalı bir üründür.
Kokolin ise, çikolata kriterlerini karşılamayan ancak görünüm ve lezzeti çikolataya benzer bir üründür. Genelde içinde kakao yağı az miktarda olur veya hiç olmaz.
Her iki ürün de gıda güvenliği açısından sorunlu ürünler değildir. Önemli olan tüketicinin yanılmadan, çikolata mı çikolata benzeri bir ürün mü satın aldığını bilerek tercih yapmasıdır.
Çikolata Nasıl Saklanmalıdır ve Depolama Sırasında Neden Bazen Beyazlaşır?
Çikolata yüzeyinde kimi zaman beyaz bir görüntü oluşur. Oluşan bu görüntü, sanıldığı gibi küf ya da bir mikroorganizma kaynaklı değildir. Bu oluşum bir gıda güvenliği riskinin habercisi de değildir. Oluşan bu görüntü tamamen üretimde veya depolamada yapılan bir yanlış sonucunda gelişen kalite problemidir. Oluşan bu durum çikolatanın görüntüsünün yanı sıra lezzeti ve dokusunda da hoşa gitmeyen değişikliğe neden olur.
Merak ettiğimiz bu duruma yağ çiçeklenmesi denir, çikolatadaki kakao yağının eriyip yüzeye çıkması ve kontrolsüz bir şekilde yeniden düzensiz bir şekilde kristallenmesi sonucu oluşan görüntüdür.
Sıcaklık, nem, özellikle yaz aylarında sıcaklık değişimleri çikolatalar için önemlidir. Çikolatalar için en ideal saklama koşulları 18-22 derecedir. Çikolata buzdolabında muhafaza edilmemelidir, yüzeyde beyazlama oluşabilir.
Eriyen çikolatanızı buzdolabına koyarsanız uzun süre buzdolabında tutmayın, katılaşacak kadar kalması ve hemen tüketilmesi halinde bu görüntü ve lezzet kaybı olmayacaktır.
Bazı çikolatalarda görülen kumlu görünümün sebebi nedir?
Çikolata hemen hiç su içermez. Eğer çikolatanın içeriğinde yüzde 1’in üzerinde su varsa, çikolata kumlu bir görünüm alır. Bu durum çikolatanın bozuk olduğunu göstermez, sadece görüntü itibariyle tüketiciyi rahatsız edebilir.
Çikolata bayatlar mı?
Çikolata kolay bayatlayan bir ürün değildir. Ancak zamana ve depolama koşullarına bağlı olarak kalitesinde bozulmalar olabilir. Çikolata uygun depolanması halinde, etiketinde belirtilen tavsiye edilen tüketim tarihine kadar tazeliğini korur.
Çikolata küflenir veya kurtlanır mı?
Çikolata küflenmez, kurtlanmaz. Ancak, çikolatanın üzerindeki veya içindeki fındık ve Antep fıstıkları, uygun hammadde seçimi, paketleme ve depolama koşullarına dikkat edilmediği takdirde küflü olabilir veya haşere oluşumuna neden olabilir.
Çikolata ve ürünlerinin üretiminde domuz yağı kullanılıyor mu?
Hayır kullanılmaz. Çikolataya hayvansal yağ olarak sadece süt yağı katılabilir.
Çikolatada görülen kristal yapı neden olur?
35 derece sıcaklıkta tutulan ve belli ölçülerde eriyen çikolata serin bir yere konulduğunda kristallenme sorunu ile karşılaşılabilir.
Çikolataların üzerinde bazen şekerlenme oluyor, neden? Şekerlenen çikolata bozuk mudur?
Bu nemli ortamlarda, yüksek rutubet nedeniyle ortaya çıkan bir sorundur. Yüksek rutubet nedeniyle çikolata içerisinde bulunan şeker eriyip yüzeyde tekrar kristallenir. Görüntü bozukluğudur, çikolatanın bozuk olduğu anlamına gelmez.
Çikolatanın erimesi zararlı mıdır?
Çikolatanın eritilmesinin hiçbir zararı yoktur. Tekrar dondurulabilir.
Çikolatanın üzerinde bazen görülen yağlanmanın nedeni nedir?
Bu sorun genellikle sıcak bölgelerde görülür. Çikolata üretimi sırasında soğutma işleminin düzgün yapılmamasından kaynaklanır. Sıcak hava nedeniyle kakao yağının eriyip yüzeye çıktıktan sonra donmasından oluşur. Görüntü bozukluğudur, çikolatanın bozuk olduğu anlamına gelmez.
Sütlü çikolatalarda süt mü kullanılıyor, süttozu mu?
Bütün sütlü çikolatalarda süttozu kullanılır. Süttozu, sütün suyunun uzaklaştırılmış halidir. Süt çok yüksek miktarda su içerdiği için çikolata üretiminde kullanılamaz.